Влада Српске мора помоћи локалним заједницама

Предсједник Скупштине Града Источно Сарајево Мирослав Лучић казао је да  ће се пандемија поред привреде негативно одразити и на буџете локалних заједница и Влада мора у наредном периоду извојити одређена средства за локалне заједнице. 

Република Српска 07.11.2020 | 18:33
Влада Српске мора помоћи локалним заједницама

Због пада опште потрошње, и јавне и нарочито, потрошње грађана, велики број привредних субјеката је директно угрожен, а запажамо да су понајвише угрожени мали и породични пословни субјекти, већи дио занатских и самосталних радњи, те нарочито сектор угоститељства и туризма – истакао је Славиша Раковић, предсједник Одбора за финансије СДС. 

„Влада мора да се одрекне дијела пореских прихода и да понуди низ пореских олакшица привредницима. Наравно, Влада може да инсистира на својој фискалној политици, одржи јавну потрошњу како је зацртала, али мора бити свјесна да ће штете које тиме наноси привреди донијети много већи завршни рачун штета и трајне губитке јавних прихода“ – нагласио је Раковић.

Он је казао да је Српска демократска странка је у првом таласу епидемије корона вируса дала свој допринос савјетима за помоћ привреди и још тада нагласила да за дугорочну помоћ привреди треба ангажовати тим стручњака или неку врсту привредног кризног штаба.

„Влада хитно мора да се одрекне многих својих пројеката, ако набавка аутомобила треба да се зове пројекат, те да понуди адекватан пакет стимулација и пореских олакшица привредницима, нарочито у евидентно угрожених дјелатности“ – истакао је Раковић.

Предсједник Скупштине Града Источно Сарајево Мирослав Лучић казао је да  ће се пандемија поред привреде негативно одразити и на буџете локалних заједница и Влада мора у наредном периоду извојити одређена средства за локалне заједнице. 

„Међутим, ако ће Влада издвојити средстава као што је то урадила прије неколико мјесеци кад је више од 30 милиона КМ подијелила на једна нетранспарентан начин јер је наградила општине гдје је СНСД на власти а казнила оне општине у којима није власт СНСД-а нећемо моћи говорити о помоћи Владе локалних заједницама“ – истакао је Лучић. 

Лучић је позивао Владу РС да се у случају нове помоћи надокнади штету оним општинама које су закинуте први пут. 

„Град Источно Сарајево ће донијети одлуке које ће се тицати висине комункалних накнада и те  таксе ће бити смањене, поготово оне у области угоститељства и туризма јер сматрамо да требамо помоћи домаћој привреди да преброди кризу. Туризам је важна дјелатност за Источно Сарајево и учинићемо све да створимо амбијент за успјешну зимску туристичку сезону“ – сугерисао је Лучић, саопштено је из СДС-а.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Андриц

07.11.2020 18:55

Влада помазе тамо гдје је Снсд на власти у опстинама,гдје није,сналази се како знас и умијес.Тако це бити и са БЛ,али ако бог да,издрзацемо те две године,а онда збогом зохари...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаус

07.11.2020 22:27

Додо је пјевао кад је Бисерка досла за пресједницу,,то је знала и на грани птица даце Зељка бити пресједница А садце да пјева ,,,пуце грана паде јадна птица бисерка висе неце бити пресједница,,акобогда за двије године

Name

Милан

08.11.2020 11:28

Зашто не похвалиш помоћ Владе Републике Српске када се у Палама направила спортска дворана. За разлику од таквих као ти, тадашњи начелник општине Слободан Савић је успоставио добру сарадњу са Владом Републике Српске и то искористио за Пале, није био страначки слуђен као што су такви као ти који стално контрирају само да би се доказали пред Шаровићем а општину ко шиша.

ОДГОВОРИТЕ