Које државе треба да освоји Бајден, а које Трамп?

Победи на америчким председничким изборима ближе се и Доналд Трамп и Џозеф Бајден, али изгледа да демократски кандидат има више начина да победи и да је јачи од државе до државе на основу области – углавном градова – где велики број гласова пристиглих поштом тек треба да се преброји, пише "Гардијан".

Свијет 04.11.2020 | 15:57
Које државе треба да освоји Бајден, а које Трамп?

Бајден тренутно води у електорским гласовима са 238, док Трамп са Аљаском – где нема сумње да води – има 216.

Неизвесно је у још шест држава, Невади, Висконсину, Северној Каролини, Џорџији и Пенсилванији. Финални електорни глас, у другом дистрикту Мејна који је поделио свој електорски глас, могао би да оде било ком кандидату, истиче "Гардијан".

Најједноставнији начин за Трампа да пронађе 54 електорска гласа колико му је још потребно било би да победи у Пенсилванији и најмање још три државе. Ако не освоји Пенсилванију, мора да однесе чисту победу у преосталих пет држава да дође до златне бројке од 270 електорских гласова, колико је потребно за проглашење победника.

Али, велики демократски удео гласова треба да се преброји у Филаделфији и Питсбургу, што значи да би Трамп могао да има потешкоће и да зависи о тесном вођству у другим деловима државе. У осталима, попут Висконсина и Мичигена, изгледа да је Трамп у још већој невољи – у Висконсину зашто што губи на већини пребројених гласова, а у Мичигену због већинског демократског блока.

Бајден има много начина да дође до преостала 32 електорска гласа. Највероватније ће ићи кроз државе Великих језера, где би само комбинација Пенсилваније и Мичигена могла да му донесе 36 гласова. Без Пенсилваније, Бајден би могао да победити задржавајући Мичиген, Висконсин и Неваду, где је имао јасно, иако тесно вођство.

Његова победа у било којој од две “најцрвеније” државе – Џорџије и Северне Каролине – била би скоро сигурна прогноза победе на другим местима и Бајденовог избора, закључује "Гардијан".

ТРЕНУТНА СИТУАЦИЈА

Висконсин - Трампу би у овој држави било потребно да освоји 20.000 гласова, што је прилично велика бројка и тренутно прилично недостижна.

Мичиген - у овој држави је клацкалица и до скоро је тренутна разлика била мања од 1 одсто у корист Трампа. Трамп је у Мичигену водио за нешто више од 12.000 гласова, а око 10 одсто гласова је тек требало да се преброји, односно око 539.000. Ипак, Бајден је у овој држави преузео благу предност.

Џорџија - извеснија је победа Трампа, којем би предност могли да донесу мали окрузи.

Пенсилванија - иако у овој држави води Трамп, очекује се тек пребројавање гласова пристиглих поштом, што иде у корист Бајдена, чије су присталице у великом броју одлучиле због пандемије да не долазе на биралишта. Бајдену иде на руку и што ће највероватније да освоји гласове у великим градовима, попут Филаделфије и Питсбурга. Званичници ове државе рекли су да очекује да се преброје сви гласови који су стигли поштом до петка, 6. новембра.

Северна Каролина - иако је у овој држави Трамп стабилно води од кад је почело пребројавање гласова.

Невада - државна изборна комисија одлучила је да ће пребројавање гласова наставити сутра у 9 часова по локалном времену. Остало је још да се преброје гласови пристигли на дан избора и они који ће стићи наредне недеље.

(Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Скептик

04.11.2020 16:42

Трамп и поносни амерички грађани неће прећи преко ове бруталне пљачке на изборима. Американцима можеш многе ствари урадити да се не наљуте, али ако осјете да им је изборна воља ускраћена и да су на изборима преварени и покрадени, онда постаје баш гадно...

ОДГОВОРИТЕ