Трифуновић: Европи пријете нови терористички напади

Дарко Трифуновић, директор Института за националну и међународну безбедност из Београда оцењује за „Вести“ да је терористички напад у Бечу, у ком су убијени терориста и четворо грађана, био очекиван и да је сасвим извесно да ће таквих акција у будућности бити још зато што је европски концепт дерадикализације доживео потпуни неуспех.

Свијет 06.11.2020 | 15:32
Трифуновић: Европи пријете нови терористички напади

Да подсетимо, убица је Кујтим Фејзулај, Албанац пореклом из Северне Македоније који је рођен и одрастао у Бечу. Његов крвави поход заустављен је када га је полиција ликвидирала. Он је прошле године био осуђен због покушаја придруживања Исламској Држави у Сирији, али је убрзо пуштен из затвора јер је био веома млад, па су на њега примењена блажа правила.

Трифуновић указује да су већина починилаца млади, друга генерација странаца која је требало да прихвати европске вредности.

– Аустрија деценијама испуњава свих пет елемената ризика од тероризма, али до овог догађаја сви су то толерисали јер је ова земља, а посебно Беч углавном био сигурна кућа за радикалне исламисте са Балкана. Сада им се толерисање тих група вратило као бумеранг – истиче Трифуновић.

Крах служби безбедности

Према његовим речима, чињеница да је терористички напад починио младић који је прошле године осуђен због покушаја одласка на ратиште у Сирији, говори и о краху аустријских служби безбедности.

– На снимцима се јасно види да тај младић одлично користи полуатоматску пушку, пиштољ. Како је могуће да неко ко се сумњичи за радикални ислам поседује то оружје и има довољно праксе да га користи? Ово није било дело лабилне личности, већ особе која је одлично знала шта ради и за то је имала потпуну логистику – наглашава Трифуновић.

Он је пре пет година објавио књигу „Балкански исламски калифат“ у којој је до детаља описао мрежу која је највећа управо у Бечу. Трифуновић наводи да су Аустрија и њена престоница деценијама сигурна кућа и центар вехабистичког покрета балканских џихадиста, али су их тамошње власти углавном представљале као „борце за слободу“. Зато каже да је овај напад могао да изненади само лаике. Трифуновић истиче да веома зачуђује што верске вође у Француској и Аустрији нису јасно осудиле ове нападе.

Половична борба

И Џевад Галијашевић, стручњак за борбу против тероризма из БиХ, тврди да није ни мало случајно што је нападач са Балкана.

– Бивша Југославија је од 1990. „центар европског тероризма“. Током рата у Босни, а затим и на Косову, управо су Беч и Аустрија били командни центри и места у којима су регрутовани нови војници, куповано оружје и прикупљан новац. Многе радикалне верске вође које су активно учествовале у рату у БиХ касније су биле виђени имами и предавачи у неколико бечких џамија и исламских културних центара. Касније су им се прикључили и радикални исламисти с Косова. Аустријске безбедносне службе су хапсиле те лидере, али очигледно нису имале потпуну подршку и четворо убијених и двадесетак рањених је резултат такве половичне борбе против глобалног тероризма – наводи Галијашевић.

Занат пекли на Косову

Трифуновић истиче да је у Аустрији јака не само вехабијска мрежа из БиХ, већ и Албанаца.

– Иста група бораца и радикалних исламиста се борила на Косову, а затим приликом побуне у Северној Македонији. Сада им треба придодати и велики број миграната од којих многи очигледно имају респектабилно војно искуство и то ће тек бити проблем за Европу – наглашава Трифуновић.

Зло не бира жртве

У терористичком нападу у Бечу убијени су и страни држављани. То су Немица (24), конобарица коју је Кујтим Фејзулај убио испред локала, и пролазник Македонац (21).

Међу жртвама су и 39-годишњи Аустријанац смртно погођен испред локала брзе хране на тргу Шведенплац и његова сунардоница (44) која је умрла у болници.

Током крвавог пира исламиста је повредио 23 особе, узраста од 21 до 43 године. Од тога је њих 13 рањено метком, а други су повређени приликом бекства. Већина повређених су Аустријанци, али има и држављана Немачке, Словачке, Луксембурга, Авганистана и БиХ.

На интезивној нези су три особе, међу којима и полицајац.

Србија узалуд упозоравала

И немачки експерт за исламски екстремизам Ирфан Пеци оценио је да се могло очекивати да ће се у Аустрији догодити терористички напад, те указао да су салафисти са Балкана најбројнији и најопаснији исламисти у Аустрији.

Пеци је некада био шеф пропаганде Ал Каиде за немачко говорно подручје, али се преобратио и сада бори против радикализације младих. Он за „Вести“ каже да није изненађен што је терориста Албанац који је рођен и одрастао у Бечу.

– У албанском друштву исламизација је изражена мање него у босанском и другим, али и међу њима има пуно џихадиста. Косово је по глави становника имало највише џихадиста у Исламској држави. Иначе је међу Албанцима из Северне Македоније много салафиста – објашњава Пеци и додаје да у Бечу има много Албанаца који су се прикључили Исламској држави или то покушали као Фејзулај.

Он истиче да је Србија с правом Аустријанцима указивала на овај проблем, јер је имала искуства са исламистима за време ратова на простору бивше Југославије.

– Аустријске власти нису реаговале, али не зато што упозорење нису схватиле озбиљно. Наиме, Аустријанци су имали „аранжман“ са исламистима по принципу „можете бити овде, али нема напада и немојте бити упадљиви“. Али, Аустрија драстично реагује када се тај прећутни договор прекрши што се видело на примеру проповедника мржње Мирсада Омеровића који је осуђен на 20 година – наглашава Пеци.

До овог напада, каже Пеци, у Бечу су се позивали да у Аустрији није било терористичких напада и да их неће бити.

– Та времена су завршена. Мораће се много променити и Аустрија више неће моћи водити политику прећутног аранжмана са исламистима – уверен је Пеци.

Храбри смо због деце

Становници Линца били су запрепашћени терористичким нападом у Бечу, а још више када су сазнали да у њиховом граду има саучесника убице.

Забринути су и бројни наши земљаци, пре свега за безбедност најближих.

– Заиста је застрашујуће и језиво. Само нам је још ово требало поред короне. Страх се увукао у све нас, али морамо због деце показати одважност. Ипак, плашим се да су ствари измакле контроли и да је доста њих који су спремни да изведу нешто слично – није оптимиста Алекса Јанковић из Линца.

Забринути су и у петочланој фамилији Крчановић, каже глава фамилије Ненад, пре свега због деце која иду у основну школу.

– Још су зелени за ове језиве сцене. Пробали смо да их заштитимо, али су у школи с другарима чули много тога. Верујем да ће држава реаговати одлучно и вратити поверење грађана – нада се Ненад.

Представници цркава, странака и разних удружења, предвођени градоначелником Линца Клаусом Лугером окупили су се на Тргу мира и запалили свеће за жртве, али на напад у Бечу грађане Линца подсећа и полицијско обезбеђење, пре свега испред Синагоге и јеврејског Културног центра у Бетлехемштрасе 26, као и испред јавних институција.

Иначе из Горње Аустрије послато је у Беч појачање од 80 полицијаца. За то време, без велике буке у Линцу је приведен једног од осумњичених, што није промакло непознатом сниматељу, пореклом из бивше Југославије, који је мобилним телефоном забележио шта се дешавало. На друштвеним мрежама се појавио видео-снимак како у улици Гиртелштрасе поред Булгари плаца, специјалне јединице Кобра приводе осумњиченог.

Молитва за мир и страдале

Епископ аустријско-швајцарски Андреј изразио је солидарност са грађанима Аустрије и у име верника СПЦ у Аустрији искрено саучешће родбини и пријатељима свих погинулих и пострадалих, уплашених и згрожених.

„Такође исказујемо захвалност и солидарност са снагама безбедности и хитних служби које су похитале на место злочина, ризикујући своје животе и здравље ради безбедности свих нас. Узносимо молитве Господу Богу за све жртве и да се поврате мир и безбедност грађана. Храмови СПЦ у Бечу су привремено затворени, јер потрага за починиоцима и обрачун са њима још траје“, нагласио је владика Андреј.

Удружење Срба у Аустрији упутило је писмо саучешћа и солидарности аустријском канцелару Себастијану Курцу.

„У овим тешким временима похваљујемо све власти, службе Аустрије и града Беча за брзо и храбро деловање у рату против тероризма“, наводи се у писму Удружења Срба које је позвало све грађане нашег порекла да полицији помогну у истрази, уколико имају корисне информације.

(Вести-онлине.цом)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Илија

06.11.2020 14:39

Овај увјек паметује.Цовјек зна све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

06.11.2020 19:28

Тако је, сви су они ђенерали након битке. Јака им теоретисања, до мојега! Ево и ја упозоравам читаву ЕУ да ће у наредних годину дана 100% неђе бити викања, пуцања и разношења бомбом.

Name

Босна

06.11.2020 14:56

Коментар није валидан ако га не потврди струцња Галијасевиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

засто је то

06.11.2020 15:03

Трифуновицу: Где с пекли занат они сто су убијали Албанце по Косову деведесетих и у србији има та скола и данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето Видис

06.11.2020 15:34

Поредити терозам и догадјаје деведесетих у јужној Српкој покрајини је стварно подло. На територији тадашње СР југославије дошло је до оружане побуне на једном дијелу територије. Сукобила се регурална Војска и Полиција са побуњеницима, то јест са терористима.

Name

Они су се бранили

06.11.2020 15:43

Од терориста уљеза, најгоре врсте не нападали некога без разлога на тудјој територији. Не бркај бабе и забе, право суберене дртабе суверене дрзаве да застити становмиство поистовјецујес са радикалним исламским тероростима сиром свијета. Сада би јос осудио и Аустријске и Француске мјере идиоте совинистицки.

Name

Дзери Дрејк

06.11.2020 18:18

Једини је Трамп постено рекао : Генерал Младић је први који се у Европи борио против ал каиде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

07.11.2020 08:04

То је тацно ал ту исту организацију финансирају глобалисти.

Name

Ајде

07.11.2020 08:03

Проблем су глобалисти а не лазни терористи испраног мозга које глобалисти финансирају. Кад падну глобалисти и оду низ канализацију нестаце и лазног тероризма.

ОДГОВОРИТЕ