Све очи упрте у Америчке изборе: Трамп или Бајден?

Добро дошли у "Блицов" вечерњи блог о изборној ноћи у Америци. Око 240 милиона Американаца бира између демократског кандидата Џоа Бајдена и актуелног републиканског председника Доналда Трампа. Прва биралишта се затварају поноћ по нашем времену (18 по локалном).

Свијет 03.11.2020 | 20:57
Све очи упрте у Америчке изборе: Трамп или Бајден?

22:34 - Лажне информације на Инстаграму: "Гласање је сутра"

Неки корисници Инстаграма наводно су видели натписе на овој друштвеној мрежи на којима погрешно пише да се избори одржавају сутра.

Инстаграмов тим за комуникације објаснио је да обавештење "гласање је сутра" које су видели неки корисници уклоњено у понедељак увече, али је остало у кеш меморији неких корисника који су рестартовали апликацијиу пре уторка, преноси "Гардијан".

Од данас би корисници требало да на врху фида виде поруку: "Последњи дан за гласање"

22:25 - Меган Маркл гласала на изборима

Меган Маркл улази у историју - биће први члан британске породице који је гласао на изборима у Америци. Маркл ће данас ући у историју као први члан британске краљевске породице који је гласао на америчким изборима.

Према писању америчких медија, избор бризак Војвоткињи од Сасекса рекао је да она планира да гласа на данашњим изборима, међутим, није познато да ли ће гласати уживо или путем поште.

Меган, која тренутно са принцем Харијем и њиховим сином Арчијем живи у Санта Барбари, последних недеља је апеловала на Американце да изађу да гласају.

22:17 - Трамп се буни због одлуке о бројању гласова у Пенсилванији

Трамп је рекао да је одлука Врховног суда да се дозволи вишедневно бројање гласова у Пенсилванији врло опасна. Он је на "Твитеру" и "Фејсбуку" коментарисао одлуку да се у Пенсилванији омогући вишедневно бројање гласова на председничким изборима, како би стигли гласови које су поштом послали поједини грађани САД, пре свега војници.

- То ће омогућити разуздано и непроверено варање и угрозиће целе системе закона - упозорио је Трамп.

22:08 - ФБи истражује сумњиве поруке

Гувернерка Мичигена, Гречен Витмер данас је на Твитеру саопштила да грађанима стижу бизарне поруке да не морају да гласају. Поруке преко аутоматских позива, а према писању америчких медија истражује их ФБИ.

22:01 - Ускоро се завршава гласање

Кроз два сата би требало да буду затворена прва бирачка места. Гласање се прво завршава у Индијани и Кентаки.

21:14 - "Блиц" графика: Овако се постаје председник Америке

Изборни систем у САД није онакав какав је нама познат будући да се амерички председник не бира бројем директних гласова грађана већ бројем “освојених” електора. Од краја 18. века, председник се увек бира уторком након првог понедељка у новембру. Погледајте како се постаје председник САД:

И Бајден и Трамп уверени су у исто - своју победу, док је Трамп оставио простор за избијање нереда на улицама изјавиши да неће омогућити мирну транзицију власти у случају да изгуби.

Како је до сада протекао изборни дан, можете прочитати у нашем претходном блогу.

20:55 - Бајденова кампања самоуверена

На брифингу одржаном на дан избора тим Бајденове кампање показао је самоувереност у победу.

- Кампања остаје доследна својој поруци да ће победник бити познат вечерас. Сигурни смо у свој пут до победе и јасно видимо оно што ће уследити након тога - поручила је менаџерка кампање Џен О'Мали Дилон.

20:50 - Рекордна излазност на Латиноамериканаца

Ове године је на изборе изашао рекордан број Латиноамериканаца. Према првим подацима, гласало их је 8,6 милиона.

Ово је добра вест за демократе које су вредно радиле како би повукле Латиноамериканце на биралишта.

20:46 - Скоро 102 милиона Американаца гласало пре Изборног дана

На раном гласању за председничке изборе у САД гласало је скоро 102 милиона Американаца, што је 48 одсто уписаних бирача, односно 73 одсто укупно изашлих бирача на претходним изборима 2016. године, преноси АП.

Право на рано гласање, било лично било путем мејла ове године је искористио велики број Американаца пре свега из страха од ширења корона вируса на биралиштима.

20:41 - Харисова: "Имајте вере у амерички народ"

Демократска номинована потпредседница Камала Харис стигла је у Детроит где се обратила окупљеним присталицама и новинарима.

- Имајте вере у амерички народ. Снажно верујем да ћемо одбранити интегритет и демократију, као и да ћемо обезбедити миран трансфер власти. Постоје лини

(Блиц)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Занимљиво

03.11.2020 20:23

Да је изасао велики број Латиноса, обзиром да је Трамп затворио границу са Мексиком циме се смањио унос наркотика у Америку. Демократе ко демократе , они воле да има робе, да се ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влад Тепеш

03.11.2020 20:33

Ајмо, сенилни Бајден на чело најмоћније државе свијета!!! Буахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

03.11.2020 21:09

Није ово добро За србе!?

Name

блбл

03.11.2020 21:39

Ти би поставио за председника УСА неког као нас баја. Није сенилан,велик,глават и сељацина То су одлике правог србина и цовјека по теби.

Name

Латиноамериканаца

03.11.2020 21:30

Које демократе лазу цијели зивот, има укупно12 % становниства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја Мислим

03.11.2020 22:12

Да це побиједити неко од ова два кандидата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горки

03.11.2020 23:17

Нек побједи мање зло, Трамп...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несиц

04.11.2020 05:01

Ја бих им предлозио Милорада за следеце изборе да их унисти..

ОДГОВОРИТЕ