Šta će biti sa uplaćenim ekskurzijama?

U realizaciju projekata maturskih ekskurzija završnih razreda srednjih škola u Doboju, krenulo se u novembru i decembru 2019-te godine., raspisivanjem tendera. Kada je odabir završen roditelji su imali mogućnost izvršavanja plaćanja u više mjesečnih rata. Zbog epidemiološke situacije ekskurzije nisu realizovane ove jeseni za maturante školske 2020/21. Postavlja se pitanje šta dalje?

Republika Srpska 03.11.2020 | 16:44
Šta će biti sa uplaćenim ekskurzijama?

Direktori srednjih škola postupaju u skladu sa preporukama ministarstva i zbog trenutno pogoršane epidimiološke situacije ne mogu konkretno dati odgovor.

„Zaista ne mogu da kažem u ovom trenutku bilo kakav odgovor, bez obzira što govorim u ime samo naše škole, zato što jednostavno nismo u mogućnosti da bilo kakav odgovor pružimo roditeljima, zato što se taj problem ustvari rješava na nivou Republike, odnosno naše Ministarstvo prosvjete i kulture će da riješi taj problem u neko dogledno vrijeme.

Vjerovatno i zbog učenika koji su maturanti, koji odlaze iz škole, naravno da se roditelji više brinu šta će biti sa tim sredstvima. Mogu da kažem da oni sigurno neće ostati oštećeni, da ni samo ministarstvo to neće dozvoliti i da će postojati način na koji će se taj problem regulisati.  

S obzirom na  sadašnju epidemiološku situaciju, sigurno je da ne može se realizovati bilo kakav izlet ni ekskurzija, ali sigurno je da isto  tako da novac onaj koji su oni dali da neće biti, hajde da kažem otet od roditelja, nego da će to uz pomoć Ministarstva biti riješeno.

U ovom trenutku nemam odgovor, nema nijedna srednja škola, pa ni osnovna, ali ja sam sigurna da će u nekom periodu novac biti vraćen i da će svakako i agencije imati u vidu da je to zahtjev roditelja i da je to njihov novac.

Moj odgovor je da mi kao škola čekamo uputstvo Ministarstva prosvjete i kulture i  prema tome ćemo se i odrediti“ objasnila je Svjetlana Telebak, direktor JU Gimnazija „Jovan Dučić“ Doboj.

Odgovore smo potražili i u putničkoj agenciji.

„Trenutno organizacija svih ekskurzija i bilo kog đačkog turizma je prolongirana do uspostavljanja bolje epidemiološke situacije. Mi se nadamo poboljšanju epidemiloške situacije i naravno pratićemo kako se to odražava kod nas i u susjednim zemljama.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture imaćemo saglasnost ukoliko dođe do realizacije, naravno u suprotnom uplaćeni novac i akontacije biće uredno vraćene roditeljima i učenicima svih škola“ rekla je Sretenka Ristić, iz „Istratours“turističke agencije, agencija koja je izabrana za realizaciju većine ekskurzija i dodaje:

„Bilo je naravno slučajeva gdje su roditelji uplaćenu akontaciju koju su kod nas imali iskoristili već u prethodnom ljetovanju ili su željeli da odu na neko individualno putovanje, tako da sa zamjenskim vaučerom mogli su odmah da iskoriste taj uplaćen novac. Ukoliko neko želi da uplaćenu akontaciju upotrebi može da nam se  javi lično ovdje.“

Uprkos zabrinutosti za uplaćeni novac svima je želja da đaci odu na maturske eksurzije i stvore uspomene za cijeli život, a to bi i bio i znak da je epidemija konačno okončana.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

prijedor

03.11.2020 17:07

Kakve ekskurzije kave budalaštineToga neče biti ni za 5 godina...koji vam je đavo.

ODGOVORITE
Name

Re

03.11.2020 18:04

Ne radi se čovječe o ekskurzijama nego o uplaćenim parama koje agencije neće vratiti roditeljima, mnogi roditelji se zadužuju za te nakaradne ekskurzije koje je trebalo zakonom zabraniti davno

Name

@re re

03.11.2020 19:46

Agencija ima autobuseSedam dana rok da vrati pare.Neće malo se smiriš jednog narkomana 100 evriča tri grama koke i u uatobusu možeš peči kesetene.

Name

Brena

03.11.2020 22:15

Pa šta reći. Mi smo dali 100 KM prva rata za djecu za ekskurziju OSNOVNA ŠKOLA MLADEN STOJANOVIĆ LAKTAŠI. A pošto je sve odgodjeno vratili su samo 10 km..... I kome se zaliti!?

ODGOVORITE
Name

Direkt

04.11.2020 18:16

Ma kakva žalba! Zaprijeti vlasniku agencije objavljivanjem imena agencije, kao i objavljivanjem imena i prezimena vlasnika agencije na društvenim mrežama i eto ti i ostatka para nazad. :)))