Бајден води у двије кључне државе, пљуште оптужбе

Добро дошли у нови "Блицов" блог о изборима у Америци. Председничка трка и даље је сувише тесна да би се знао победник. Први резултати из већине држава су објављени, али се гласови у неким државама и даље броје. "Блиц" из минута у минут преноси најновије информације о политичком догађају године.

Свијет 04.11.2020 | 18:42
Бајден води у двије кључне државе, пљуште оптужбе

18:52 - Тесно у Висконсину, Бајден у благој предности

Битка за 10 електорских гласова у Висконсину и даље је тесна. Према тренутним пројекцијама ЦНН, Бајден има 49,9 одсто гласова, а Трамп 48,8.

Осим Висконсина, гласови још нису пребројани у Мичигену, Пенсилванији, Северној Каролини, Џорџији, Невади, Аризони и Аљасци.

18:47 - Капело: Рано је за Врховни суд САД

Председник америчке фондације "Халијард мисија" Џон Капело сматра да су бројне препирке између кандидата на председничким изборима у САД обележили овогодишњи изборни процес, уз констатацију да је преурањено да се говори да ће се питање будућег председника решацавати пред Уставним судом САД јер је, како је нагласио, процес бројања још у току.

Неодговорно је и прерано, каже Капело за Тањуг да се веч прича о Врховном суду.

- Хајде да пребројимо гласове и да видимо шта ће се дешавати. Чак ни не знам које питање ће бити постављено пред Уставним судом САД када још није окончано ни бројање гласова - каже Капело коментаришући за Тањуг то што је актуелни амерички председник Доналд Трамп већ саопштио да ће се обратити Врховном суду САД, а Џо Бајден изјавио да је његов правни тим спреман да се бори пред тим судом.

18:35 - Млади Американци за Бајдена

Млади гласачи у Америци, између 18 и 29 година, гласали су више за Бајдена него Трампа у сразмени 2:1, саопштио је Асошијетед Прес анализу Центра за грађанско учење и истраживање ангажмана на Универзитету Туфтс у Масачусетсу.

Универзитет Туфтс процењује да је 62 одсто младих гласача подржало Бајдена, док је 33 одсто било за Трампа на председничким изборима у САД.

- Иако је тешко упоредиво, због различитих извора и методологије сваке године, постоји већа подршка младих америчких гласача од оне Хилари Клинтон 2016 - наводи Универзитет у својој анализи.

18:28 - Бајдену три од четири електорска гласа у Мејну

Кандидат демократа на америчким председничким изборима Џо Бајден освојиће најмање три од четири електорска гласа у Мејну, говори пројекција ЦНН-а.

Мејн је уз Небраску једина држава у којој електорски гласови могу да буду подељени између кандидата. У тој држави два од четири електорска гласа иду победнику на нивоу државе, а по један за победника у оба конгресна дистрикта.

У Мејну је 2016. године Хилари Клинтон освојила три електорска гласа, а Трамп један.

18:15 - Трамп поново твитује

Амерички председник Доналд Трамп поново је изразио сумњу у регуларност пребројавања гласова на председничким изборима.

- Веома се труде да предност од 500.000 гласова у Пенсилванији нестане, што је пре могуће. Као и у Мичигену и другим државама - написао је Трамп на Твитеру.

У претходном посту он је навео да "проналазе гласове за Бајдена свуда - у Пенсилванији, Висконсину и Мичигену".

- То је тако лоше за нашу земљу - закључио је.

18:00 - До краја дана резултати из Мичигена

Мичиген, кључна држава која ће помоћи да се утврди ко је победник на америчким председничким изборима, и даље пребројава "десетине хиљада" гласачких листића.

Очекује се да ће се до краја дана доћи до незваничног броја, рекла је новинарима државна секретарка те државе Џослин Бенсон, преноси Ројтерс.

17:51 - "Кренула је панична манипулација"

Професор Олга Раваси, један од покретача "Инцијативе Срби за Трампа 2020" каже да је ситуација у САД по питању изборних резултата напета, између осталог и због тога што су државе под контролом демократа, чији је кандидат Џо Бајден, престале да броје гласова.

- Да, врло је напето... дешава се нешто врло чудно...Када смо узели, Флориду, Тексас и Охајо, све је одједном стало... кренула је панична манипулација - рекла је за Тањуг Раваси, која је заједно са саветником председника САД задуженим за односе Србије и Косова организовала прдизборне скупове у Чикагу, Милвокију, Питсбургу...

Према њеним речима, републиканци на терену имају дојаве о страшним манипулацијама демократа, те је могуће да ће се у цео процес и судови укључити.

- Спремали су се на ово све време, а наравно и на нереде и општи рат... све је у оптицају, јер не желе да су чује легитимна воља народа. Врло је могуће да ће се судови укључити... ово ће бити врло болан процес ако га Републиканци не зауставе - рекла је Раваси.

17:43 - Најмање 2.700 листића није пребројано у Монтгомерију

Најмање 2.700 листића није пребројано у округу Монтгомери у Пенсилванији, рекао је шеф канцеларије Изборног одбора Клерк Ли Солтижијак.

Неки од бирачких листића су били неисправни или је било других проблема, док већину чине листићи који нису ни стигли до бирача и враћени су у изборни одбор, пише ЦНН.

Гувернер Пенсилваније Том Волф рекао је јуче да "можда данас нећемо знати резултате".

Пенсилванија је једна од држава која одлучује победника будући да само она носи чак 20 електорских гласова.

17:23 - Најављени нови протести

Покрет "Животи црнаца су важни" већ је најавио нове протесте у Вашингтону уз позив људима да се придруже.

(Блиц)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Виктор

04.11.2020 18:00

Трамп губи 100 посто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боби

04.11.2020 18:19

Нека их нек се покољу, нека виде како је нама!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Бајдена

04.11.2020 18:24

Некаже са Бајдене ВОТЕ него ВОДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брат Трамп

04.11.2020 18:24

Трамп је побједио убједљиво , то што мисле да га могу покрасти то је велика греска Бајдена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Трамповог буразера

04.11.2020 19:44

Шта је папак, јес’ се то сјебо ? Иду промјене у Босни

Name

Бас Ме Занима

04.11.2020 19:32

Ако буде нереда или избије градјански рат, да ли це НАТО интервенисат ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Град

04.11.2020 21:39

Мозда а мозда и не. Они су сви Американци ту. У југославији није био рат измедју градјана вец измедју разних нација и народности.

Name

Ре град

05.11.2020 07:34

Хоцес рец сељака