Vrijeme trajanja samoizolacjije nije usaglašeno

Iz Instituta za javno zdravlje RS ranije su kazali kako postoji dlema da li bi osobe koje su pozitivne na COVID-19 i dalje trebale ostati u izolaciji 14 dana, a bliski kontakti deset dana.

Bosna i Hercegovina 05.11.2020 | 07:55
Vrijeme trajanja samoizolacjije nije usaglašeno

Izolacija u FBiH je skraćena na 10 dana za blage i srednje teške slučajeve, a koji imaju najmanje tri dana bez simptoma.

Sličnu odluku donio je hrvatski zavod za javno zdravstvo još prije sedam dana kada je skratio samoizolaciju na deset dana, uz tvrdnju da postoje određeni medicinski i naučni dokazi koji upućuju na to da se može skratiti karantin. Izuzetak u Hrvatskoj su osobe koje rade u domovima za stare i teško bolesne, kao i osobe s invaliditetom za koje karantin i dalje traje 14 dana.

Period trajanja izolacije povezan je ustvari s kliničkom slikom pacijenta. Klinički kriterij za prestanak izolacije simptomatskog bolesnika su minimalno tri uzastopna dana bez povišene temperature, pojašnjavaju hrvatski epidemiolozi.

Oni dodaju da bliske kontakte zaražene osobe nije potrebno testirati na početku ni tokom samoizolacije, osim ukoliko ne razviju simptome bolesti. Potrebno je testirati bliske kontakte oboljelih ako su tri ili više dana bili u prisustvu zaraženog, te u međuvremenu ostvarivali kontakte s ranjivim grupama društva, ističu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U Belgiji pak od oktobra oni koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom moraju provesti samo sedam dana u samoizolaciji.

Njemačka je nedavno ponovo uvela mjeru 14-dnevnog karantina, iako je u ovoj zemlji prije toga vrijedilo pravilo o petodnevnoj izolaciji.

Kako su pojasnile njemačke zdravstvene vlasti, većina ljudi pet dana od početka simptoma više nije zarazna. Njemački virolozi preporučuju onima u samoizolaciji da taj period ne troše na testiranje, te da se testiraju nakon što im istekne period samoizolacije.

Samoizolacija od 14 dana i dalje je na snazi u Srbiji, Mađarskoj i Velikoj Britaniji, dok je u Austriji, Švicarskoj, Norveškoj i Nizozemskoj takođe skraćena na deset dana. U Crnoj Gori karantin je trajao 21 dan, te je skraćen na 14 dana u avgustu ove godine.

Kada je riječ o RS, epidemiolozi u ovom entitetu takođe su najavili moguće skraćivanje trajanja samoizolacije. Iz Instituta za javno zdravlje RS ranije su kazali kako postoji dlema da li bi osobe koje su pozitivne na COVID-19 i dalje trebale ostati u izolaciji 14 dana, a bliski kontakti deset dana.

(Klix)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Jelena

05.11.2020 09:42

A sta je usaglaseno ?!!!!Nista!!!

ODGOVORITE
Name

Starina

05.11.2020 15:47

Čekaju šta će vožd reći on je glavni

ODGOVORITE