Sve oči uprte u Američke izbore: Tramp ili Bajden?

Dobro došli u "Blicov" večernji blog o izbornoj noći u Americi. Oko 240 miliona Amerikanaca bira između demokratskog kandidata Džoa Bajdena i aktuelnog republikanskog predsednika Donalda Trampa. Prva birališta se zatvaraju ponoć po našem vremenu (18 po lokalnom).

Svijet 03.11.2020 | 20:57
Sve oči uprte u Američke izbore: Tramp ili Bajden?

22:34 - Lažne informacije na Instagramu: "Glasanje je sutra"

Neki korisnici Instagrama navodno su videli natpise na ovoj društvenoj mreži na kojima pogrešno piše da se izbori održavaju sutra.

Instagramov tim za komunikacije objasnio je da obaveštenje "glasanje je sutra" koje su videli neki korisnici uklonjeno u ponedeljak uveče, ali je ostalo u keš memoriji nekih korisnika koji su restartovali aplikacijiu pre utorka, prenosi "Gardijan".

Od danas bi korisnici trebalo da na vrhu fida vide poruku: "Poslednji dan za glasanje"

22:25 - Megan Markl glasala na izborima

Megan Markl ulazi u istoriju - biće prvi član britanske porodice koji je glasao na izborima u Americi. Markl će danas ući u istoriju kao prvi član britanske kraljevske porodice koji je glasao na američkim izborima.

Prema pisanju američkih medija, izbor brizak Vojvotkinji od Saseksa rekao je da ona planira da glasa na današnjim izborima, međutim, nije poznato da li će glasati uživo ili putem pošte.

Megan, koja trenutno sa princem Harijem i njihovim sinom Arčijem živi u Santa Barbari, poslednih nedelja je apelovala na Amerikance da izađu da glasaju.

22:17 - Tramp se buni zbog odluke o brojanju glasova u Pensilvaniji

Tramp je rekao da je odluka Vrhovnog suda da se dozvoli višednevno brojanje glasova u Pensilvaniji vrlo opasna. On je na "Tviteru" i "Fejsbuku" komentarisao odluku da se u Pensilvaniji omogući višednevno brojanje glasova na predsedničkim izborima, kako bi stigli glasovi koje su poštom poslali pojedini građani SAD, pre svega vojnici.

- To će omogućiti razuzdano i neprovereno varanje i ugroziće cele sisteme zakona - upozorio je Tramp.

22:08 - FBi istražuje sumnjive poruke

Guvernerka Mičigena, Grečen Vitmer danas je na Tviteru saopštila da građanima stižu bizarne poruke da ne moraju da glasaju. Poruke preko automatskih poziva, a prema pisanju američkih medija istražuje ih FBI.

22:01 - Uskoro se završava glasanje

Kroz dva sata bi trebalo da budu zatvorena prva biračka mesta. Glasanje se prvo završava u Indijani i Kentaki.

21:14 - "Blic" grafika: Ovako se postaje predsednik Amerike

Izborni sistem u SAD nije onakav kakav je nama poznat budući da se američki predsednik ne bira brojem direktnih glasova građana već brojem “osvojenih” elektora. Od kraja 18. veka, predsednik se uvek bira utorkom nakon prvog ponedeljka u novembru. Pogledajte kako se postaje predsednik SAD:

I Bajden i Tramp uvereni su u isto - svoju pobedu, dok je Tramp ostavio prostor za izbijanje nereda na ulicama izjaviši da neće omogućiti mirnu tranziciju vlasti u slučaju da izgubi.

Kako je do sada protekao izborni dan, možete pročitati u našem prethodnom blogu.

20:55 - Bajdenova kampanja samouverena

Na brifingu održanom na dan izbora tim Bajdenove kampanje pokazao je samouverenost u pobedu.

- Kampanja ostaje dosledna svojoj poruci da će pobednik biti poznat večeras. Sigurni smo u svoj put do pobede i jasno vidimo ono što će uslediti nakon toga - poručila je menadžerka kampanje Džen O'Mali Dilon.

20:50 - Rekordna izlaznost na Latinoamerikanaca

Ove godine je na izbore izašao rekordan broj Latinoamerikanaca. Prema prvim podacima, glasalo ih je 8,6 miliona.

Ovo je dobra vest za demokrate koje su vredno radile kako bi povukle Latinoamerikance na birališta.

20:46 - Skoro 102 miliona Amerikanaca glasalo pre Izbornog dana

Na ranom glasanju za predsedničke izbore u SAD glasalo je skoro 102 miliona Amerikanaca, što je 48 odsto upisanih birača, odnosno 73 odsto ukupno izašlih birača na prethodnim izborima 2016. godine, prenosi AP.

Pravo na rano glasanje, bilo lično bilo putem mejla ove godine je iskoristio veliki broj Amerikanaca pre svega iz straha od širenja korona virusa na biralištima.

20:41 - Harisova: "Imajte vere u američki narod"

Demokratska nominovana potpredsednica Kamala Haris stigla je u Detroit gde se obratila okupljenim pristalicama i novinarima.

- Imajte vere u američki narod. Snažno verujem da ćemo odbraniti integritet i demokratiju, kao i da ćemo obezbediti miran transfer vlasti. Postoje lini

(Blic)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Zanimljivo

03.11.2020 20:23

Da je izasao veliki broj Latinosa, obzirom da je Tramp zatvorio granicu sa Meksikom cime se smanjio unos narkotika u Ameriku. Demokrate ko demokrate , oni vole da ima robe, da se radi.

ODGOVORITE
Name

Vlad Tepeš

03.11.2020 20:33

Ajmo, senilni Bajden na čelo najmoćnije države svijeta!!! Buahahahaha

ODGOVORITE
Name

Rajko

03.11.2020 21:09

Nije ovo dobro Za srbe!?

Name

blbl

03.11.2020 21:39

Ti bi postavio za predsednika USA nekog kao nas baja. Nije senilan,velik,glavat i seljacina To su odlike pravog srbina i covjeka po tebi.

Name

Latinoamerikanaca

03.11.2020 21:30

Koje demokrate lazu cijeli zivot, ima ukupno12 % stanovnistva.

ODGOVORITE
Name

Ja Mislim

03.11.2020 22:12

Da ce pobijediti neko od ova dva kandidata.

ODGOVORITE
Name

Gorki

03.11.2020 23:17

Nek pobjedi manje zlo, Tramp...

ODGOVORITE
Name

Nesic

04.11.2020 05:01

Ja bih im predlozio Milorada za sledece izbore da ih unisti..

ODGOVORITE