Koje države treba da osvoji Bajden, a koje Tramp?

Pobedi na američkim predsedničkim izborima bliže se i Donald Tramp i Džozef Bajden, ali izgleda da demokratski kandidat ima više načina da pobedi i da je jači od države do države na osnovu oblasti – uglavnom gradova – gde veliki broj glasova pristiglih poštom tek treba da se prebroji, piše "Gardijan".

Svijet 04.11.2020 | 15:57
Koje države treba da osvoji Bajden, a koje Tramp?

Bajden trenutno vodi u elektorskim glasovima sa 238, dok Tramp sa Aljaskom – gde nema sumnje da vodi – ima 216.

Neizvesno je u još šest država, Nevadi, Viskonsinu, Severnoj Karolini, Džordžiji i Pensilvaniji. Finalni elektorni glas, u drugom distriktu Mejna koji je podelio svoj elektorski glas, mogao bi da ode bilo kom kandidatu, ističe "Gardijan".

Najjednostavniji način za Trampa da pronađe 54 elektorska glasa koliko mu je još potrebno bilo bi da pobedi u Pensilvaniji i najmanje još tri države. Ako ne osvoji Pensilvaniju, mora da odnese čistu pobedu u preostalih pet država da dođe do zlatne brojke od 270 elektorskih glasova, koliko je potrebno za proglašenje pobednika.

Ali, veliki demokratski udeo glasova treba da se prebroji u Filadelfiji i Pitsburgu, što znači da bi Tramp mogao da ima poteškoće i da zavisi o tesnom vođstvu u drugim delovima države. U ostalima, poput Viskonsina i Mičigena, izgleda da je Tramp u još većoj nevolji – u Viskonsinu zašto što gubi na većini prebrojenih glasova, a u Mičigenu zbog većinskog demokratskog bloka.

Bajden ima mnogo načina da dođe do preostala 32 elektorska glasa. Najverovatnije će ići kroz države Velikih jezera, gde bi samo kombinacija Pensilvanije i Mičigena mogla da mu donese 36 glasova. Bez Pensilvanije, Bajden bi mogao da pobediti zadržavajući Mičigen, Viskonsin i Nevadu, gde je imao jasno, iako tesno vođstvo.

Njegova pobeda u bilo kojoj od dve “najcrvenije” države – Džordžije i Severne Karoline – bila bi skoro sigurna prognoza pobede na drugim mestima i Bajdenovog izbora, zaključuje "Gardijan".

TRENUTNA SITUACIJA

Viskonsin - Trampu bi u ovoj državi bilo potrebno da osvoji 20.000 glasova, što je prilično velika brojka i trenutno prilično nedostižna.

Mičigen - u ovoj državi je klackalica i do skoro je trenutna razlika bila manja od 1 odsto u korist Trampa. Tramp je u Mičigenu vodio za nešto više od 12.000 glasova, a oko 10 odsto glasova je tek trebalo da se prebroji, odnosno oko 539.000. Ipak, Bajden je u ovoj državi preuzeo blagu prednost.

Džordžija - izvesnija je pobeda Trampa, kojem bi prednost mogli da donesu mali okruzi.

Pensilvanija - iako u ovoj državi vodi Tramp, očekuje se tek prebrojavanje glasova pristiglih poštom, što ide u korist Bajdena, čije su pristalice u velikom broju odlučile zbog pandemije da ne dolaze na birališta. Bajdenu ide na ruku i što će najverovatnije da osvoji glasove u velikim gradovima, poput Filadelfije i Pitsburga. Zvaničnici ove države rekli su da očekuje da se prebroje svi glasovi koji su stigli poštom do petka, 6. novembra.

Severna Karolina - iako je u ovoj državi Tramp stabilno vodi od kad je počelo prebrojavanje glasova.

Nevada - državna izborna komisija odlučila je da će prebrojavanje glasova nastaviti sutra u 9 časova po lokalnom vremenu. Ostalo je još da se prebroje glasovi pristigli na dan izbora i oni koji će stići naredne nedelje.

(Blic)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Skeptik

04.11.2020 16:42

Tramp i ponosni američki građani neće preći preko ove brutalne pljačke na izborima. Amerikancima možeš mnoge stvari uraditi da se ne naljute, ali ako osjete da im je izborna volja uskraćena i da su na izborima prevareni i pokradeni, onda postaje baš gadno...

ODGOVORITE