Шта ће бити са уплаћеним екскурзијама?

У реализацију пројеката матурских екскурзија завршних разреда средњих школа у Добоју, кренуло се у новембру и децембру 2019-те године., расписивањем тендера. Када је одабир завршен родитељи су имали могућност извршавања плаћања у више мјесечних рата. Због епидемиолошке ситуације екскурзије нису реализоване ове јесени за матуранте школске 2020/21. Поставља се питање шта даље?

Република Српска 03.11.2020 | 16:44
Шта ће бити са уплаћеним екскурзијама?

Директори средњих школа поступају у складу са препорукама министарства и због тренутно погоршане епидимиолошке ситуације не могу конкретно дати одговор.

„Заиста не могу да кажем у овом тренутку било какав одговор, без обзира што говорим у име само наше школе, зато што једноставно нисмо у могућности да било какав одговор пружимо родитељима, зато што се тај проблем уствари рјешава на нивоу Републике, односно наше Министарство просвјете и културе ће да ријеши тај проблем у неко догледно вријеме.

Вјероватно и због ученика који су матуранти, који одлазе из школе, наравно да се родитељи више брину шта ће бити са тим средствима. Могу да кажем да они сигурно неће остати оштећени, да ни само министарство то неће дозволити и да ће постојати начин на који ће се тај проблем регулисати.  

С обзиром на  садашњу епидемиолошку ситуацију, сигурно је да не може се реализовати било какав излет ни екскурзија, али сигурно је да исто  тако да новац онај који су они дали да неће бити, хајде да кажем отет од родитеља, него да ће то уз помоћ Министарства бити ријешено.

У овом тренутку немам одговор, нема ниједна средња школа, па ни основна, али ја сам сигурна да ће у неком периоду новац бити враћен и да ће свакако и агенције имати у виду да је то захтјев родитеља и да је то њихов новац.

Мој одговор је да ми као школа чекамо упутство Министарства просвјете и културе и  према томе ћемо се и одредити“ објаснила је Свјетлана Телебак, директор ЈУ Гимназија „Јован Дучић“ Добој.

Одговоре смо потражили и у путничкој агенцији.

„Тренутно организација свих екскурзија и било ког ђачког туризма је пролонгирана до успостављања боље епидемиолошке ситуације. Ми се надамо побољшању епидемилошке ситуације и наравно пратићемо како се то одражава код нас и у сусједним земљама.

Под покровитељством Министарства просвјете и културе имаћемо сагласност уколико дође до реализације, наравно у супротном уплаћени новац и аконтације биће уредно враћене родитељима и ученицима свих школа“ рекла је Сретенка Ристић, из „Истратоурс“туристичке агенције, агенција која је изабрана за реализацију већине екскурзија и додаје:

„Било је наравно случајева гдје су родитељи уплаћену аконтацију коју су код нас имали искористили већ у претходном љетовању или су жељели да оду на неко индивидуално путовање, тако да са замјенским ваучером могли су одмах да искористе тај уплаћен новац. Уколико неко жели да уплаћену аконтацију употреби може да нам се  јави лично овдје.“

Упркос забринутости за уплаћени новац свима је жеља да ђаци оду на матурске ексурзије и створе успомене за цијели живот, а то би и био и знак да је епидемија коначно окончана.

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

приједор

03.11.2020 17:07

Какве екскурзије каве будалаштинеТога нече бити ни за 5 година...који вам је ђаво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.11.2020 18:04

Не ради се човјече о екскурзијама него о уплаћеним парама које агенције неће вратити родитељима, многи родитељи се задужују за те накарадне екскурзије које је требало законом забранити давно

Name

@ре ре

03.11.2020 19:46

Агенција има аутобусеСедам дана рок да врати паре.Неће мало се смириш једног наркомана 100 еврича три грама коке и у уатобусу можеш печи кесетене.

Name

Брена

03.11.2020 22:15

Па шта рећи. Ми смо дали 100 КМ прва рата за дјецу за екскурзију ОСНОВНА ШКОЛА МЛАДЕН СТОЈАНОВИЋ ЛАКТАШИ. А пошто је све одгодјено вратили су само 10 км..... И коме се залити!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

04.11.2020 18:16

Ма каква жалба! Запријети власнику агенције објављивањем имена агенције, као и објављивањем имена и презимена власника агенције на друштвеним мрежама и ето ти и остатка пара назад. :)))