Banja Slatina u covid sistemu za lakše slučajeve

"Dogovoreno je da se od danas Banja Slatina stavi na raspolaganje za liječenje pacijenata sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom. To je dogovor u okviru saradnje između UКC-a i Zavoda za fizikalnu medicinu `Dr Miroslav Zotović`", objasnio je Šeranić.

Republika Srpska 06.11.2020 | 13:12
Banja Slatina u covid sistemu za lakše slučajeve

 Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić izjavio je da je više od hiljadu lica pozitivnih na virus korona hospitalizovano u zdravstvenim ustanovama širom Srpske, te uputio apel građanima da primjenjuju mjere, prije svega da nose maske, drže distancu i obavljaju dezinfekciju.

"I dalje je isti trend kad je u pitanju odnos pozitivnih lica u odnosu na broj testiranih. Važno je istaći da osam do devet odsto lica završi u bolnici", rekao je Šeranić na konferenciji za novinare nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

Кad je riječ o organizaciji rada u zdravstvenim ustanovama, Šeranić je naveo da se u Univerzitetskom kliničkom centru /UКC/ u Banjaluci pozitivni pacijenti zbrinjavaju na tri likacije, i to na Infektivnoj klinici, Centralnom medicinskom bloku i na lokaciji stare Pulmologije.

"Dogovoreno je da se od danas Banja Slatina stavi na raspolaganje za liječenje pacijenata sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom. To je dogovor u okviru saradnje između UКC-a i Zavoda za fizikalnu medicinu `Dr Miroslav Zotović`", objasnio je Šeranić.

Šeranić je naveo da je bolnica u Gradišci za oboljele od kovida 19 pripremila kapacitete Pulmologije, ali i trećeg i četvrtog sprata, dok su prvi i drugi sprat za zbrinjavanje ostalih hitnih stanja.

"Bolnica u Prijedoru koristi dva objekta, dio Psihijatrije i peti sprat bolnice. Sve ostale bolnice su u realizaciji plana da, osim kovid odjeljenja, obezbjeđuju dodatne kapacitete za oboljele. Đački dom u Trebinju stvaljen je na raspolaganje kriznom štabu Trebinja", rekao je Šeranić.

On je dodao da je donesena odluka da se svi zdravstveni radnici sa Biroa za zapošljavanje angažuju u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, te da će troškove njihovog angažovanja snositi Vlada Srpske, a ne zdravstvene ustanove.

"Imamo 76 ljekara na birou. Sve ćemo ih pozvati da se priključe zdravstvenom sistemu. Rasporedićemo ih gdje je potrebno i oni će biti plaćeni sredstvima Кompenzaionog fonda da narednih šest mjeseci pomognu zdarvstvenom sistemu da odgovori na ove izazove pandemije", naglasio je Šeranić.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Кusturić istakao je da u narednih tri do šest mjeseci ima dovoljno zaštitne opreme u svim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj.

"Na stanju imamo tri miliona običnih zaštitnih maski, a naredne sedmice nam dolazi još 10 miliona maski", rekao je Кusturić.

On je dodao da se oprema nabavlja kontinuirano, te da je sa tog aspekta zdravstveni sistem bezbjedan.

"Redovno finansiramo sve svoje obaveze prema javnim zdravstvenim ustanovama, kako bi one mogle da servisiraju svoje troškove", naveo je Кusturić.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković rekao je da je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 40 osoba na respiratoru, što je dovoljan alarm za građane da shvate ozbiljnost situacije.

Zeljković je naveo da je u Republici Srpskoj obavljeno 113.000 testiranja, što pokazuje koliko se povećava testiranje iz mjeseca u mjesec.

"Testova ima dovoljno za sve građene kojima je to, prema procjenama ljekara, neophodno. U narednom periodu je planirano povećanje kapaciteta testiranja osposobljavanjem određenih laboratorija jer očekujemo donacije dva pi-si-ar uređaja od Ambasade SAD", napomenuo je Zeljković.

On je dodao da je vakcina protiv sezonskog gripa nabavljena i njena isporuka i početak vakcinacije očekuje se sredinom novembra. 

- Izolacija za oboljele od virusa korona u Republici Srpskoj biće smanjena sa 14 na 10 dana.

Potvrdio je ovo direktor Instituta za javno zdravstvo Srpske Branislav Zeljković nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije i pojasnio da ovo važi samo u slučaju ako pacijent tri dana nije imao simptome.

Zeljković je rekao da građani treba odmah da se samoizoluju čim osjete simptome i da ne treba da čekaju rezultate testa.

On je rekao da se pacijenti ponekad kasnije obavijeste o rezultatima testa jer su domovi zdravlja pod velikim pritiskom.

Ipak, on je naglasio da građani dobiju zdravstvenu zaštitu bez obzira na to kada dobiju rezultate testiranja.

(BN/Srna)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Skeptik

06.11.2020 12:21

Davitelj se vratio iz izolacije...

ODGOVORITE
Name

Pitanje

06.11.2020 14:30

Zasto Banja Vrucica nije u tom sistemu?

Name

RASPUCHIN

06.11.2020 14:41

Да , вратио се а у Слатину ће примати позитивне на СНСД тестирању. За остале ... , како буде.

Name

d

06.11.2020 15:16

ministre, ministre samo ine imaš.

Name

Uhh

06.11.2020 16:59

Takozvani ministre. Skidaj masku! Tebi je garaza preca od ljudi. Idi,sto si se vracao?

Name

Re Skeptik

06.11.2020 18:07

Odmori malo. Rucaj sa porodicom. Nisi ti jedini zaduzen za pljuvacinu svega u RS.

Name

cudi me da

06.11.2020 12:30

Nema komentara

ODGOVORITE
Name

Hik

06.11.2020 12:43

To je trebalo učiniti odavno.

ODGOVORITE
Name

Gajic

06.11.2020 12:46

Sektas....sta reci a da ti se ne smuci

ODGOVORITE
Name

Zv

06.11.2020 12:48

Smije li ministar Seranic da kaže Dodiku i njegovim uluzicama da se ne okupljaju u velikom broju i bez maski

ODGOVORITE
Name

Poltron

06.11.2020 12:51

Skidaj masku

ODGOVORITE
Name

re Poltron

06.11.2020 15:08

Skinuće on i gaće, ako glavni Baja naredi...

Name

Nikola ozren

06.11.2020 13:00

Ovi rade po nalogu zapada i za to su dobili debele pare.Narod ide kao ovce na klanje.

ODGOVORITE
Name

hm

06.11.2020 14:28

i gori su od ovaca testiraju je plandemijskim kurtona testom globalistickim za prikupljanje dnk koji se potom salje kod babe merkel na verifikaciju toboze

Name

Zapošljavaju sa biroa

06.11.2020 13:14

Kad je muka, đesi Đuka. Sad se sjetili mladih na birou, gdje ste bili prije

ODGOVORITE
Name

Borac

06.11.2020 13:23

Vrati se ti,pa radi svoj posao. Nije ovo za tebe. Nista se ti ne pitas,obicni klimoglavac.

ODGOVORITE
Name

Saban

06.11.2020 14:11

A sta ce slabiji slucajevi u ambulantama? Ako ne trebaju medicinsku pomoc, jeli nije dovoljno kucna izolacija? Rasteretis medicinsko ljudstvo, a I pacijetnu je bolje kuci nego tamo po nekim bolnicama! Usrali se korone a imaju temp 37.5! Mars

ODGOVORITE
Name

Vanzemaljac

06.11.2020 21:34

Pa možda za blaže slučajeve iz stranke,običan narod se ne prima,kući u izolaciju ako vam bude gore,javite se.Samo biti sretan i ne zaraziti se a od vas slaba vajda,ko je jači preživjeće,inekcije još nema.

Name

Kolaps

06.11.2020 14:24

Hhahaha.i ti ministar godine????A danas je ispraznjen 7 sprat na paprikovcu za Korona pacijente..Operacije obustavljene..ni tumori se ne operisu..Gdje su saada avioni..helikopteri..Prointer..garaža itd

ODGOVORITE
Name

kiza

06.11.2020 15:09

Ko je ovaj anonimni krimi lik pod maskom? Skote jedan i barabo nećeš uvek biti ministar, a kad komšije počnu da te pljujuuuu nećeš iz stana moći da izađeš. Najiobičnija fukara, ali opet dobro po uzoru na svog velikog šefa

ODGOVORITE