Tači se predao Euleksu, prethodno podnio ostavku

- Predsjednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači sam je otišao u sjedište Euleksa nakon podnošenja ostavke.

Srbija 05.11.2020 | 13:57
Tači se predao Euleksu, prethodno podnio ostavku

Tači je privatnim automobilom stigao u sjedište Euleksa. Potom je automobil otišao sa Bećimom Čolakuom koji je bio šef Tačijevog kabineta.

U prostorijama te misije je i Kadri Veselji, koji je ranije danas objavio da je podignuta optužnica i protiv njega, javlja reporterka televizije Prva sa Kosova i Metohije.

Prema informacijama reporterke, sud raspolaže sa 116 svjedoka zločina.

Specijalni sud u Hagu je potvrdio optužnicu protiv Hašima Tačija, a on je to saopštio danas na konferenciji za medije.

Kako prenosi reporterka tv Prve iz Prištine, to obraćanje bilo je neuobičajeno i Tači je čak djelovao tužno.

"Da bih zaštitio integritet Kosova, poštujući partnerstvo sa međunarodnom zajednicom, danas podnosim ostavku na mjesto predsjednika. Osjećam se veoma ponosno na ovu odgovornost koju sam nosio. U ovim novim okolnostima pozivam političke snage da budu oprezne da se ne produbljuju institucionalnu krizu", naveo je Tači.

Podsjećanja radi, optužnicu protiv Tačija, Veseljia i devet pripadnika OVK Specijalizovano tužilaštvo je podnelo je Specijalizovanim većima Kosova 24. aprila, a rok od šest mjeseci za njenu potvrdu istekao je 24. oktobra.

Odluku o potvrđivanju optužnice trebalo je da donese sudija za prethodni postupak, tako da je ili potvrdi ili vrati tužilaštvu na dopunu ili da je odbaci.

Tači, Veselji i drugi osumnjičeni se optužnicom iz aprila terete za niz ratnih zločina na Kosovu, među kojima je i skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici, saopštilo je ranije Specijalizovano tužilaštvo.

Specijalni sud u Hagu je potvrdio optužnicu protiv Kadrija Veseljija.

"Juče po podne me je iz Tužilaštva specijalizovanih vijeća obavijestilo da je pretpretresni sudija potvrdio optužnicu protiv mene. Ovom izjavom želim da obavijestim građane Kosova da sam preduzeo neophodne mjere za dobrovoljno putovanje u Hag kako bih odgovorio na ove navode. Ovog puta neću dalje komentarisati", naveo je Kadri Veselji.

Kadri Veselji, koji je bio šef tajne informativne službe bivše takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, najavio je da će se predati Sudu u Hagu.

Oglasio se i njegov sin

Sin Hašima Tačija poručio je danas da je njegov otac pobijedio u borbi za slobodu i da će sada voditi bitku za pravdu, prenose reporteri.

Endrit Tači je tako reagovao nakon što je Specijalni sud podigao optužnicu protiv njegovog oca.

"Moj otac je pobijedio u borbi za slobodu. I mi smo slobodni. Takođe je vodio bitku za republiku. I postali smo država i ostaćemo. Sada će voditi bitku za pravdu. Jer su otac, njegovi drugovi i čitav rat bili pravedni. Mnogo ćeš mi nedostajati, ali svaki dan ću slaviti sa osmjehom i visoko uzdignute glave pobjede sa mojom mamom, našom porodicom, prijateljima. Nestrpljivo ću čekati iako ćes se uskoro vratiti kući", napisao je Tačijev sin u objavi na Instagram nalogu.

Oglasio se sekretar OVK

Sekretar Organizacije veterana tzv. OVK Faton Kljinaku izjavio je danas da su u dosijeima koji su im predati imali optužnicu protiv Kadrija Veslija, kao i da se u dosijeima koji su, kako kaže, poslati iz Srbije, nalazi cjelokupna rukovodeća struktura OVK.

On je ocijenio da su postupci Specijalnog suda nezakoniti, jer mu je istekao mandat, prenosi prištinski Ekonomija online.

"Smatramo da je ovom sudu istekao mandat 3. avgusta i bilo kakva radnja koju on preduzima je nezakonita i neustavna. U dosijeima koje smo imali bilo je predoptužnice za većinu komandnih struktura OVK", rekao je Kljinaku.

U srijedu su pripadnici Euleksa upali u kuću Krasnićija koji je nakon 10 sati pretresa uhapšen, a optužnicu je potvrdio i Redžep Selimi, koji je rekao da će danas otputovati u Hag.

(B92/Kosovo online)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Draško

05.11.2020 13:24

Konacno banda ide tamo gdje treba. Steta sto nema Haski tribunal za poslijeratnu pljacku prirodnih dobara i resursa Republike Srpske. Popis bi bio kao i dnevni broj zarazenih u Hrvatskoj.

ODGOVORITE
Name

BALKAN CIRKUS

05.11.2020 13:49

IZACE ON. ON JE NATO BORAC. A NJIMA SE NE SUDI.

ODGOVORITE
Name

Mix

05.11.2020 14:25

Bar se ovaj nije skrivao k’o baba neka ili prerusavao u popa i tako, predao se sam. Znam neke “junake” koji su se godinama skrivali kao kukavice i tako nanosili stetu svom narodu.

ODGOVORITE
Name

Bravo

05.11.2020 15:11

BRAVO !!! Zaista je veliko zadovoljstvo naletiti na pravu osobu koja, iznoseci svoje misljenje, ne krije istinu. Sada me nebi zacudilo da se jave 'patriote' koje ce te kritikovati, prozvati izdajnikom i 'petom kolinom'

Name

Bravo Tachi

05.11.2020 15:40

U pravu ste - ovaj nije gubio vrijeme: Dok mu se ne presudi bio je predsjednik, ha, ha..

Name

Ne zna se sta je veci blam

05.11.2020 19:46

Za medjunarodni sud, pravosudne institucije, taj sto se skriva ili taj sto javno obnasa najvaznije funkcije.....

Name

Banana-Drzave

06.11.2020 17:32

Kadija tuzi, kadija sudi. Sve u svemu lakrdija od prava, a predstava za siroke narodne mase.

Name

Ha ha

05.11.2020 14:28

ovo je samo malo za javnost drugo nista

ODGOVORITE
Name

zivbih

05.11.2020 14:31

Nije se sakrivao,niti maskirao,niti upiskio...

ODGOVORITE
Name

Srbin

05.11.2020 21:59

Tako se to radi, preda se isti dan, a ne ko nase jajare koje promijene identitet i kriju se po stalama.

ODGOVORITE