Od siromaha do milionera- Ko je Džo Bajden?

Nakon dva pokušaja, politički veteran, senator u šest mandata i bivši potpredsednik Džo Bajden postao je novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država.

Svijet 07.11.2020 | 19:37
Od siromaha do milionera- Ko je Džo Bajden?

Predsedničku funkciju je oduvek želeo, još otkada je 1972. godine prvi put izabran u Senat. Odlučio je i ove godine da nije prestar za novu trku, da je i dalje u toku sa dešavanjima i strujama u Demokratskoj partiji i da ga ne brinu reči žena koje su ga optužile da ih je doveo u neprijatnu situaciju pošto ih je neprikladno dodirivao. Nakon četiri napeta i neizvesna dana, i teške borbe protiv republikanca Donalda Trampa - proglašen je pobednikom američih izbora.

Ko je Džo Bajden?

Šarmantnog osmeha i sa dugogodišnjim iskustvom, ostavlja utisak dobrodušnog "ujka Džoa" koji bi možda mogao da ujedini naciju duboko podeljenu u eri Donalda Trampa. Njegove velikim naporom stečene retoričke sposobnosti donele su mu obožavanje masa, ali je zbog sklonosti gafovima često bio predmet ismevanja.

Bio je svedok preranih smrti najbližih. Gledao je više puta kako mu se političke ambicije raspadaju, pa ih iznova gradio. Preživeo je i nekoliko ozbiljnih skandala. Ali čak ni u sumraku karijere nije odustao od svog decenijskog cilja.

Treća sreća

Džozef Robinet Bajden Mlađi rođen je 20. novembra 1942. godine u Skrantonu u Pensilvaniji. Rado ističe da potiče iz radničke porodice, a ne skriva ni da je kao dečak toliko mucao da su mu se rugali. Kada je imao 11 godina njegova porodica se seli na sever Delavera gde je 1965. godine diplomirao iz oblasti istorije, političkih nauka i engleskog jezika. U naredne četiri godine pohađa i Sirakjuški univerizet prava gde stiče zvanje doktora prava.

Prvi put je izabran u Senat 1972. godine kao šesti najmlađi senator u istoriji Sjedinjenih Država. Ponovo je biran u Senat šest puta i bio je četvrti senator po starešinstvu u trenutku kada je dao ostavku da bi preuzeo poziciju potpredsednika 2009. godine. Bio je dugogodišnji član i bivši predsedavajući Кomiteta za spoljne odnose.

Bajdenu je ovo bio treći, i ovoga puta, uspešni pokušaj da se dokopa Bele kuće. Prethodna dva neslavno su se završila - nije uspeo ni da dogura do stranačke nominacije, odustajući u ranim fazama trke zbog neubedljive podrške. Godine 1988. pokušao je da postane najmlađi kandidat nakon Džona Kenedija, ali ga je porazio Majkl Dukakis koji će se potom izgubiti od Džordža Buša starijeg. Pokušao je ponovo 2008. godine, ali protiv Baraka Obame i Hilari Klinton nije imao šanse.

Međutim, Obama će ga kasnije izabrati za potpredsednika i uključiti u političko odlučivanje mnogo više nego što su to raniji predsednici činili sa svojim zamenicima. Njih su dvojica za osam godina u Beloj kući stvorila i iskreno prijateljstvo.

Po završetku svog potpredsednikovanja davao je kontradiktorne odgovore o svojoj kandidaturi. Proleća 2019. godine ipak je odlučio da uđe u predsedničku trku za nominaciju Demokratske partije. Krajem avgusta 2020. godine, Bajden zvanično postaje kandidat demokrata na predsedničkim izborima, ali je nominaciju izborio još početkom aprila iste godine kada se njegov glavni rival Berni Sanders povukao iz trke.

Politika

Od početka burne kampanje Bajden ima stabilnu prednost na predizbornim anketama. To je umirilo strahove da će demokrate biti zainteresovanije za nekoga sa stranačke levice poput Sandersa, nasuprot centriste Bajdena.

Ekonomska agenda Bajdena ukratko bi mogla da se opiše kao oživljavanje srednje klase. Poznato je Amerika ima proporcijalno manju srednju klasu u odnosu na druge razvijene države. Upravo zato se Bajdenov ekonomski plan najviše oslanja na socijalnu i političku stabilnost.

Svojim planom "Ponovo izgraditi bolje", koji u centar energetske politike stavlja klimatske promene, podrazumeva ulaganja od dve hiljade milijardi dolara namenjenih čistoj energiji, poslovima i infrastrukturi u naredne četiri godine.

Život obeležen tragedijama

Iako je dugo vagao da li da se kandiduje za ovogodišnje izbore, 2015. godine tu dilemu nije imao. Osećao je, prema sopstvenim rečima, da je on pravi kandidat za predsedničku fukciju i da je konačno došlo njegovo vreme. Međutim, te planove je još u začetku sasekla nezamisliva tragedija.

U vreme polaganja druge zakletve, januara 2013, Bajden je bio ubeđen da će nakon isteka drugog potpredsedničkog mandata treći put okušati izbornu sreću. Ali te godine je njegov sin Bo počeo da dobija vrtoglavice i halucinacije, a potom je završio u bolnici. Tada je dobio dijagnozu tumora glioblastoma u četvrtom stupnju. Posle takve dijagnoze, očekivani životni vek pacijenta je između 12 i 14 meseci.

Bajden je istog trenutka želeo da odustane od ulaska u trku, ali je Bo bio taj koji je insistirao da je to njegova dužnost. Ipak, sva razmatranja su prestala kada je Bo nakon teške borbe preminuo krajem maja 2015. godine. Bajden je u svojoj knjizi "Obećaj mi, tata" objavio dnevnički zapis te tragične večeri.

- Maj, trideseti. 7:51 uveče. Desilo se. Moj bože, moj dečače. Moj prelepi dečače - napisao je Bajden.

Nažalost, to nije bio prvi put da je Bajden svedočio preranoj smrti svojih najbližih. Njegova prva supruga Neilija Hanter i jednogodišnja ćerka Naomi poginule su u automobilskoj nesreći 1972. kada su išle u božićni šoping, samo nekoliko nedelja nakon što je Bajden prvi put izabran za senatora. U nesreći su njihovi sinovi Bo (4) i Hanter (2) bili teško povređeni, a tada 30-godišnji Bajden položio je zakletvu za senatora pored njihovih bolničkih kreveta.

Od siromaha do milionera 

Uspio ili ne da izvuče Ameriku iz finansijske krize, jedno je sigurno, Bajden je sebe materijalno osigurao. Čovjek koji je decenijama slovio za "senatora srednje klase", a jedno vrijeme i drugog najsiromašnijeg senatora u SAD, uspio je sebi da obezbijedi milione.

Prema nedavnim procjenama Bajden, koji je za vrijeme potpredsjednikovanja zarađivao oko 225.000 dolara godišnje, sada je "težak" oko 9 miliona dolara. Američki mediji pišu da ima oko 4 miliona dolara samo u nekretninama, jer on i supruga Džil posjeduju dvije kuće u Delaveru, i imaju investicije vredne bar još toliko, kao i milionsku federalnu penziju.

Sada će Bajden zarađivati oko 400.000 dolara godišnje, a Džil je rekla da će nastaviti da radi.

(Telegraf/Blic)

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Sale

07.11.2020 19:12

Trump nije za politiku. Napravio je haos i toliko mnogo sukoba preko cijele Amerike. Dernja se kao jarac i nista.

ODGOVORITE
Name

Igipop

07.11.2020 21:07

Vidjeces sad kad zarate na par frontova..Trump kakav god da je imao je umjerenu politiku i nije čekićao neposlušne.. Ima jos nesto a to su pisma glasaca koja su pristigla postom..Dok su stiskali dugmic Trump je vodio, kako je posta dolazila on je gubio..Ne treba biti previse pametan

Name

Gergely

07.11.2020 19:19

Za Balkanske bitange on je sirotinja.

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

07.11.2020 20:15

Puka sirotinja, tamo mora 30% poreza da plati na godišnjem nivou.

Name

Re

07.11.2020 22:24

Dobro kazes,nasi vladajuci politicari su bitange u svakom smislu te rijeci.

Name

RALE

07.11.2020 19:25

TRAŽIO SI I ODOBRAVAO BOMBARDOVANJE I UNIŠTAVANJE SRBIJE.AKO BOGA IMA DABOGDA ZA KRATKO VRIJEME ZAVRŠIO KAO I OSTALI FASISTI GADE AMERICKI.

ODGOVORITE
Name

Gruco

07.11.2020 19:46

Moj Bajdene, ko ti je kriv kad se ne znas snaci. Baja sa 60000 godisnje ima milijardu, a ti za citav zivot 9 miliona ustedio?!

ODGOVORITE
Name

Desetine

07.11.2020 21:18

Pljacka vijeka.

Name

Za trcinu vremena

07.11.2020 21:20

Duplo vise.....

Name

Re

07.11.2020 22:28

Platice Baja ceh za sve te opljackane milione.Ako ne platis na mostu platices na cupriji.U svakom slucaju,neko ce platiti.

Name

Goran

07.11.2020 19:58

On jr sirotan za nase pojedine gazde.

ODGOVORITE
Name

Pero

07.11.2020 20:22

Neskovic je za njega gazda po prihodima. Kakva crna Amerika, u Bosni se zivi americki san

ODGOVORITE
Name

He He

07.11.2020 21:04

Ovaj je za vlasnika "Brčko-Gasa" sitna riba.

ODGOVORITE
Name

Brod

07.11.2020 21:16

E tako ce nas Zoka da pobjedi brodskog Trampa, koji se u stotoj razletio po gradu

ODGOVORITE
Name

Posteni Bajden

07.11.2020 21:21

Zalaze se za afroamericke sirotinjske cetvrti,a i drugih.

ODGOVORITE
Name

Castan covjek

07.11.2020 21:22

Ko krade, taj ubija, ko ubija taj laze.

ODGOVORITE
Name

Tiito

07.11.2020 21:55

Ovaj šlama neće dočekati

ODGOVORITE
Name

медији

07.11.2020 22:05

Ко га је прогласио за побједника?

ODGOVORITE
Name

Ko je????

07.11.2020 22:28

Lopov i sotona!

ODGOVORITE
Name

Ha ha

08.11.2020 04:27

svako mora umrijet to je jedina pravda za sve i za siromaha i milionera

ODGOVORITE
Name

Anas

08.11.2020 06:30

Balkanizacija SAD-a!!! Nadjes budalu sa neizivljenim ambicijama, ulozis malo para da od nje napravos svoju "lutku na koncu" i gazdujes preko nje dok ti svi ostali robuju...Mafija, ona nedobronamjerna i beskrupulozna, preuzima i Ameriku nadajuci se da ce preuzeti svijet...Jos jedna borba dobra i zla - pa kako zavrsi...U svakom slucaju lele i kuku svima nama, nas 7 milijardi, koji smo izvan njihovog kruga pakla

ODGOVORITE
Name

Re

08.11.2020 09:56

Bajden je budala i lutka na koncu, a Tramp je akademik ako sam te dobro shvatio? Nije ni tebi lako decko.

Name

Beli

08.11.2020 07:49

Bijeda skolovana i vaspitana od DUBOKE DRZAVE koja zna sta radi. To je kategoruja ljudi koji su bili NISTA A SAD SU NESTO nepitaju se nista i u stanju su sve uraditi pi naredjenju pravi Jezuiti i nemogu da shvatim NASE ljude koji likuju i slave ga pa oni su legalizovali kanibalske restorane pa sta jos treba da znamo??

ODGOVORITE