Доказ да појединци у правосуђу толеришу изборне преваре

Окружно тужилаштво Бијељина одбило је провести истрагу о крађи идентитета бх. држављанина који је, мимо своје воље, пријављен за гласање путем поште са адресе у Србији.

Република Српска 04.11.2020 | 10:34
Доказ да појединци у правосуђу толеришу изборне преваре

Окружно тужилаштво Бијељина одбило је провести истрагу о крађи идентитета бх. држављанина који је, мимо своје воље, пријављен за гласање путем поште са адресе у Србији.

Наредбу о непокретању истраге донио је окружни тужилац Небојша Јовановић и о томе је у сриједу обавијестио једног од многобројних бх. држављана који су пријавили крађу идентитета.

“Очигледно не стоје основи сумње да је почињено било које кривично дјело”, навео је у својој наредби тужилац Јовановић.

Повратник Енвер је рођен је у Братунцу, гдје живи и данас. Када је Централна изборна комисија БиХ објавила списак особа које су се пријавиле за гласање путем поште, он је своје име пронашао међу гласачима из Србије. Истог дана, по сазнању, обавијестио је МУП Републике Српске о томе да му је неко украо идентитет, с обзиром на то да се он није пријавио за гласање из Србије.

“Из извјештаја ПС Братунац произилази да је 2.10. 2020. године Енвер пријавио злоупотребу његових личних података. Наиме, исти наводи да је на сајту ЦИК-а вршио провјеру свог бирачког мјеста и да му је избачен податак да је његово бирачко мјесто Србија”, наведено је у образложењу Наредбе коју је донио тужилац Јовановић.

Припадници МУП-а РС су, потом, “на сајту ЦИК-а” , преко рубрике “да ли сте регистровани” “провјерили” за које је бирачко мјесто пријављен овај повратник и констатовали да је све уредно.

Међутим, очито су провјеравали на погрешном мјесту.

Прво, та база података на дан провјере није била ажурирана, тако да је свима који су били пријављени за гласање путем поште у рој рубрици писало да су пријављени на истом мјесту на којем су гласали током прошлих избора,.

Друго, на списку који је на страници ЦИК-а био доступан јавности налазлои се Енверово име поред којег је писало да је пријављен за гласање путем поште.

Осим тога, МУП РС, односно поступајући тужилац уопште нису контактирали ЦИК како би затражли информације с којег је маила и на коју србијанску адресу, мимо своје воље, пријављен овај повратник.

Без обзира на то, тужилац доноси наредбу о непровођењу истраге, иако је ЦИК утврдио да је скоро 28 хиљада бх. држављана, мимо своје воље, фиктивно пријављено на адресама у другим државама.

Највише лажних пријава било је управо у Србији. Истрага је већ објављивала бројне детаље. Ниједна правосудна институција није реаговала. И, на крају, Окружно тужилаштво Бијељина, без икаквих провјера, доноси наредбу о непровођењу истраге.

(Истрага)

 

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Кесер

04.11.2020 09:56

Тужиоци Миће и Додика у бијељинском тузиластву

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

04.11.2020 14:05

После избора 2022 тај би тузилац требао оцекиват посјету СИПЕ због свог (не)дјеловања

Name

Да да

05.11.2020 10:00

Комплетан систем купљен и блокиран. Фуј

Name

БЛ

04.11.2020 09:59

А колико их јос има да зиве у дијаспори и нису примјетили крадју идентитета...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

04.11.2020 10:00

Па наравно када је туźилац Небојша Јовановић. Он без пара неради ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РИЈЕКА САВАл

04.11.2020 10:10

СУДИЈЕ И ТУXИОЦИ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ КАД ДОДЈЕ ВРИЈЕМЕ НОРМАЛНЕ ВЛАСТИ ЦЕ СЕ ДАКРИВСТИ У МИСЈУ РУПУ АКО НАСТАВЕ ОВАКО ДА РАДЕ И НЕ ОРИМЈЕЊУЈУ ЗАКОНЕ НА ИСТ НАЦИН ПРЕМА СВИМ ГРАДЈАНИМА.ТО СЕ ДЕСАВАЛО ПОСЛЕ ДРУГОГ СВЈЕТСКОГ РАТА,ПА ПРЕД ДЕВЕДЕСЕТЕ,А ДОЦИ ЦЕ ДАН КАДА ЦЕ СЕ ПРЕИСПИТАТИ РАД САДАСЊИХ СУДИЈА Ј ТУЗИЛАЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах

04.11.2020 10:11

И овај тузилац потковани партијас и ста од њих да се трази??!!да ухапсе сами себе и да одговарсју за свој рад ?!?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

04.11.2020 10:24

Колико тек има у Бијељини са лазним пријавама у Србији. Ово неко плански и у договору ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

04.11.2020 10:35

Секташки је и суд ко ту багру плаћа већа је будала од њих.Мајмунлук чисти у нормалним државама се за то иде у затвор.Закон секташи дефинитивно спроводе на обичном човјеку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лала

04.11.2020 10:43

Продао глас за 100 км ,,па сад тврди пазар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

04.11.2020 11:26

Лично сам осјетио на својој кожи како ради тужилац Небојша Јовановић. Вукао мој случај 7 година на суду а тражио да му платим да престане да се жали у мом случају иако сам 5 пута ослобађан. Страшно. Комуниста прави партијаш!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комшија

04.11.2020 12:34

Сети га се кад буде у пензији.

Name

Милан

04.11.2020 11:55

Па на кога да се угледа једно окружно тужилштво када највиши суд у овој земљи а то је СУД БиХ изгнорише тужбу Новака Божичковића бившег члана ЦИК-а БиХ за незакониту смјену и незаконито именовање нових чланова и тужбу држи у ладици, а онда иде спиновање да је СУД БиХ под контролом Додика. Па да је којим случајем под контролом Додика ријешио би тај случај и славодобитно изнио у јавност да се десило највеће кршење Изборног закона БиХ са избором чланова ЦИК-а јер Изборни закон БиХ прописује да се именовање врши на основу јавног конкурса. Према томе кад највише судске инстанце почну примјењивати Изборни закон БиХ као што је СУД БиХ онда ћемо моћи са пуним правом критиковати остале правосудне органе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИК

04.11.2020 12:25

Јел ти познато Милане кад је другу Новаку истекао мандат у ЦИК.И њему и Петрићу пуне двије године прије разрешења!

Name

Милане

04.11.2020 12:42

Не сери...

Name

Зага

04.11.2020 12:31

Ништа ново ,ни непознато у овој циркус-државици,багра влада,багра истражује,багра оптужује... Еееее,јадни народе,једино нам преостаје да узмемо у руке закон улице,ако себи мислимо добро...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊАЛУЧАНИН-- ЦЗ...!!!

04.11.2020 13:20

ПРИЈАТЕЉИ МОЈИ ДРАГИ, НЕТРЕБА ЗАБОРАВИТИ ДА ,, РИБА СМРДИ ОД ГЛАВЕ,, ПОЧЕВ ОД ДОДИ--ХА, ИМА СРБИЈАНСКИ ПАСОШ ПЛУС БОСАНСКИ А ВИЛЕ И НЕКРЕТНИНЕ ПО БЕОГРАДУ. ( може да буде пријављен где хоће ) ЧОВИЋ ..Двојито држављанство као и ДОДА, ИЗЕТБЕГОВИЋ ,незнам али и он има сигурно и ТУРСКО држављанство...За Сваки Случај...Недај Боже....А ЗА НАС СИТНЕ РИБИЦЕ ДА НЕГОВОРИМ....ВИШЕ НЕЗНАМО ГДЕ СМО, РАЗБАЦАНИ СМО ПО ЦИЈЕЛОМ СВИЈЕТУ, АУУУУ. ТУ ЋЕ БИТИ ,,БОРДЕЛА,, Нека нам је драги Бог на Помоћи али ,, ТРАЖИЛИ СМО , ИМАМО,, Нажалост,, ....!!!!!

ОДГОВОРИТЕ