Trifunović: Evropi prijete novi teroristički napadi

Darko Trifunović, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost iz Beograda ocenjuje za „Vesti“ da je teroristički napad u Beču, u kom su ubijeni terorista i četvoro građana, bio očekivan i da je sasvim izvesno da će takvih akcija u budućnosti biti još zato što je evropski koncept deradikalizacije doživeo potpuni neuspeh.

Svijet 06.11.2020 | 15:32
Trifunović: Evropi prijete novi teroristički napadi

Da podsetimo, ubica je Kujtim Fejzulaj, Albanac poreklom iz Severne Makedonije koji je rođen i odrastao u Beču. Njegov krvavi pohod zaustavljen je kada ga je policija likvidirala. On je prošle godine bio osuđen zbog pokušaja pridruživanja Islamskoj Državi u Siriji, ali je ubrzo pušten iz zatvora jer je bio veoma mlad, pa su na njega primenjena blaža pravila.

Trifunović ukazuje da su većina počinilaca mladi, druga generacija stranaca koja je trebalo da prihvati evropske vrednosti.

– Austrija decenijama ispunjava svih pet elemenata rizika od terorizma, ali do ovog događaja svi su to tolerisali jer je ova zemlja, a posebno Beč uglavnom bio sigurna kuća za radikalne islamiste sa Balkana. Sada im se tolerisanje tih grupa vratilo kao bumerang – ističe Trifunović.

Krah službi bezbednosti

Prema njegovim rečima, činjenica da je teroristički napad počinio mladić koji je prošle godine osuđen zbog pokušaja odlaska na ratište u Siriji, govori i o krahu austrijskih službi bezbednosti.

– Na snimcima se jasno vidi da taj mladić odlično koristi poluatomatsku pušku, pištolj. Kako je moguće da neko ko se sumnjiči za radikalni islam poseduje to oružje i ima dovoljno prakse da ga koristi? Ovo nije bilo delo labilne ličnosti, već osobe koja je odlično znala šta radi i za to je imala potpunu logistiku – naglašava Trifunović.

On je pre pet godina objavio knjigu „Balkanski islamski kalifat“ u kojoj je do detalja opisao mrežu koja je najveća upravo u Beču. Trifunović navodi da su Austrija i njena prestonica decenijama sigurna kuća i centar vehabističkog pokreta balkanskih džihadista, ali su ih tamošnje vlasti uglavnom predstavljale kao „borce za slobodu“. Zato kaže da je ovaj napad mogao da iznenadi samo laike. Trifunović ističe da veoma začuđuje što verske vođe u Francuskoj i Austriji nisu jasno osudile ove napade.

Polovična borba

I Dževad Galijašević, stručnjak za borbu protiv terorizma iz BiH, tvrdi da nije ni malo slučajno što je napadač sa Balkana.

– Bivša Jugoslavija je od 1990. „centar evropskog terorizma“. Tokom rata u Bosni, a zatim i na Kosovu, upravo su Beč i Austrija bili komandni centri i mesta u kojima su regrutovani novi vojnici, kupovano oružje i prikupljan novac. Mnoge radikalne verske vođe koje su aktivno učestvovale u ratu u BiH kasnije su bile viđeni imami i predavači u nekoliko bečkih džamija i islamskih kulturnih centara. Kasnije su im se priključili i radikalni islamisti s Kosova. Austrijske bezbednosne službe su hapsile te lidere, ali očigledno nisu imale potpunu podršku i četvoro ubijenih i dvadesetak ranjenih je rezultat takve polovične borbe protiv globalnog terorizma – navodi Galijašević.

Zanat pekli na Kosovu

Trifunović ističe da je u Austriji jaka ne samo vehabijska mreža iz BiH, već i Albanaca.

– Ista grupa boraca i radikalnih islamista se borila na Kosovu, a zatim prilikom pobune u Severnoj Makedoniji. Sada im treba pridodati i veliki broj migranata od kojih mnogi očigledno imaju respektabilno vojno iskustvo i to će tek biti problem za Evropu – naglašava Trifunović.

Zlo ne bira žrtve

U terorističkom napadu u Beču ubijeni su i strani državljani. To su Nemica (24), konobarica koju je Kujtim Fejzulaj ubio ispred lokala, i prolaznik Makedonac (21).

Među žrtvama su i 39-godišnji Austrijanac smrtno pogođen ispred lokala brze hrane na trgu Švedenplac i njegova sunardonica (44) koja je umrla u bolnici.

Tokom krvavog pira islamista je povredio 23 osobe, uzrasta od 21 do 43 godine. Od toga je njih 13 ranjeno metkom, a drugi su povređeni prilikom bekstva. Većina povređenih su Austrijanci, ali ima i državljana Nemačke, Slovačke, Luksemburga, Avganistana i BiH.

Na intezivnoj nezi su tri osobe, među kojima i policajac.

Srbija uzalud upozoravala

I nemački ekspert za islamski ekstremizam Irfan Peci ocenio je da se moglo očekivati da će se u Austriji dogoditi teroristički napad, te ukazao da su salafisti sa Balkana najbrojniji i najopasniji islamisti u Austriji.

Peci je nekada bio šef propagande Al Kaide za nemačko govorno područje, ali se preobratio i sada bori protiv radikalizacije mladih. On za „Vesti“ kaže da nije iznenađen što je terorista Albanac koji je rođen i odrastao u Beču.

– U albanskom društvu islamizacija je izražena manje nego u bosanskom i drugim, ali i među njima ima puno džihadista. Kosovo je po glavi stanovnika imalo najviše džihadista u Islamskoj državi. Inače je među Albancima iz Severne Makedonije mnogo salafista – objašnjava Peci i dodaje da u Beču ima mnogo Albanaca koji su se priključili Islamskoj državi ili to pokušali kao Fejzulaj.

On ističe da je Srbija s pravom Austrijancima ukazivala na ovaj problem, jer je imala iskustva sa islamistima za vreme ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

– Austrijske vlasti nisu reagovale, ali ne zato što upozorenje nisu shvatile ozbiljno. Naime, Austrijanci su imali „aranžman“ sa islamistima po principu „možete biti ovde, ali nema napada i nemojte biti upadljivi“. Ali, Austrija drastično reaguje kada se taj prećutni dogovor prekrši što se videlo na primeru propovednika mržnje Mirsada Omerovića koji je osuđen na 20 godina – naglašava Peci.

Do ovog napada, kaže Peci, u Beču su se pozivali da u Austriji nije bilo terorističkih napada i da ih neće biti.

– Ta vremena su završena. Moraće se mnogo promeniti i Austrija više neće moći voditi politiku prećutnog aranžmana sa islamistima – uveren je Peci.

Hrabri smo zbog dece

Stanovnici Linca bili su zaprepašćeni terorističkim napadom u Beču, a još više kada su saznali da u njihovom gradu ima saučesnika ubice.

Zabrinuti su i brojni naši zemljaci, pre svega za bezbednost najbližih.

– Zaista je zastrašujuće i jezivo. Samo nam je još ovo trebalo pored korone. Strah se uvukao u sve nas, ali moramo zbog dece pokazati odvažnost. Ipak, plašim se da su stvari izmakle kontroli i da je dosta njih koji su spremni da izvedu nešto slično – nije optimista Aleksa Janković iz Linca.

Zabrinuti su i u petočlanoj familiji Krčanović, kaže glava familije Nenad, pre svega zbog dece koja idu u osnovnu školu.

– Još su zeleni za ove jezive scene. Probali smo da ih zaštitimo, ali su u školi s drugarima čuli mnogo toga. Verujem da će država reagovati odlučno i vratiti poverenje građana – nada se Nenad.

Predstavnici crkava, stranaka i raznih udruženja, predvođeni gradonačelnikom Linca Klausom Lugerom okupili su se na Trgu mira i zapalili sveće za žrtve, ali na napad u Beču građane Linca podseća i policijsko obezbeđenje, pre svega ispred Sinagoge i jevrejskog Kulturnog centra u Betlehemštrase 26, kao i ispred javnih institucija.

Inače iz Gornje Austrije poslato je u Beč pojačanje od 80 policijaca. Za to vreme, bez velike buke u Lincu je priveden jednog od osumnjičenih, što nije promaklo nepoznatom snimatelju, poreklom iz bivše Jugoslavije, koji je mobilnim telefonom zabeležio šta se dešavalo. Na društvenim mrežama se pojavio video-snimak kako u ulici Girtelštrase pored Bulgari placa, specijalne jedinice Kobra privode osumnjičenog.

Molitva za mir i stradale

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej izrazio je solidarnost sa građanima Austrije i u ime vernika SPC u Austriji iskreno saučešće rodbini i prijateljima svih poginulih i postradalih, uplašenih i zgroženih.

„Takođe iskazujemo zahvalnost i solidarnost sa snagama bezbednosti i hitnih službi koje su pohitale na mesto zločina, rizikujući svoje živote i zdravlje radi bezbednosti svih nas. Uznosimo molitve Gospodu Bogu za sve žrtve i da se povrate mir i bezbednost građana. Hramovi SPC u Beču su privremeno zatvoreni, jer potraga za počiniocima i obračun sa njima još traje“, naglasio je vladika Andrej.

Udruženje Srba u Austriji uputilo je pismo saučešća i solidarnosti austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu.

„U ovim teškim vremenima pohvaljujemo sve vlasti, službe Austrije i grada Beča za brzo i hrabro delovanje u ratu protiv terorizma“, navodi se u pismu Udruženja Srba koje je pozvalo sve građane našeg porekla da policiji pomognu u istrazi, ukoliko imaju korisne informacije.

(Vesti-online.com)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Ilija

06.11.2020 14:39

Ovaj uvjek pametuje.Covjek zna sve

ODGOVORITE
Name

Re:

06.11.2020 19:28

Тако је, сви су они ђенерали након битке. Јака им теоретисања, до мојега! Ево и ја упозоравам читаву ЕУ да ће у наредних годину дана 100% неђе бити викања, пуцања и разношења бомбом.

Name

Bosna

06.11.2020 14:56

Komentar nije validan ako ga ne potvrdi strucnja Galijasevic

ODGOVORITE
Name

zasto je to

06.11.2020 15:03

Trifunovicu: Gde s pekli zanat oni sto su ubijali Albance po Kosovu devedesetih i u srbiji ima ta skola i danas.

ODGOVORITE
Name

Eto Vidis

06.11.2020 15:34

Porediti terozam i dogadjaje devedesetih u južnoj Srpkoj pokrajini je stvarno podlo. Na teritoriji tadašnje SR jugoslavije došlo je do oružane pobune na jednom dijelu teritorije. Sukobila se reguralna Vojska i Policija sa pobunjenicima, to jest sa teroristima.

Name

Oni su se branili

06.11.2020 15:43

Od terorista uljeza, najgore vrste ne napadali nekoga bez razloga na tudjoj teritoriji. Ne brkaj babe i zabe, pravo suberene drtabe suverene drzave da zastiti stanovmistvo poistovjecujes sa radikalnim islamskim terorostima sirom svijeta. Sada bi jos osudio i Austrijske i Francuske mjere idiote sovinisticki.

Name

Dzeri Drejk

06.11.2020 18:18

Jedini je Tramp posteno rekao : General Mladić je prvi koji se u Evropi borio protiv al kaide

ODGOVORITE
Name

Da

07.11.2020 08:04

To je tacno al tu istu organizaciju finansiraju globalisti.

Name

Ajde

07.11.2020 08:03

Problem su globalisti a ne lazni teroristi ispranog mozga koje globalisti finansiraju. Kad padnu globalisti i odu niz kanalizaciju nestace i laznog terorizma.

ODGOVORITE