Dokaz da pojedinci u pravosuđu tolerišu izborne prevare

Okružno tužilaštvo Bijeljina odbilo je provesti istragu o krađi identiteta bh. državljanina koji je, mimo svoje volje, prijavljen za glasanje putem pošte sa adrese u Srbiji.

Republika Srpska 04.11.2020 | 10:34
Dokaz da pojedinci u pravosuđu tolerišu izborne prevare

Okružno tužilaštvo Bijeljina odbilo je provesti istragu o krađi identiteta bh. državljanina koji je, mimo svoje volje, prijavljen za glasanje putem pošte sa adrese u Srbiji.

Naredbu o nepokretanju istrage donio je okružni tužilac Nebojša Jovanović i o tome je u srijedu obavijestio jednog od mnogobrojnih bh. državljana koji su prijavili krađu identiteta.

“Očigledno ne stoje osnovi sumnje da je počinjeno bilo koje krivično djelo”, naveo je u svojoj naredbi tužilac Jovanović.

Povratnik Enver je rođen je u Bratuncu, gdje živi i danas. Kada je Centralna izborna komisija BiH objavila spisak osoba koje su se prijavile za glasanje putem pošte, on je svoje ime pronašao među glasačima iz Srbije. Istog dana, po saznanju, obavijestio je MUP Republike Srpske o tome da mu je neko ukrao identitet, s obzirom na to da se on nije prijavio za glasanje iz Srbije.

“Iz izvještaja PS Bratunac proizilazi da je 2.10. 2020. godine Enver prijavio zloupotrebu njegovih ličnih podataka. Naime, isti navodi da je na sajtu CIK-a vršio provjeru svog biračkog mjesta i da mu je izbačen podatak da je njegovo biračko mjesto Srbija”, navedeno je u obrazloženju Naredbe koju je donio tužilac Jovanović.

Pripadnici MUP-a RS su, potom, “na sajtu CIK-a” , preko rubrike “da li ste registrovani” “provjerili” za koje je biračko mjesto prijavljen ovaj povratnik i konstatovali da je sve uredno.

Međutim, očito su provjeravali na pogrešnom mjestu.

Prvo, ta baza podataka na dan provjere nije bila ažurirana, tako da je svima koji su bili prijavljeni za glasanje putem pošte u roj rubrici pisalo da su prijavljeni na istom mjestu na kojem su glasali tokom prošlih izbora,.

Drugo, na spisku koji je na stranici CIK-a bio dostupan javnosti nalazloi se Enverovo ime pored kojeg je pisalo da je prijavljen za glasanje putem pošte.

Osim toga, MUP RS, odnosno postupajući tužilac uopšte nisu kontaktirali CIK kako bi zatražli informacije s kojeg je maila i na koju srbijansku adresu, mimo svoje volje, prijavljen ovaj povratnik.

Bez obzira na to, tužilac donosi naredbu o neprovođenju istrage, iako je CIK utvrdio da je skoro 28 hiljada bh. državljana, mimo svoje volje, fiktivno prijavljeno na adresama u drugim državama.

Najviše lažnih prijava bilo je upravo u Srbiji. Istraga je već objavljivala brojne detalje. Nijedna pravosudna institucija nije reagovala. I, na kraju, Okružno tužilaštvo Bijeljina, bez ikakvih provjera, donosi naredbu o neprovođenju istrage.

(Istraga)

 

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Keser

04.11.2020 09:56

Tužioci Miće i Dodika u bijeljinskom tuzilastvu

ODGOVORITE
Name

modricanin

04.11.2020 14:05

Posle izbora 2022 taj bi tuzilac trebao ocekivat posjetu SIPE zbog svog (ne)djelovanja

Name

Da da

05.11.2020 10:00

Kompletan sistem kupljen i blokiran. Fuj

Name

BL

04.11.2020 09:59

A koliko ih jos ima da zive u dijaspori i nisu primjetili kradju identiteta...

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

04.11.2020 10:00

Pa naravno kada je tuźilac Nebojša Jovanović. On bez para neradi ništa.

ODGOVORITE
Name

RIJEKA SAVAl

04.11.2020 10:10

SUDIJE I TUXIOCI U REPUBLICI SRPSKOJ KAD DODJE VRIJEME NORMALNE VLASTI CE SE DAKRIVSTI U MISJU RUPU AKO NASTAVE OVAKO DA RADE I NE ORIMJENJUJU ZAKONE NA IST NACIN PREMA SVIM GRADJANIMA.TO SE DESAVALO POSLE DRUGOG SVJETSKOG RATA,PA PRED DEVEDESETE,A DOCI CE DAN KADA CE SE PREISPITATI RAD SADASNJIH SUDIJA J TUZILACA.

ODGOVORITE
Name

Ah

04.11.2020 10:11

I ovaj tuzilac potkovani partijas i sta od njih da se trazi??!!da uhapse sami sebe i da odgovarsju za svoj rad ?!?!

ODGOVORITE
Name

Uhh

04.11.2020 10:24

Koliko tek ima u Bijeljini sa laznim prijavama u Srbiji. Ovo neko planski i u dogovoru radi.

ODGOVORITE
Name

Radovan

04.11.2020 10:35

Sektaški je i sud ko tu bagru plaća veća je budala od njih.Majmunluk čisti u normalnim državama se za to ide u zatvor.Zakon sektaši definitivno sprovode na običnom čovjeku.

ODGOVORITE
Name

Lala

04.11.2020 10:43

Prodao glas za 100 km ,,pa sad tvrdi pazar.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

04.11.2020 11:26

Lično sam osjetio na svojoj koži kako radi tužilac Nebojša Jovanović. Vukao moj slučaj 7 godina na sudu a tražio da mu platim da prestane da se žali u mom slučaju iako sam 5 puta oslobađan. Strašno. Komunista pravi partijaš!

ODGOVORITE
Name

Komšija

04.11.2020 12:34

Seti ga se kad bude u penziji.

Name

Milan

04.11.2020 11:55

Pa na koga da se ugleda jedno okružno tužilštvo kada najviši sud u ovoj zemlji a to je SUD BiH izgnoriše tužbu Novaka Božičkovića bivšeg člana CIK-a BiH za nezakonitu smjenu i nezakonito imenovanje novih članova i tužbu drži u ladici, a onda ide spinovanje da je SUD BiH pod kontrolom Dodika. Pa da je kojim slučajem pod kontrolom Dodika riješio bi taj slučaj i slavodobitno iznio u javnost da se desilo najveće kršenje Izbornog zakona BiH sa izborom članova CIK-a jer Izborni zakon BiH propisuje da se imenovanje vrši na osnovu javnog konkursa. Prema tome kad najviše sudske instance počnu primjenjivati Izborni zakon BiH kao što je SUD BiH onda ćemo moći sa punim pravom kritikovati ostale pravosudne organe.

ODGOVORITE
Name

CIK

04.11.2020 12:25

Jel ti poznato Milane kad je drugu Novaku istekao mandat u CIK.I njemu i Petriću pune dvije godine prije razrešenja!

Name

Milane

04.11.2020 12:42

Ne seri...

Name

Zaga

04.11.2020 12:31

Ništa novo ,ni nepoznato u ovoj cirkus-državici,bagra vlada,bagra istražuje,bagra optužuje... Eeeee,jadni narode,jedino nam preostaje da uzmemo u ruke zakon ulice,ako sebi mislimo dobro...

ODGOVORITE
Name

BANJALUČANIN-- CZ...!!!

04.11.2020 13:20

PRIJATELJI MOJI DRAGI, NETREBA ZABORAVITI DA ,, RIBA SMRDI OD GLAVE,, POČEV OD DODI--HA, IMA SRBIJANSKI PASOŠ PLUS BOSANSKI A VILE I NEKRETNINE PO BEOGRADU. ( može da bude prijavljen gde hoće ) ČOVIĆ ..Dvojito državljanstvo kao i DODA, IZETBEGOVIĆ ,neznam ali i on ima sigurno i TURSKO državljanstvo...Za Svaki Slučaj...Nedaj Bože....A ZA NAS SITNE RIBICE DA NEGOVORIM....VIŠE NEZNAMO GDE SMO, RAZBACANI SMO PO CIJELOM SVIJETU, AUUUU. TU ĆE BITI ,,BORDELA,, Neka nam je dragi Bog na Pomoći ali ,, TRAŽILI SMO , IMAMO,, Nažalost,, ....!!!!!

ODGOVORITE