Uskoro imena ministara u vladi Crne Gore

Planirano ukidanje Ministarstva saobraćaja, novi resori ministarstvo ekologije i ministarstvo kapitalnih investicija, kultura, nauka, sport i prosvjeta objedinjeni. U opciji za ministre Jelena Borovinić Bojović,Vuk Kadić, Mladen Bojanić, Velibor Marković, Nikola Tripković, Vesna Bratić, Đorđe Radulović

Region 05.11.2020 | 07:14
Uskoro imena ministara u vladi Crne Gore

Mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić trebalo bi do kraja radne sedmice da sastavi svoj kabinet, za koji je ranije dobio načelnu saglasnost vladajućih koalicija da u njemu budu samo stručnjaci.

Zbog racionalizacije državne uprave broj mjesta u vladi trebalo bi da bude prepolovljen, zbog čega će neki resori biti objedinjeni, a neki i ukinuti - poput Ministarstva saobraćaja, saznaju “Vijesti”.

Televizija Vijesti najavila je da bi mandatar danas popodne mogao da se obrati javnosti, nakon što svoj plan predoči partijama.

Prije nego što predlog bude dostavljen parlamentu, mandatar treba da dobije saglasnost partijskih organa vladajućih koalicija.

Više puta je najavljivano da će spisak kandidata za ministre u parlamentu biti do 11. novembra.

Novi resori u vladi Krivokapića trebalo bi da budu ministarstvo ekologije i ministarstvo kapitalnih investicija. Javna uprava biće pripojena Ministarstvu pravde, a Ministarstvu prosvjete treba da pripadnu resori kulture, sporta i nauke.

Ministarstvo finansija dobiće i nadležnost za oblast rada i socijalnog staranja, rekao je sagovornik “Vijesti”.

O čelnicima nekih resora Krivokapić navodno još nije donio konačnu odluku, pa su u opciji po dva imena. Tako se za ministarstvo zdravlja kao kandidati pominju dr Jelena Borovinić Bojović i dr Vuk Kadić.

Bojović je supruga Dragana Bojovića, poslanika Demokratske narodne partije. Vuk Kadić je ljekar i sin pokojnog Ranka Kadića, nekadašnjeg lidera Demokratske srpske stranke.

Ranije je pominjano da je resor finansija gotovo siguran za Milojka Spajića, koji se školovao i radio na Zapadu. “Vijesti” juče nijesu uspjele da kontaktiraju Spajića.

Bivši poslanik i predsjednički kandidat opozicije Mladen Bojanić pominje se kao jedan od mogućih saradnika Krivokapića u jednom od ekonomskih sektora vlade, najvjerovatnije ministarstvu kapitalnih investicija koje će obuhvatiti i saobraćaj i energetiku.

Ministarstvo vanjskih poslova planirano je za Đorđa Radulovića, sadašnjeg šefa jedne od direkcija u MVP.

Sagovornici su rekli da je mandatar za pojedine resore kontaktirao više osoba, pa je tako ranije za Ministarstvo pravde imao u vidu profesora Vladimira Leposavića, člana Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko primorske.

Sagovornik “Vijesti” juče je rekao da mandatar sada ima u planu advokata Velibora Markovića, koji je u posljednje vrijeme u žiži javnosti zbog homofobnih i seksističkih izjava. Advokat juče nije želio da potvrdi, niti negira ovakvu ponudu, ne želeći da da izjavu za “Vijesti”.

Sagovornik je potvrdio da bi Vesna Bratić, bliska saradnica mandatara koja ga je naslijedila na čelu NVO “Ne damo Crnu Goru”, mogla preuzeti resor koji objedinjuje nauku, prosvjetu, kulturu i sport.

Kao članovi nove vlade pominju se i predsjednik Američke privredne komore Nikola Tripković i profesor Ratko Mitrović, te ekonomista Jakov Milatović.

Za sada je među problematičnijim resorima Ministarstvo odbrane, gdje kandidat mora biti pažljivo biran zbog saradnje sa NATO-om. U opciji za mjesto ministra odbrane bio je pukovnik u penziji Vladislav Vlahović, ali se od toga odustalo. Vlahović je bio vojno diplomatski predstavnik Crne Gore pri stalnoj misiji NATO u Briselu.

Kao jedno od imena koje se pominjalo za ministra unutrašnjih poslova bio je Andrija Jovićević, nekadašnji ministar koga je DF protežirao i kao svog mogućeg predsjedničkog kandidata na izborima 2018.

Prema juče dostupnim informacijama Jovićević više nije u opciji za mjesto.

Kadić: Predložio sam strategije za borbu protiv kovida i za reformu zdravstvenog sistema

Vuk Kadić je za “Vijesti” kazao da mu mjesto ministra zdravlja nije zvanično ponuđeno. “Nismo pričali o personalnim rješenima što se tiče zdravstva i resor nadležnog ministarstva do sada, prema mojim saznanijma, nikome personalno nije ponuđen”, kazao je Kadić.

On je dodao da je bilo razgovora između njega i mandatara o strategiji borbe sa epidemijom koronavirusa. Istakao je da će biti mandataru na raspolaganju, kao i što je to bio i prije izbora, kada je ušao u eksperstki tim Zdravka Krivokapića.

„Prioritet Ministarstva zdravlja u sljedećem periodu biće borba protiv koronavirusa, a to će biti jedan od najvažnijih zadataka i čitave Vlade. Posebno je osjetljivo jer će se vrh drugog talasa pandemije virusa kovid-19 preklopiti sa epidemijom sezonskog gripa“, rekao je Kadić.

Kao još jedan kandidat za ministra zdravlje pominje se i načelnica Kliničkog centra Jelena Borovinić Bojović. Ona nije odgovarala na pitanje “Vijesti”.

(Vijesti.me) 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Oliver

05.11.2020 07:52

Milo car si ovi neznani ni zgradu voditi upetljali su se do guše nemogu oni bez popova

ODGOVORITE