Vlada Srpske mora pomoći lokalnim zajednicama

Predsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić kazao je da  će se pandemija pored privrede negativno odraziti i na budžete lokalnih zajednica i Vlada mora u narednom periodu izvojiti određena sredstva za lokalne zajednice. 

Republika Srpska 07.11.2020 | 18:33
Vlada Srpske mora pomoći lokalnim zajednicama

Zbog pada opšte potrošnje, i javne i naročito, potrošnje građana, veliki broj privrednih subjekata je direktno ugrožen, a zapažamo da su ponajviše ugroženi mali i porodični poslovni subjekti, veći dio zanatskih i samostalnih radnji, te naročito sektor ugostiteljstva i turizma – istakao je Slaviša Raković, predsjednik Odbora za finansije SDS. 

„Vlada mora da se odrekne dijela poreskih prihoda i da ponudi niz poreskih olakšica privrednicima. Naravno, Vlada može da insistira na svojoj fiskalnoj politici, održi javnu potrošnju kako je zacrtala, ali mora biti svjesna da će štete koje time nanosi privredi donijeti mnogo veći završni račun šteta i trajne gubitke javnih prihoda“ – naglasio je Raković.

On je kazao da je Srpska demokratska stranka je u prvom talasu epidemije korona virusa dala svoj doprinos savjetima za pomoć privredi i još tada naglasila da za dugoročnu pomoć privredi treba angažovati tim stručnjaka ili neku vrstu privrednog kriznog štaba.

„Vlada hitno mora da se odrekne mnogih svojih projekata, ako nabavka automobila treba da se zove projekat, te da ponudi adekvatan paket stimulacija i poreskih olakšica privrednicima, naročito u evidentno ugroženih djelatnosti“ – istakao je Raković.

Predsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić kazao je da  će se pandemija pored privrede negativno odraziti i na budžete lokalnih zajednica i Vlada mora u narednom periodu izvojiti određena sredstva za lokalne zajednice. 

„Međutim, ako će Vlada izdvojiti sredstava kao što je to uradila prije nekoliko mjeseci kad je više od 30 miliona KM podijelila na jedna netransparentan način jer je nagradila opštine gdje je SNSD na vlasti a kaznila one opštine u kojima nije vlast SNSD-a nećemo moći govoriti o pomoći Vlade lokalnih zajednicama“ – istakao je Lučić. 

Lučić je pozivao Vladu RS da se u slučaju nove pomoći nadoknadi štetu onim opštinama koje su zakinute prvi put. 

„Grad Istočno Sarajevo će donijeti odluke koje će se ticati visine komunkalnih naknada i te  takse će biti smanjene, pogotovo one u oblasti ugostiteljstva i turizma jer smatramo da trebamo pomoći domaćoj privredi da prebrodi krizu. Turizam je važna djelatnost za Istočno Sarajevo i učinićemo sve da stvorimo ambijent za uspješnu zimsku turističku sezonu“ – sugerisao je Lučić, saopšteno je iz SDS-a.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Andric

07.11.2020 18:55

Vlada pomaze tamo gdje je Snsd na vlasti u opstinama,gdje nije,snalazi se kako znas i umijes.Tako ce biti i sa BL,ali ako bog da,izdrzacemo te dve godine,a onda zbogom zohari...

ODGOVORITE
Name

Laus

07.11.2020 22:27

Dodo je pjevao kad je Biserka dosla za presjednicu,,to je znala i na grani ptica dace Zeljka biti presjednica A sadce da pjeva ,,,puce grana pade jadna ptica biserka vise nece biti presjednica,,akobogda za dvije godine

Name

Milan

08.11.2020 11:28

Zašto ne pohvališ pomoć Vlade Republike Srpske kada se u Palama napravila sportska dvorana. Za razliku od takvih kao ti, tadašnji načelnik opštine Slobodan Savić je uspostavio dobru saradnju sa Vladom Republike Srpske i to iskoristio za Pale, nije bio stranački sluđen kao što su takvi kao ti koji stalno kontriraju samo da bi se dokazali pred Šarovićem a opštinu ko šiša.

ODGOVORITE