Vlast 20 godina lažno obećava da će izgraditi spomenik

Zbog najnovijeg u nizu odgađanja izgradnje spomen-obilježja poginulim borcima Vojske RS, koji Banjaluka čeka već dvije ipo decenije, banjalučki SDS je danas organizovao protestnu šetnju.  

Republika Srpska 07.11.2020 | 15:34
Vlast 20 godina lažno obećava da će izgraditi spomenik

Oni su na lokaciji, gdje je prema poslednjem obećanju vlasti trebao biti izgrađen spomenik, između Palate predsjednika RS i spomenika banu Milosavljeviću, zapalili svijeće za borce koji su živote dali za stvaranje Republike Srpske. 

Poručili su da priznanje vlasti da je izgradnja spomenika borcima Vojske RS u Banjaluci jedini veliki projekat koji se odlaže zbog pandemije, predstavlja uvredu i poniženje za sve one koji su stradali i borili se za Republiku Srpsku.

Predsjednik GO SDS Banjaluka Slavko Grbi kaže da  je nedopustivo da najveći grad u Republici Srpskoj ujedno bude i jedini koji nema spomen-obilježje poginulim borcima Vojske RS.

„Banjaluka je prilikom stvaranja RS izgubila mnoge sinove i ogromna je sramota da oni nemaju spomenik“, kazao je Grbić.

On je rekao da je SNSD pred sve dosadašnje izbore obećavao gradnju spomenika, ali da su na kraju uvijek iznalazili nove izgovore da to ne urade. 

„Očigledno je da određene političke garniture ne žele da Banjaluka dobije ovaj spomenik“, kazao je Grbić.  

Saša Lovrić, član Izvršnog odbora SDS, kaže da je postalo sasvim jasno da je izgradnja spomenika, kao i svih prethodnih godina, poslednja na listi prioriteta vlasti.

 „Ako 300 hiljada KM daju nabavku kristalnih čaša i suđa za vladinu vili na Jahorini, ako ulažu stotine hiljada KM za smještaj i trening konja MUP-a, ako  imaju novca za podzemnu garažu koja košta 35 miliona KM, onda su morali odvojiti sredstva i za spomenik borcima Vojske RS“, naveo je Lovrić.

On kaže da razlog ovakvog ponašanja vlasti leži u tome što njome rukovode ratni profiter i dezerteri.

Odobornik SDS Aleksandar Petković kaže da se skupštinska većina u Banjaluci oglušila na sve dosadašnje apele i zahtjeve da  se povuku konkretni potez i krene sa  izgradnjom spomenika.

„Uvjek se završavalo na neispunjenim obećanjima, a realizovani su se mnogi manje bitni projekti. Borci koji su živote dali za RS i njihove porodica su ostali u margini“, kazao je Petković, dodajući da ovakvim ponašanjem vlast ponižava čitavo društvo.

Daniel Jakovljević, član Izvršnog odbora GO SDS Banjaluka, kaže da je potpuno jasno da se SNSD- ova vlast, kao i pred svake prethodne izbore u Banjaluci,  još jednom grubo poigrale sa osjećanjima porodica stradalih i vojnika.

On kaže da je ovakvo ponašanje predstavlja veliku uvredu i za sve borce.

„Zbog naših saboraca koji nisu dočekali kraj rata moja je velika želja je da im se Banjaluka i Republika Srpska oduži jednim monomentalnim spomenikom“, kazao je Jakovljević.

Vaso Drašković, član GO SDS Banjaluka, kaže da vlast 20 i više godina smišlja izgovore da ne napravi spomenik.

„Razlog zašto oni sabotiraju ovaj projekat je samo njima znan, ali apsurdno je da vlasti kojoj su puna usta patriotizma na sve moguće načine izbjegava gradnju spomenika borcima Vojske RS“, kazao je Drašković.

On je poručio da je sve što se  izdešavalo sa izgradnjom spomenik dokaz da SNSD na patriotizam gleda isključivo kao na sredstvo za ubiranje političkih poena i da Banjaluka ovaj spomenik neće dobiti sve dok je ova stranka na vlasti, saopšteno je iz SDS-a.

(BN)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Ispravka naslova

07.11.2020 14:56

Vlast 20 godina lazno obećava baš SVE, tako treba da glasi naslov.

ODGOVORITE
Name

Re

07.11.2020 19:38

Pa eto vas kandidat ce da gradi spomenik Dudakovicu srbskom borcu I ustaskom

Name

Re re

07.11.2020 20:58

Nije on svercovao za vreme rata sa dudakovicem. Vec rudonja.

Name

Borac

07.11.2020 15:05

Pa nece Hrvatska vlast da gradi Srpskim Borcima spomenik.Dodig-Dodik.

ODGOVORITE
Name

Re

07.11.2020 17:03

Baja kaze da to nije predmet razgovora. Zato idioti glasajte za njega. On prvi pljuje po grobovima nasih najmilijih.

Name

blbl

07.11.2020 15:09

A STA CE VAM VISE SPOMENIKA , da ste rekli hocemo neki pogon,skolu,obdaniste pa bi razumjeo ali spomenika kojih imamo na hiljade je bez veze.

ODGOVORITE
Name

Budućnost

07.11.2020 16:23

Možda ste bezveze vi. Pitam se da li ste uopšte učesnik nesretnog rata u BiH, ali samo da vas upoznam o razlogu zašto treba izgraditi spomenik. Jedinica u kojoj sam ja bio je popunjavana sa prostora čitave Republike Srpske i nema spomenika nigdje što implicira da bi jedino tu mogli upaliti svjeće i odati dužni pomen.

Name

Re

07.11.2020 17:33

Moras biti budala da bi ovo napisao.

Name

Za banja luku

07.11.2020 15:25

Niste ni vi napravili za svoje vladavine do 2005. Ali ste zato svski od vas dosli do nekretnina i lokala

ODGOVORITE
Name

Re

07.11.2020 19:19

Svaka čast na komentaru. Stranka koja sebe smatra utemeljvačem Republike Srpske dok je vladala poslije rata, nije ništa uradila za borce Vojske Republike Srpske. Samo su potpisali 2005 godine kapitulaciju Vojske Republike, institucije koja je branila i odbranila Republiku Srpsku. To je njihov najveći domet.

Name

obecanje ludom radovanje

07.11.2020 15:30

Dvadeset godin su obecavali i narodu prosipali suplje i lazne price kupuju neke case za ogromne pare i izmisljaju koje kakve gluposti samo su za nesto od cega oni imaju korist i da sto vise osiromase narod..samo napred i otjerati ovaj sljam sa vlasti za sva vremena,ocemo postenje ljude..

ODGOVORITE
Name

Boris

07.11.2020 15:55

Glasajte za SNSD ponovo pa se još više usrećite sa jakim invalidninama, penzijama i drugim potrebnim stvarima za život. LIJEK ZA SVE JE DA SE SRUŠI SNSD. Kome to nije jasno, iskreno ga žalim jer je glup

ODGOVORITE
Name

Dragan

07.11.2020 16:46

Trebate organixovati protestnu setnju da se otvori kakva fabrika,necemo spomenike jesti.

ODGOVORITE
Name

Hmm

07.11.2020 16:56

Sto nosite maske nojevi, sto ugrozavate zdravlje sami sebi, vama je do spomenika dok vas zive ugrozavaju ovim neutemeljenenim mjerama pogotovo ove godine, licemjeri!

ODGOVORITE
Name

Kako Bre

07.11.2020 17:36

Pa ovi su jedino pucali na svadbama, možda. To njih ne zanima.

ODGOVORITE
Name

Posteno

07.11.2020 20:27

Pogodili su vazduh,sigurno.Ratnici bez ideje,radnici svojih partija.

Name

NAJBOLJE RJESENJE

07.11.2020 17:47

SPOMENIK PO PROJEKTNOJ DOKUMENTACIJI TREBA DA KOSTA 16 MILIONA MARAKA. NEMOJTE GA PRAVITI. PODIJELITE TE PARE PORODICAMA POGINULIH BORACA JER NEKE NEMAJU OD CEGA DA ZIVE.

ODGOVORITE
Name

za ,blbl

07.11.2020 18:17

To ,zbog tebe da se poklonis i savijes i o svakom imenu da razmislis s,postovanjem kako Bog zapovjeda .Jer ,sudbina Covjecija je cudnovata ,tako i tvoja .Pises ,sa nipostovanjem o borcima poginulim ,ali vjeruj na rijec ,svaka misao kao tvoja jednoga dana se vraca ,ne kao bumerang ,vec kao dogadjaj kojem ces ti licno da svjedocis .To ,za godinu .

ODGOVORITE
Name

Re

07.11.2020 18:19

Sjetili ste se spomenika baš evo u predizbornoj kampanji.... Smiješni ste i isti kao i svi ostali. Ništa bolji niste. Evo i vi pravite skupove a pozivali ste na obustavu kampanje... Muka mi je od vas... Samo vas interesuju vaše guzice, kakav narod... Što niste prošle godine šetali, nego 10 dana pred izbore

ODGOVORITE
Name

Obican covjek

07.11.2020 18:46

Slava palim borcima,a sta cemo sa ovim poluzivim borcima koji nemaju ni za hljeba

ODGOVORITE