Вријеме трајања самоизолацјије није усаглашено

Из Института за јавно здравље РС раније су казали како постоји длема да ли би особе које су позитивне на ЦОВИД-19 и даље требале остати у изолацији 14 дана, а блиски контакти десет дана.

Босна и Херцеговина 05.11.2020 | 07:55
Вријеме трајања самоизолацјије није усаглашено

Изолација у ФБиХ је скраћена на 10 дана за благе и средње тешке случајеве, а који имају најмање три дана без симптома.

Сличну одлуку донио је хрватски завод за јавно здравство још прије седам дана када је скратио самоизолацију на десет дана, уз тврдњу да постоје одређени медицински и научни докази који упућују на то да се може скратити карантин. Изузетак у Хрватској су особе које раде у домовима за старе и тешко болесне, као и особе с инвалидитетом за које карантин и даље траје 14 дана.

Период трајања изолације повезан је уствари с клиничком сликом пацијента. Клинички критериј за престанак изолације симптоматског болесника су минимално три узастопна дана без повишене температуре, појашњавају хрватски епидемиолози.

Они додају да блиске контакте заражене особе није потребно тестирати на почетку ни током самоизолације, осим уколико не развију симптоме болести. Потребно је тестирати блиске контакте обољелих ако су три или више дана били у присуству зараженог, те у међувремену остваривали контакте с рањивим групама друштва, истичу из Хрватског завода за јавно здравство.

У Белгији пак од октобра они који су били у контакту са зараженом особом морају провести само седам дана у самоизолацији.

Њемачка је недавно поново увела мјеру 14-дневног карантина, иако је у овој земљи прије тога вриједило правило о петодневној изолацији.

Како су појасниле њемачке здравствене власти, већина људи пет дана од почетка симптома више није заразна. Њемачки виролози препоручују онима у самоизолацији да тај период не троше на тестирање, те да се тестирају након што им истекне период самоизолације.

Самоизолација од 14 дана и даље је на снази у Србији, Мађарској и Великој Британији, док је у Аустрији, Швицарској, Норвешкој и Низоземској такође скраћена на десет дана. У Црној Гори карантин је трајао 21 дан, те је скраћен на 14 дана у августу ове године.

Када је ријеч о РС, епидемиолози у овом ентитету такође су најавили могуће скраћивање трајања самоизолације. Из Института за јавно здравље РС раније су казали како постоји длема да ли би особе које су позитивне на ЦОВИД-19 и даље требале остати у изолацији 14 дана, а блиски контакти десет дана.

(Клиx)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јелена

05.11.2020 09:42

А ста је усагласено ?!!!!Ниста!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старина

05.11.2020 15:47

Чекају шта ће вожд рећи он је главни

ОДГОВОРИТЕ