Ускоро имена министара у влади Црне Горе

Планирано укидање Министарства саобраћаја, нови ресори министарство екологије и министарство капиталних инвестиција, култура, наука, спорт и просвјета обједињени. У опцији за министре Јелена Боровинић Бојовић,Вук Кадић, Младен Бојанић, Велибор Марковић, Никола Трипковић, Весна Братић, Ђорђе Радуловић

Регион 05.11.2020 | 07:14
Ускоро имена министара у влади Црне Горе

Мандатар за састав нове владе Здравко Кривокапић требало би до краја радне седмице да састави свој кабинет, за који је раније добио начелну сагласност владајућих коалиција да у њему буду само стручњаци.

Због рационализације државне управе број мјеста у влади требало би да буде преполовљен, због чега ће неки ресори бити обједињени, а неки и укинути - попут Министарства саобраћаја, сазнају “Вијести”.

Телевизија Вијести најавила је да би мандатар данас поподне могао да се обрати јавности, након што свој план предочи партијама.

Прије него што предлог буде достављен парламенту, мандатар треба да добије сагласност партијских органа владајућих коалиција.

Више пута је најављивано да ће списак кандидата за министре у парламенту бити до 11. новембра.

Нови ресори у влади Кривокапића требало би да буду министарство екологије и министарство капиталних инвестиција. Јавна управа биће припојена Министарству правде, а Министарству просвјете треба да припадну ресори културе, спорта и науке.

Министарство финансија добиће и надлежност за област рада и социјалног старања, рекао је саговорник “Вијести”.

О челницима неких ресора Кривокапић наводно још није донио коначну одлуку, па су у опцији по два имена. Тако се за министарство здравља као кандидати помињу др Јелена Боровинић Бојовић и др Вук Кадић.

Бојовић је супруга Драгана Бојовића, посланика Демократске народне партије. Вук Кадић је љекар и син покојног Ранка Кадића, некадашњег лидера Демократске српске странке.

Раније је помињано да је ресор финансија готово сигуран за Милојка Спајића, који се школовао и радио на Западу. “Вијести” јуче нијесу успјеле да контактирају Спајића.

Бивши посланик и предсједнички кандидат опозиције Младен Бојанић помиње се као један од могућих сарадника Кривокапића у једном од економских сектора владе, највјероватније министарству капиталних инвестиција које ће обухватити и саобраћај и енергетику.

Министарство вањских послова планирано је за Ђорђа Радуловића, садашњег шефа једне од дирекција у МВП.

Саговорници су рекли да је мандатар за поједине ресоре контактирао више особа, па је тако раније за Министарство правде имао у виду професора Владимира Лепосавића, члана Правног савјета Митрополије црногорско приморске.

Саговорник “Вијести” јуче је рекао да мандатар сада има у плану адвоката Велибора Марковића, који је у посљедње вријеме у жижи јавности због хомофобних и сексистичких изјава. Адвокат јуче није желио да потврди, нити негира овакву понуду, не желећи да да изјаву за “Вијести”.

Саговорник је потврдио да би Весна Братић, блиска сарадница мандатара која га је наслиједила на челу НВО “Не дамо Црну Гору”, могла преузети ресор који обједињује науку, просвјету, културу и спорт.

Као чланови нове владе помињу се и предсједник Америчке привредне коморе Никола Трипковић и професор Ратко Митровић, те економиста Јаков Милатовић.

За сада је међу проблематичнијим ресорима Министарство одбране, гдје кандидат мора бити пажљиво биран због сарадње са НАТО-ом. У опцији за мјесто министра одбране био је пуковник у пензији Владислав Влаховић, али се од тога одустало. Влаховић је био војно дипломатски представник Црне Горе при сталној мисији НАТО у Бриселу.

Као једно од имена које се помињало за министра унутрашњих послова био је Андрија Јовићевић, некадашњи министар кога је ДФ протежирао и као свог могућег предсједничког кандидата на изборима 2018.

Према јуче доступним информацијама Јовићевић више није у опцији за мјесто.

Кадић: Предложио сам стратегије за борбу против ковида и за реформу здравственог система

Вук Кадић је за “Вијести” казао да му мјесто министра здравља није званично понуђено. “Нисмо причали о персоналним рјешенима што се тиче здравства и ресор надлежног министарства до сада, према мојим сазнанијма, никоме персонално није понуђен”, казао је Кадић.

Он је додао да је било разговора између њега и мандатара о стратегији борбе са епидемијом коронавируса. Истакао је да ће бити мандатару на располагању, као и што је то био и прије избора, када је ушао у експерстки тим Здравка Кривокапића.

„Приоритет Министарства здравља у сљедећем периоду биће борба против коронавируса, а то ће бити један од најважнијих задатака и читаве Владе. Посебно је осјетљиво јер ће се врх другог таласа пандемије вируса ковид-19 преклопити са епидемијом сезонског грипа“, рекао је Кадић.

Као још један кандидат за министра здравље помиње се и начелница Клиничког центра Јелена Боровинић Бојовић. Она није одговарала на питање “Вијести”.

(Вијести.ме) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Оливер

05.11.2020 06:52

Мило цар си ови незнани ни зграду водити упетљали су се до гуше немогу они без попова

ОДГОВОРИТЕ