Наш туризам не кочи само корона, коче га и наше институције

Ова година је због корона вируса у односу на претходни период била знатно туристички ослабљена. Нажалост, осим пандемије, постоји ту још много фактора који коче процват туризма купрешког краја.

Босна и Херцеговина 05.11.2020 | 15:19
Наш туризам не кочи само корона, коче га и наше институције

Општи је утисак да се могло и може више. Нефункционирање туристичке заједнице је један од примјера кочења развоја. Из мог искуства, док сам радио фестивал, ако си упоран и постојан, на неки начин натјераш интитуције да ти дају потпору. Ипак, генерално говорећи, мислим да су институције троме", рекао је Маријан Лизанчић у разговору са новинаром БУКА магазина.

Дипломирани инжињер шумарства Маријан Лозанчић из Купреса један је од покретача и организатор фестивала алтернативне музике и добрих вибрација „Купрес плаy“, који је имао седамнаест издања. У склопу тог фестивала, организовани су и сајмови еко производа и рукотворина. 

Међутим, његова интересовања су усмјерена и према туризму и промоцији природног потенцијала купрешког краја. Маријан тренутно ради на пројекту који је још у форми идеје, а учестовао је у старт-уп академији коју је покренуо технолошки парк Линновате. Његов пројект је везан за туризам, а циљ је спојити море и планину кроз једну занимљиву и оригиналну понуду.

Иначе, Купрес располаже са три скијалишта. Најпознатији и највећи је свакако "Адриа ски центар", а ту су и "Стожер Врана" и мало породично скијалиште "Ски Иван", идеално за дјецу и почетнике.

У склопу ФАМ Трип "Одмори у БиХ" путовања, чији актер је био и новинар БУКА магазина, били смо у посјети Купресу и том приликом упознали се са туристичким приликама овога краја, а саговорник нам је био господин Лозанчић.

"Купрес се налази на висоравни од 1200 метара надморске висине. Окружују га многе планине, форте Купреса су извор питке воде, чист планински зрак, нетакнута природа и предивни крајолици, све су то љепоте које красе овај крај. Имамо и прекрасно језеро седам километара од града.

Купрес је познат као зимско одредиште за многе скијаше у регији. Тренутно имају три скијалишта. Смјештајни капацитет је такође солидни развијено. Ту је пет-шест хотела и неколико ресторана. Плус приватни смјештај. Оно што су у задње вријеме многи препознали јесте да Купрес има огроман потенцијал и за љетни, здравствени и спортско-рекреативни туризам", навео је Лозанчић у разговору за Бука магазин.

Ова година је због корона вируса у односу на претходни период била знатно туристички ослабљена. Нажалост, осим пандемије постоји ту још много фактора који коче процват туризма купрешког краја.

"Осим што је пандемија учинила своје по питању циркулације људи, проблем је нефункционирање туристичке заједнице. А општи проблеми који се рефлектирају и на туризам су свакако исељавање људи. Купрес је градић са једва двије хиљаде људи и сваки одлазак се осјети. Поготово кад оду особе које су својим радом и иницијативама доприносили бољој слици живота", објаснио је Лозанчић.

Један од великих проблема је нефункционисање државних институција и њена недовољна увезаност и сарадња са локалним туристичким организацијама.

"Нисам релевантан да судим, међутим, општи је утисак да се могло и може више. 

Нефункционирање туристичке заједнице је један од примјера кочења развоја. 

Из мог искуства док сам радио фестивал, ако си упоран и постојан, на неки начин натјераш интитуције да ти дају потпору. Ипак, генерално говорећи, мислим да су институције троме", нагласио је саговорник.

У близини ски центра и хотела на Купресу изграђен је фудбалски стадион гдје су многи боснаскохерцеговачки првотимаши долазили на висинске припреме, али није се стало само на једном стадиону.  

"У склопу ски-центра израђује се осам фудбалскиј игралишта. На Адриа ски су до сада на висинским припремама били готово сви клубови премијер лиге БИХ, а долазили су и клубови из Хрватске Хајдук и Динамо. У самом мјесту се изграђује и спортска дворана тако да је то једна добра смјерница за развој. И Желимир Марић из Мостара који је преузео спортско-рекреативни центар "Стожер Врана" много улаже и има одличних пројеката као што је Бике парк Врана", објаснио је Лозанчић.

Међутим, колико год се улагало у туризам, два елементарна услова да оно уопште може да се оствари јесте снијег и повољне епидемиолошке мјере које ће дозволити рад и путовања.

"Ја ћу и даље радити на развоју своје идеје, о чему ћу вас обавијестити кад дође вријеме. Потребни су већи улагачи, а видим да је све више ентузијаста који приватно улажу у туризам, а то су "Купрес моунтаин сторy", "Купресхолидаyс ридинг", "Висит Купрес", параглидинг клуб, "Купрес МТБ траилс" и многи други. Надам се да ће и институције чвршће и конкретније стати иза цијеле приче. Потенцијала има, потребна је само добра воља", рекао је Лозанчић на крају разговора.

ФАМ Трип "Одмори у БиХ" новинарска путовања, у оквиру којих смо посјетили Купрес, организована су у сврху промоције туристичког потенцијала Босне и Херцеговине, а иницијатива је подржана од стране Европске уније у БиХ.

(Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Босанац

05.11.2020 15:56

Наше институције у којима су запошљени ухљеби криминалаца и багре на власти, коче све у нашој земљи већ дуги низ година.. Економска ситуација све гора и народ живи у сиромаштву

ОДГОВОРИТЕ