Naš turizam ne koči samo korona, koče ga i naše institucije

Ova godina je zbog korona virusa u odnosu na prethodni period bila znatno turistički oslabljena. Nažalost, osim pandemije, postoji tu još mnogo faktora koji koče procvat turizma kupreškog kraja.

Bosna i Hercegovina 05.11.2020 | 15:19
Naš turizam ne koči samo korona, koče ga i naše institucije

Opšti je utisak da se moglo i može više. Nefunkcioniranje turističke zajednice je jedan od primjera kočenja razvoja. Iz mog iskustva, dok sam radio festival, ako si uporan i postojan, na neki način natjeraš intitucije da ti daju potporu. Ipak, generalno govoreći, mislim da su institucije trome", rekao je Marijan Lizančić u razgovoru sa novinarom BUKA magazina.

Diplomirani inžinjer šumarstva Marijan Lozančić iz Kupresa jedan je od pokretača i organizator festivala alternativne muzike i dobrih vibracija „Kupres play“, koji je imao sedamnaest izdanja. U sklopu tog festivala, organizovani su i sajmovi eko proizvoda i rukotvorina. 

Međutim, njegova interesovanja su usmjerena i prema turizmu i promociji prirodnog potencijala kupreškog kraja. Marijan trenutno radi na projektu koji je još u formi ideje, a učestovao je u start-up akademiji koju je pokrenuo tehnološki park Linnovate. Njegov projekt je vezan za turizam, a cilj je spojiti more i planinu kroz jednu zanimljivu i originalnu ponudu.

Inače, Kupres raspolaže sa tri skijališta. Najpoznatiji i najveći je svakako "Adria ski centar", a tu su i "Stožer Vrana" i malo porodično skijalište "Ski Ivan", idealno za djecu i početnike.

U sklopu FAM Trip "Odmori u BiH" putovanja, čiji akter je bio i novinar BUKA magazina, bili smo u posjeti Kupresu i tom prilikom upoznali se sa turističkim prilikama ovoga kraja, a sagovornik nam je bio gospodin Lozančić.

"Kupres se nalazi na visoravni od 1200 metara nadmorske visine. Okružuju ga mnoge planine, forte Kupresa su izvor pitke vode, čist planinski zrak, netaknuta priroda i predivni krajolici, sve su to ljepote koje krase ovaj kraj. Imamo i prekrasno jezero sedam kilometara od grada.

Kupres je poznat kao zimsko odredište za mnoge skijaše u regiji. Trenutno imaju tri skijališta. Smještajni kapacitet je takođe solidni razvijeno. Tu je pet-šest hotela i nekoliko restorana. Plus privatni smještaj. Ono što su u zadnje vrijeme mnogi prepoznali jeste da Kupres ima ogroman potencijal i za ljetni, zdravstveni i sportsko-rekreativni turizam", naveo je Lozančić u razgovoru za Buka magazin.

Ova godina je zbog korona virusa u odnosu na prethodni period bila znatno turistički oslabljena. Nažalost, osim pandemije postoji tu još mnogo faktora koji koče procvat turizma kupreškog kraja.

"Osim što je pandemija učinila svoje po pitanju cirkulacije ljudi, problem je nefunkcioniranje turističke zajednice. A opšti problemi koji se reflektiraju i na turizam su svakako iseljavanje ljudi. Kupres je gradić sa jedva dvije hiljade ljudi i svaki odlazak se osjeti. Pogotovo kad odu osobe koje su svojim radom i inicijativama doprinosili boljoj slici života", objasnio je Lozančić.

Jedan od velikih problema je nefunkcionisanje državnih institucija i njena nedovoljna uvezanost i saradnja sa lokalnim turističkim organizacijama.

"Nisam relevantan da sudim, međutim, opšti je utisak da se moglo i može više. 

Nefunkcioniranje turističke zajednice je jedan od primjera kočenja razvoja. 

Iz mog iskustva dok sam radio festival, ako si uporan i postojan, na neki način natjeraš intitucije da ti daju potporu. Ipak, generalno govoreći, mislim da su institucije trome", naglasio je sagovornik.

U blizini ski centra i hotela na Kupresu izgrađen je fudbalski stadion gdje su mnogi bosnaskohercegovački prvotimaši dolazili na visinske pripreme, ali nije se stalo samo na jednom stadionu.  

"U sklopu ski-centra izrađuje se osam fudbalskij igrališta. Na Adria ski su do sada na visinskim pripremama bili gotovo svi klubovi premijer lige BIH, a dolazili su i klubovi iz Hrvatske Hajduk i Dinamo. U samom mjestu se izgrađuje i sportska dvorana tako da je to jedna dobra smjernica za razvoj. I Želimir Marić iz Mostara koji je preuzeo sportsko-rekreativni centar "Stožer Vrana" mnogo ulaže i ima odličnih projekata kao što je Bike park Vrana", objasnio je Lozančić.

Međutim, koliko god se ulagalo u turizam, dva elementarna uslova da ono uopšte može da se ostvari jeste snijeg i povoljne epidemiološke mjere koje će dozvoliti rad i putovanja.

"Ja ću i dalje raditi na razvoju svoje ideje, o čemu ću vas obavijestiti kad dođe vrijeme. Potrebni su veći ulagači, a vidim da je sve više entuzijasta koji privatno ulažu u turizam, a to su "Kupres mountain story", "Kupresholidays riding", "Visit Kupres", paragliding klub, "Kupres MTB trails" i mnogi drugi. Nadam se da će i institucije čvršće i konkretnije stati iza cijele priče. Potencijala ima, potrebna je samo dobra volja", rekao je Lozančić na kraju razgovora.

FAM Trip "Odmori u BiH" novinarska putovanja, u okviru kojih smo posjetili Kupres, organizovana su u svrhu promocije turističkog potencijala Bosne i Hercegovine, a inicijativa je podržana od strane Evropske unije u BiH.

(Blic)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Bosanac

05.11.2020 16:56

Naše institucije u kojima su zapošljeni uhljebi kriminalaca i bagre na vlasti, koče sve u našoj zemlji već dugi niz godina.. Ekonomska situacija sve gora i narod živi u siromaštvu

ODGOVORITE