Bajden vodi u dvije ključne države, pljušte optužbe

Dobro došli u novi "Blicov" blog o izborima u Americi. Predsednička trka i dalje je suviše tesna da bi se znao pobednik. Prvi rezultati iz većine država su objavljeni, ali se glasovi u nekim državama i dalje broje. "Blic" iz minuta u minut prenosi najnovije informacije o političkom događaju godine.

Svijet 04.11.2020 | 18:42
Bajden vodi u dvije ključne države, pljušte optužbe

18:52 - Tesno u Viskonsinu, Bajden u blagoj prednosti

Bitka za 10 elektorskih glasova u Viskonsinu i dalje je tesna. Prema trenutnim projekcijama CNN, Bajden ima 49,9 odsto glasova, a Tramp 48,8.

Osim Viskonsina, glasovi još nisu prebrojani u Mičigenu, Pensilvaniji, Severnoj Karolini, Džordžiji, Nevadi, Arizoni i Aljasci.

18:47 - Kapelo: Rano je za Vrhovni sud SAD

Predsednik američke fondacije "Halijard misija" Džon Kapelo smatra da su brojne prepirke između kandidata na predsedničkim izborima u SAD obeležili ovogodišnji izborni proces, uz konstataciju da je preuranjeno da se govori da će se pitanje budućeg predsednika rešacavati pred Ustavnim sudom SAD jer je, kako je naglasio, proces brojanja još u toku.

Neodgovorno je i prerano, kaže Kapelo za Tanjug da se več priča o Vrhovnom sudu.

- Hajde da prebrojimo glasove i da vidimo šta će se dešavati. Čak ni ne znam koje pitanje će biti postavljeno pred Ustavnim sudom SAD kada još nije okončano ni brojanje glasova - kaže Kapelo komentarišući za Tanjug to što je aktuelni američki predsednik Donald Tramp već saopštio da će se obratiti Vrhovnom sudu SAD, a Džo Bajden izjavio da je njegov pravni tim spreman da se bori pred tim sudom.

18:35 - Mladi Amerikanci za Bajdena

Mladi glasači u Americi, između 18 i 29 godina, glasali su više za Bajdena nego Trampa u srazmeni 2:1, saopštio je Asošijeted Pres analizu Centra za građansko učenje i istraživanje angažmana na Univerzitetu Tufts u Masačusetsu.

Univerzitet Tufts procenjuje da je 62 odsto mladih glasača podržalo Bajdena, dok je 33 odsto bilo za Trampa na predsedničkim izborima u SAD.

- Iako je teško uporedivo, zbog različitih izvora i metodologije svake godine, postoji veća podrška mladih američkih glasača od one Hilari Klinton 2016 - navodi Univerzitet u svojoj analizi.

18:28 - Bajdenu tri od četiri elektorska glasa u Mejnu

Kandidat demokrata na američkim predsedničkim izborima Džo Bajden osvojiće najmanje tri od četiri elektorska glasa u Mejnu, govori projekcija CNN-a.

Mejn je uz Nebrasku jedina država u kojoj elektorski glasovi mogu da budu podeljeni između kandidata. U toj državi dva od četiri elektorska glasa idu pobedniku na nivou države, a po jedan za pobednika u oba kongresna distrikta.

U Mejnu je 2016. godine Hilari Klinton osvojila tri elektorska glasa, a Tramp jedan.

18:15 - Tramp ponovo tvituje

Američki predsednik Donald Tramp ponovo je izrazio sumnju u regularnost prebrojavanja glasova na predsedničkim izborima.

- Veoma se trude da prednost od 500.000 glasova u Pensilvaniji nestane, što je pre moguće. Kao i u Mičigenu i drugim državama - napisao je Tramp na Tviteru.

U prethodnom postu on je naveo da "pronalaze glasove za Bajdena svuda - u Pensilvaniji, Viskonsinu i Mičigenu".

- To je tako loše za našu zemlju - zaključio je.

18:00 - Do kraja dana rezultati iz Mičigena

Mičigen, ključna država koja će pomoći da se utvrdi ko je pobednik na američkim predsedničkim izborima, i dalje prebrojava "desetine hiljada" glasačkih listića.

Očekuje se da će se do kraja dana doći do nezvaničnog broja, rekla je novinarima državna sekretarka te države Džoslin Benson, prenosi Rojters.

17:51 - "Krenula je panična manipulacija"

Profesor Olga Ravasi, jedan od pokretača "Incijative Srbi za Trampa 2020" kaže da je situacija u SAD po pitanju izbornih rezultata napeta, između ostalog i zbog toga što su države pod kontrolom demokrata, čiji je kandidat Džo Bajden, prestale da broje glasova.

- Da, vrlo je napeto... dešava se nešto vrlo čudno...Kada smo uzeli, Floridu, Teksas i Ohajo, sve je odjednom stalo... krenula je panična manipulacija - rekla je za Tanjug Ravasi, koja je zajedno sa savetnikom predsednika SAD zaduženim za odnose Srbije i Kosova organizovala prdizborne skupove u Čikagu, Milvokiju, Pitsburgu...

Prema njenim rečima, republikanci na terenu imaju dojave o strašnim manipulacijama demokrata, te je moguće da će se u ceo proces i sudovi uključiti.

- Spremali su se na ovo sve vreme, a naravno i na nerede i opšti rat... sve je u opticaju, jer ne žele da su čuje legitimna volja naroda. Vrlo je moguće da će se sudovi uključiti... ovo će biti vrlo bolan proces ako ga Republikanci ne zaustave - rekla je Ravasi.

17:43 - Najmanje 2.700 listića nije prebrojano u Montgomeriju

Najmanje 2.700 listića nije prebrojano u okrugu Montgomeri u Pensilvaniji, rekao je šef kancelarije Izbornog odbora Klerk Li Soltižijak.

Neki od biračkih listića su bili neispravni ili je bilo drugih problema, dok većinu čine listići koji nisu ni stigli do birača i vraćeni su u izborni odbor, piše CNN.

Guverner Pensilvanije Tom Volf rekao je juče da "možda danas nećemo znati rezultate".

Pensilvanija je jedna od država koja odlučuje pobednika budući da samo ona nosi čak 20 elektorskih glasova.

17:23 - Najavljeni novi protesti

Pokret "Životi crnaca su važni" već je najavio nove proteste u Vašingtonu uz poziv ljudima da se pridruže.

(Blic)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Viktor

04.11.2020 18:00

Tramp gubi 100 posto

ODGOVORITE
Name

Bobi

04.11.2020 18:19

Neka ih nek se pokolju, neka vide kako je nama!!

ODGOVORITE
Name

Za Bajdena

04.11.2020 18:24

Nekaže sa Bajdene VOTE nego VODE

ODGOVORITE
Name

Brat Tramp

04.11.2020 18:24

Tramp je pobjedio ubjedljivo , to što misle da ga mogu pokrasti to je velika greska Bajdena.

ODGOVORITE
Name

Za Trampovog burazera

04.11.2020 19:44

Šta je papak, jes’ se to sjebo ? Idu promjene u Bosni

Name

Bas Me Zanima

04.11.2020 19:32

Ako bude nereda ili izbije gradjanski rat, da li ce NATO intervenisat ?

ODGOVORITE
Name

Grad

04.11.2020 21:39

Mozda a mozda i ne. Oni su svi Amerikanci tu. U jugoslaviji nije bio rat izmedju gradjana vec izmedju raznih nacija i narodnosti.

Name

Re grad

05.11.2020 07:34

Hoces rec seljaka