Бања Слатина у цовид систему за лакше случајеве

"Договорено је да се од данас Бања Слатина стави на располагање за лијечење пацијената са лакшом и средње тешком клиничком сликом. То је договор у оквиру сарадње између УКЦ-а и Завода за физикалну медицину `Др Мирослав Зотовић`", објаснио је Шеранић.

Република Српска 06.11.2020 | 13:12
Бања Слатина у цовид систему за лакше случајеве

 Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић изјавио је да је више од хиљаду лица позитивних на вирус корона хоспитализовано у здравственим установама широм Српске, те упутио апел грађанима да примјењују мјере, прије свега да носе маске, држе дистанцу и обављају дезинфекцију.

"И даље је исти тренд кад је у питању однос позитивних лица у односу на број тестираних. Важно је истаћи да осам до девет одсто лица заврши у болници", рекао је Шеранић на конференцији за новинаре након сједнице Штаба за ванредне ситуације.

Кад је ријеч о организацији рада у здравственим установама, Шеранић је навео да се у Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ у Бањалуци позитивни пацијенти збрињавају на три ликације, и то на Инфективној клиници, Централном медицинском блоку и на локацији старе Пулмологије.

"Договорено је да се од данас Бања Слатина стави на располагање за лијечење пацијената са лакшом и средње тешком клиничком сликом. То је договор у оквиру сарадње између УКЦ-а и Завода за физикалну медицину `Др Мирослав Зотовић`", објаснио је Шеранић.

Шеранић је навео да је болница у Градишци за обољеле од ковида 19 припремила капацитете Пулмологије, али и трећег и четвртог спрата, док су први и други спрат за збрињавање осталих хитних стања.

"Болница у Приједору користи два објекта, дио Психијатрије и пети спрат болнице. Све остале болнице су у реализацији плана да, осим ковид одјељења, обезбјеђују додатне капацитете за обољеле. Ђачки дом у Требињу стваљен је на располагање кризном штабу Требиња", рекао је Шеранић.

Он је додао да је донесена одлука да се сви здравствени радници са Бироа за запошљавање ангажују у здравственим установама у Српској, те да ће трошкове њиховог ангажовања сносити Влада Српске, а не здравствене установе.

"Имамо 76 љекара на бироу. Све ћемо их позвати да се прикључе здравственом систему. Распоредићемо их гдје је потребно и они ће бити плаћени средствима Компензаионог фонда да наредних шест мјесеци помогну здарвственом систему да одговори на ове изазове пандемије", нагласио је Шеранић.

Директор Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дејан Кустурић истакао је да у наредних три до шест мјесеци има довољно заштитне опреме у свим здравственим установама у Републици Српској.

"На стању имамо три милиона обичних заштитних маски, а наредне седмице нам долази још 10 милиона маски", рекао је Кустурић.

Он је додао да се опрема набавља континуирано, те да је са тог аспекта здравствени систем безбједан.

"Редовно финансирамо све своје обавезе према јавним здравственим установама, како би оне могле да сервисирају своје трошкове", навео је Кустурић.

Директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић рекао је да је у Универзитетском клиничком центру Републике Српске 40 особа на респиратору, што је довољан аларм за грађане да схвате озбиљност ситуације.

Зељковић је навео да је у Републици Српској обављено 113.000 тестирања, што показује колико се повећава тестирање из мјесеца у мјесец.

"Тестова има довољно за све грађене којима је то, према процјенама љекара, неопходно. У наредном периоду је планирано повећање капацитета тестирања оспособљавањем одређених лабораторија јер очекујемо донације два пи-си-ар уређаја од Амбасаде САД", напоменуо је Зељковић.

Он је додао да је вакцина против сезонског грипа набављена и њена испорука и почетак вакцинације очекује се средином новембра. 

- Изолација за обољеле од вируса корона у Републици Српској биће смањена са 14 на 10 дана.

Потврдио је ово директор Института за јавно здравство Српске Бранислав Зељковић након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације и појаснио да ово важи само у случају ако пацијент три дана није имао симптоме.

Зељковић је рекао да грађани треба одмах да се самоизолују чим осјете симптоме и да не треба да чекају резултате теста.

Он је рекао да се пацијенти понекад касније обавијесте о резултатима теста јер су домови здравља под великим притиском.

Ипак, он је нагласио да грађани добију здравствену заштиту без обзира на то када добију резултате тестирања.

(БН/Срна)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Скептик

06.11.2020 12:21

Давитељ се вратио из изолације...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

06.11.2020 14:30

Засто Бања Вруцица није у том систему?

Name

РАСПУЦХИН

06.11.2020 14:41

Да , вратио се а у Слатину ће примати позитивне на СНСД тестирању. За остале ... , како буде.

Name

д

06.11.2020 15:16

министре, министре само ине имаш.

Name

Ухх

06.11.2020 16:59

Такозвани министре. Скидај маску! Теби је гараза преца од људи. Иди,сто си се врацао?

Name

Ре Скептик

06.11.2020 18:07

Одмори мало. Руцај са породицом. Ниси ти једини задузен за пљувацину свега у РС.

Name

цуди ме да

06.11.2020 12:30

Нема коментара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хик

06.11.2020 12:43

То је требало учинити одавно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гајиц

06.11.2020 12:46

Сектас....ста реци а да ти се не смуци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зв

06.11.2020 12:48

Смије ли министар Сераниц да каже Додику и његовим улузицама да се не окупљају у великом броју и без маски

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полтрон

06.11.2020 12:51

Скидај маску

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Полтрон

06.11.2020 15:08

Скинуће он и гаће, ако главни Баја нареди...

Name

Никола озрен

06.11.2020 13:00

Ови раде по налогу запада и за то су добили дебеле паре.Народ иде као овце на клање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

06.11.2020 14:28

и гори су од оваца тестирају је пландемијским куртона тестом глобалистицким за прикупљање днк који се потом саље код бабе меркел на верификацију тобозе

Name

Запошљавају са бироа

06.11.2020 13:14

Кад је мука, ђеси Ђука. Сад се сјетили младих на бироу, гдје сте били прије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

06.11.2020 13:23

Врати се ти,па ради свој посао. Није ово за тебе. Ниста се ти не питас,обицни климоглавац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сабан

06.11.2020 14:11

А ста це слабији слуцајеви у амбулантама? Ако не требају медицинску помоц, јели није довољно куцна изолација? Растеретис медицинско људство, а И пацијетну је боље куци него тамо по неким болницама! Усрали се короне а имају темп 37.5! Марс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ванземаљац

06.11.2020 21:34

Па можда за блаже случајеве из странке,обичан народ се не прима,кући у изолацију ако вам буде горе,јавите се.Само бити сретан и не заразити се а од вас слаба вајда,ко је јачи преживјеће,инекције још нема.

Name

Колапс

06.11.2020 14:24

Ххахаха.и ти министар године????А данас је испразњен 7 спрат на паприковцу за Корона пацијенте..Операције обустављене..ни тумори се не оперису..Гдје су саада авиони..хеликоптери..Проинтер..гаража итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

06.11.2020 15:09

Ко је овај анонимни крими лик под маском? Скоте један и барабо нећеш увек бити министар, а кад комшије почну да те пљујуууу нећеш из стана моћи да изађеш. Најиобичнија фукара, али опет добро по узору на свог великог шефа

ОДГОВОРИТЕ