Тачи се предао Еулексу, претходно поднио оставку

- Предсједник привремених институција у Приштини Хашим Тачи сам је отишао у сједиште Еулекса након подношења оставке.

Србија 05.11.2020 | 13:57
Тачи се предао Еулексу, претходно поднио оставку

Тачи је приватним аутомобилом стигао у сједиште Еулекса. Потом је аутомобил отишао са Бећимом Чолакуом који је био шеф Тачијевог кабинета.

У просторијама те мисије је и Кадри Весељи, који је раније данас објавио да је подигнута оптужница и против њега, јавља репортерка телевизије Прва са Косова и Метохије.

Према информацијама репортерке, суд располаже са 116 свједока злочина.

Специјални суд у Хагу је потврдио оптужницу против Хашима Тачија, а он је то саопштио данас на конференцији за медије.

Како преноси репортерка тв Прве из Приштине, то обраћање било је неуобичајено и Тачи је чак дјеловао тужно.

"Да бих заштитио интегритет Косова, поштујући партнерство са међународном заједницом, данас подносим оставку на мјесто предсједника. Осјећам се веома поносно на ову одговорност коју сам носио. У овим новим околностима позивам политичке снаге да буду опрезне да се не продубљују институционалну кризу", навео је Тачи.

Подсјећања ради, оптужницу против Тачија, Весељиа и девет припадника ОВК Специјализовано тужилаштво је поднело је Специјализованим већима Косова 24. априла, а рок од шест мјесеци за њену потврду истекао је 24. октобра.

Одлуку о потврђивању оптужнице требало је да донесе судија за претходни поступак, тако да је или потврди или врати тужилаштву на допуну или да је одбаци.

Тачи, Весељи и други осумњичени се оптужницом из априла терете за низ ратних злочина на Косову, међу којима је и скоро 100 убистава. Жртве кривичних дела из оптужнице су стотине лица чији је идентитет познат и међу којима су косовски Албанци, Срби, Роми и лица других националности, као и политички противници, саопштило је раније Специјализовано тужилаштво.

Специјални суд у Хагу је потврдио оптужницу против Кадрија Весељија.

"Јуче по подне ме је из Тужилаштва специјализованих вијец́а обавијестило да је претпретресни судија потврдио оптужницу против мене. Овом изјавом желим да обавијестим грађане Косова да сам предузео неопходне мјере за добровољно путовање у Хаг како бих одговорио на ове наводе. Овог пута нец́у даље коментарисати", навео је Кадри Весељи.

Кадри Весељи, који је био шеф тајне информативне службе бивше такозване Ослободилачке војске Косова, најавио је да ће се предати Суду у Хагу.

Огласио се и његов син

Син Хашима Тачија поручио је данас да је његов отац побиједио у борби за слободу и да ц́е сада водити битку за правду, преносе репортери.

Ендрит Тачи је тако реаговао након што је Специјални суд подигао оптужницу против његовог оца.

"Мој отац је побиједио у борби за слободу. И ми смо слободни. Такође је водио битку за републику. И постали смо држава и остац́емо. Сада ц́е водити битку за правду. Јер су отац, његови другови и читав рат били праведни. Много ц́еш ми недостајати, али сваки дан ц́у славити са осмјехом и високо уздигнуте главе побједе са мојом мамом, нашом породицом, пријатељима. Нестрпљиво ц́у чекати иако ц́ес се ускоро вратити куц́и", написао је Тачијев син у објави на Инстаграм налогу.

Огласио се секретар ОВК

Секретар Организације ветерана тзв. ОВК Фатон Кљинаку изјавио је данас да су у досијеима који су им предати имали оптужницу против Кадрија Веслија, као и да се у досијеима који су, како каже, послати из Србије, налази цјелокупна руководећа структура ОВК.

Он је оцијенио да су поступци Специјалног суда незаконити, јер му је истекао мандат, преноси приштински Економија онлине.

"Сматрамо да је овом суду истекао мандат 3. августа и било каква радња коју он предузима је незаконита и неуставна. У досијеима које смо имали било је предоптужнице за већину командних структура ОВК", рекао је Кљинаку.

У сриједу су припадници Еулекса упали у кућу Краснићија који је након 10 сати претреса ухапшен, а оптужницу је потврдио и Реџеп Селими, који је рекао да ће данас отпутовати у Хаг.

(Б92/Косово онлине)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Драшко

05.11.2020 13:24

Конацно банда иде тамо гдје треба. Стета сто нема Хаски трибунал за послијератну пљацку природних добара и ресурса Републике Српске. Попис би био као и дневни број заразених у Хрватској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЛКАН ЦИРКУС

05.11.2020 13:49

ИЗАЦЕ ОН. ОН ЈЕ НАТО БОРАЦ. А ЊИМА СЕ НЕ СУДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миx

05.11.2020 14:25

Бар се овај није скривао к’о баба нека или прерусавао у попа и тако, предао се сам. Знам неке “јунаке” који су се годинама скривали као кукавице и тако наносили стету свом народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

05.11.2020 15:11

БРАВО !!! Заиста је велико задовољство налетити на праву особу која, износеци своје мисљење, не крије истину. Сада ме неби зацудило да се јаве 'патриоте' које це те критиковати, прозвати издајником и 'петом колином'

Name

Браво Тацхи

05.11.2020 15:40

У праву сте - овај није губио вријеме: Док му се не пресуди био је предсједник, ха, ха..

Name

Не зна се ста је веци блам

05.11.2020 19:46

За медјународни суд, правосудне институције, тај сто се скрива или тај сто јавно обнаса највазније функције.....

Name

Банана-Дрзаве

06.11.2020 17:32

Кадија тузи, кадија суди. Све у свему лакрдија од права, а представа за сироке народне масе.

Name

Ха ха

05.11.2020 14:28

ово је само мало за јавност друго ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

зивбих

05.11.2020 14:31

Није се сакривао,нити маскирао,нити упискио...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

05.11.2020 21:59

Тако се то ради, преда се исти дан, а не ко насе јајаре које промијене идентитет и крију се по сталама.

ОДГОВОРИТЕ