Власт 20 година лажно обећава да ће изградити споменик

Због најновијег у низу одгађања изградње спомен-обиљежја погинулим борцима Војске РС, који Бањалука чека већ двије ипо деценије, бањалучки СДС је данас организовао протестну шетњу.  

Република Српска 07.11.2020 | 15:34
Власт 20 година лажно обећава да ће изградити споменик

Они су на локацији, гдје је према последњем обећању власти требао бити изграђен споменик, између Палате предсједника РС и споменика бану Милосављевићу, запалили свијеће за борце који су животе дали за стварање Републике Српске. 

Поручили су да признање власти да је изградња споменика борцима Војске РС у Бањалуци једини велики пројекат који се одлаже због пандемије, представља увреду и понижење за све оне који су страдали и борили се за Републику Српску.

Предсједник ГО СДС Бањалука Славко Грби каже да  је недопустиво да највећи град у Републици Српској уједно буде и једини који нема спомен-обиљежје погинулим борцима Војске РС.

„Бањалука је приликом стварања РС изгубила многе синове и огромна је срамота да они немају споменик“, казао је Грбић.

Он је рекао да је СНСД пред све досадашње изборе обећавао градњу споменика, али да су на крају увијек изналазили нове изговоре да то не ураде. 

„Очигледно је да одређене политичке гарнитуре не желе да Бањалука добије овај споменик“, казао је Грбић.  

Саша Ловрић, члан Извршног одбора СДС, каже да је постало сасвим јасно да је изградња споменика, као и свих претходних година, последња на листи приоритета власти.

 „Ако 300 хиљада КМ дају набавку кристалних чаша и суђа за владину вили на Јахорини, ако улажу стотине хиљада КМ за смјештај и тренинг коња МУП-а, ако  имају новца за подземну гаражу која кошта 35 милиона КМ, онда су морали одвојити средства и за споменик борцима Војске РС“, навео је Ловрић.

Он каже да разлог оваквог понашања власти лежи у томе што њоме руководе ратни профитер и дезертери.

Одоборник СДС Александар Петковић каже да се скупштинска већина у Бањалуци оглушила на све досадашње апеле и захтјеве да  се повуку конкретни потез и крене са  изградњом споменика.

„Увјек се завршавало на неиспуњеним обећањима, а реализовани су се многи мање битни пројекти. Борци који су животе дали за РС и њихове породица су остали у маргини“, казао је Петковић, додајући да оваквим понашањем власт понижава читаво друштво.

Даниел Јаковљевић, члан Извршног одбора ГО СДС Бањалука, каже да је потпуно јасно да се СНСД- ова власт, као и пред сваке претходне изборе у Бањалуци,  још једном грубо поиграле са осјећањима породица страдалих и војника.

Он каже да је овакво понашање представља велику увреду и за све борце.

„Због наших сабораца који нису дочекали крај рата моја је велика жеља је да им се Бањалука и Република Српска одужи једним мономенталним спомеником“, казао је Јаковљевић.

Васо Драшковић, члан ГО СДС Бањалука, каже да власт 20 и више година смишља изговоре да не направи споменик.

„Разлог зашто они саботирају овај пројекат је само њима знан, али апсурдно је да власти којој су пуна уста патриотизма на све могуће начине избјегава градњу споменика борцима Војске РС“, казао је Драшковић.

Он је поручио да је све што се  издешавало са изградњом споменик доказ да СНСД на патриотизам гледа искључиво као на средство за убирање политичких поена и да Бањалука овај споменик неће добити све док је ова странка на власти, саопштено је из СДС-а.

(БН)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Исправка наслова

07.11.2020 14:56

Власт 20 година лазно обећава баш СВЕ, тако треба да гласи наслов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.11.2020 19:38

Па ето вас кандидат це да гради споменик Дудаковицу србском борцу И устаском

Name

Ре ре

07.11.2020 20:58

Није он сверцовао за време рата са дудаковицем. Вец рудоња.

Name

Борац

07.11.2020 15:05

Па неце Хрватска власт да гради Српским Борцима споменик.Додиг-Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.11.2020 17:03

Баја казе да то није предмет разговора. Зато идиоти гласајте за њега. Он први пљује по гробовима насих најмилијих.

Name

блбл

07.11.2020 15:09

А СТА ЦЕ ВАМ ВИСЕ СПОМЕНИКА , да сте рекли хоцемо неки погон,сколу,обданисте па би разумјео али споменика којих имамо на хиљаде је без везе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будућност

07.11.2020 16:23

Можда сте безвезе ви. Питам се да ли сте уопште учесник несретног рата у БиХ, али само да вас упознам о разлогу зашто треба изградити споменик. Јединица у којој сам ја био је попуњавана са простора читаве Републике Српске и нема споменика нигдје што имплицира да би једино ту могли упалити свјеће и одати дужни помен.

Name

Ре

07.11.2020 17:33

Морас бити будала да би ово написао.

Name

За бања луку

07.11.2020 15:25

Нисте ни ви направили за своје владавине до 2005. Али сте зато свски од вас досли до некретнина и локала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.11.2020 19:19

Свака част на коментару. Странка која себе сматра утемељвачем Републике Српске док је владала послије рата, није ништа урадила за борце Војске Републике Српске. Само су потписали 2005 године капитулацију Војске Републике, институције која је бранила и одбранила Републику Српску. То је њихов највећи домет.

Name

обецање лудом радовање

07.11.2020 15:30

Двадесет годин су обецавали и народу просипали супље и лазне прице купују неке цасе за огромне паре и измисљају које какве глупости само су за несто од цега они имају корист и да сто висе осиромасе народ..само напред и отјерати овај сљам са власти за сва времена,оцемо постење људе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

07.11.2020 15:55

Гласајте за СНСД поново па се још више усрећите са јаким инвалиднинама, пензијама и другим потребним стварима за живот. ЛИЈЕК ЗА СВЕ ЈЕ ДА СЕ СРУШИ СНСД. Коме то није јасно, искрено га жалим јер је глуп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

07.11.2020 16:46

Требате органиxовати протестну сетњу да се отвори каква фабрика,нецемо споменике јести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмм

07.11.2020 16:56

Сто носите маске нојеви, сто угрозавате здравље сами себи, вама је до споменика док вас зиве угрозавају овим неутемељененим мјерама поготово ове године, лицемјери!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како Бре

07.11.2020 17:36

Па ови су једино пуцали на свадбама, можда. То њих не занима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постено

07.11.2020 20:27

Погодили су ваздух,сигурно.Ратници без идеје,радници својих партија.

Name

НАЈБОЉЕ РЈЕСЕЊЕ

07.11.2020 17:47

СПОМЕНИК ПО ПРОЈЕКТНОЈ ДОКУМЕНТАЦИЈИ ТРЕБА ДА КОСТА 16 МИЛИОНА МАРАКА. НЕМОЈТЕ ГА ПРАВИТИ. ПОДИЈЕЛИТЕ ТЕ ПАРЕ ПОРОДИЦАМА ПОГИНУЛИХ БОРАЦА ЈЕР НЕКЕ НЕМАЈУ ОД ЦЕГА ДА ЗИВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за ,блбл

07.11.2020 18:17

То ,због тебе да се поклонис и савијес и о сваком имену да размислис с,постовањем како Бог заповједа .Јер ,судбина Цовјеција је цудновата ,тако и твоја .Писес ,са нипостовањем о борцима погинулим ,али вјеруј на ријец ,свака мисао као твоја једнога дана се враца ,не као бумеранг ,вец као догадјај којем цес ти лицно да свједоцис .То ,за годину .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.11.2020 18:19

Сјетили сте се споменика баш ево у предизборној кампањи.... Смијешни сте и исти као и сви остали. Ништа бољи нисте. Ево и ви правите скупове а позивали сте на обуставу кампање... Мука ми је од вас... Само вас интересују ваше гузице, какав народ... Што нисте прошле године шетали, него 10 дана пред изборе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

07.11.2020 18:46

Слава палим борцима,а ста цемо са овим полузивим борцима који немају ни за хљеба

ОДГОВОРИТЕ