ГРАЂАНИ ПРОТИВ ЕКО ТОПЛАНА: Непотизам и сукоб интереса на рачун корисника гријања

Све указује да је након покренуте теме у јавности, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић натјерао руководство "Еко Топлана" да закључе нови уговор са Даријом Мирнић-Мајсторовић, како би се њено заступање ограничило само на парничне поступке.

Република Српска 03.11.2020 | 08:44
ГРАЂАНИ ПРОТИВ ЕКО ТОПЛАНА: Непотизам и сукоб интереса на рачун корисника гријања

Бањалучко предузеће „Еко Топлане” издало је генералну пуномоћ за заступање у свим поступцима пред судовима адвокатици Дарији Мирнић-Мајсторовић, иако ова фирма има запослене правнике.

Мајсторовић се почела бавити адвокатуром неколико мјесеци након почетка рада „Еко Топлане Бањалука“, јер јој је, према изворима Журнала, унапријед обећано да ће заступати то правно лице. То што су “Еко Топлане” изабрале баш њу није случајно.

Ријеч је о супрузи Миленка Мајсторовића, који је према судском регистру члан Управног одбора ове фирме.

Нема сумње, ради се о класичном сукобу интереса, јер је Миленко Мајсторовић, као члан Управног одбора предузећа „намјестио“ посао правног заступања својој супрузи Дарији Мирнић-Мајсторовић.

То што су “Еко Топлане”, које су све осим еколошке, ангажовале посебног адвоката да их заступа у поступцима пред судом против грађана који не измирују своје обавезе (добар дио с правом, јер је квалитет гријања у многим дијеловима града катастрофалан), у већини предмета чини трошкове поступка веома високим.

Трошкови поступка, на чије плаћање судови обавезују потрошаче, у коначници представља приход наведене адвокатице. То се може сматрати пљачкањем потрошача, а највећи добитник је адвокатица Мирнић-Мајсторовић. Кренимо редом.

Кредибилан извор Журнала из „Еко Топлана“ потврдио је да је адвокатица Дарија Мирнић- Мајсторовић заступала ову фирму и у извршним и у парничним поступцима од самог оснивања тог предузећа 2018. године. 

Адвокатуром је почела да се бави 27. априла 2018. године, два мјесеца након оснивања “Еко Топлана”, у чијем Управном одбору је њен муж Миленко Мајсторовић.

Логично питање гласи - чиме је један адвокат почетник заслужио да заступа једно велико предузеће? Подједнако битно питање је - да ли уопште постоји потреба да се ангажује адвокат за заступање, када „Еко Топлане” имају запослене правнике?

Из Основног суда у Бањалуци Журналу је одговорено да су “Еко Топлане” покренуле укупно 3800 предмета против грађана који не измирују наканаде за трошкове гријања. Висина трошкова на име судске таксе одређује се према вриједности предмета спора и то у складу са важећим законом о судским таксама.

Висина осталих трошкова поступка одређује се у складу са важећом Тарифом о наградама и накнади трошкова за рад адвоката. Одлуку о томе која странка ће сносити трошкове постука доноси суд и то према томе која странка је добила спор. У највећем броју случајева грађани су ти који губе спор, што значи да су они обавезни да сносе трошкове поступка.

У Основном суду Бањалука, како нам је потврђено, трошкови поступка које суд одреди рјешењем о извршењу односе се на трошкове судске таксе у износу од 100 КМ, трошкове за састав приједлога за извршење у износу од 160 КМ и остале трошкове, попут паушалне награде од 25 посто од овог износа, уколико странку заступа пуномоћник.

Такође, у току поступка, суд одређује трошкове потребне за предузимање извршних радњи (рад судског извршитеља) у износу од пет до десет марака, у зависности од удаљености мјеста у којем се извршне радње предузимају, наводи се у одговору из Основног суда Бањалука.

У чему је квака? Сви ти поступци започињу као извршни поступци, односно „Еко Топлане“ подносе суду приједлог за извршења против грађана који нису измирили своје обавезе. У предметима у којима извршеник (тужени) изјави приговор, предмет се упућује на парнични реферат, те се даље поступак одвија у форми парничног поступка. Што се тиче трошкова поступка, уколико је предмет завршио у парничном поступку, трошкови поступка не могу бити мањи од 800,00 КМ.

Са друге стране, уколико извршеник у извршном поступку не изјави приговор, трошкови су мањи, с тим да не могу бити мањи од 344 КМ, укључујући 100 марака судске таксе, 160 марака за састав приједлога за извршење, 40 марака паушалне награда, 34 КМ ПДВ и 10 марака за судског извршиоца.

За сада је 158 предмета прешло на парнични реферат. То није коначан број, јер ће и у великом броју тренутно изврших предмета, њих 3.800, тужени грађани уложити приговор, па ће и ти предмети бити окончани у парничном поступку.

У сваком случају, за тужене грађане трошак од 344 марке није безначајан, посебно ако се узме у обзир чињеница да се ради о једноставним предметима. Адвокатица Дарија Мирнић - Мајсторовић је ангажована само како би на лак начин остварила добру зараду, јер за сваки добијени спор добије 25 посто од износа који против грађана пресуди суд.  

Да запослени правници "Еко Топлана" преузму заступање фирме пред судом, што им и јесте посао, грађани би сносили само трошкове поступка који се односе на судске таксе и судског извршиоца, односно 100 КМ, што је опет повољније од минималних 344 КМ у извршном поступку или 800 КМ у парничном поступку.

„Топлана“ д.о.о. Бања раније је такође масовно подносила тужбе против грађане због неизмирених обавеза, мада је гријање у Бањалуци у зимском период за њиховог вакта било катастрофално, али су ту фирми пред судовима заступали правници запослени у том предузећу, због чега су трошкови поступка, које на крају сносе потрошачи, били минимални (само судске таксе).

“Еко Топлане Бањалука имају Уговор о заступању са адвокатом Даријом Мирнић-Мајсторовић, која у овом моменту заступа Привредно друштво искључиво у парничним поступцима, све у складу са Законом о адвокатури РС и Законом о парничном поступку.

Према наведеном уговору, ‘Еко Топлане’ не плаћају паушал  Мирнић - Мајсторовић, а награда за рад адвоката обрачунава се по званичној адвокатској тарифи”, саопштено је Журналу из овог предузећа.

Из оваквог одговора, да се закључити да адвокатица тренутно заступа "Еко Топлане" само у парничним предметима. То може значити само да је у скорије вријеме, након што је у јавности покренута ова тема, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић натјерао руководство "Еко Топлана" да закључе нови уговор са Мирнић-Мајсторовић, како би се њено заступање ограничило само на парничне поступке.

У Бањалуци тренутно постоје два правна лица која су регистрована за послове производње и испоруке топлотне енергије потрошачима. То су „Топлана“ д.о.о. и „Еко Топлане Бањалука“ д.о.о.. Фактички, само „Еко Топлане” врши испоруку топлотне енергије потрошачима и то од 1.фебруара 2018. године, док се „Топлана“ д.о.о. тренутно бави једино изнајмљивањем постројења „Еко Топланама”.

„Топлана“ д.о.о. Бања Лука је стопостотно у власништву Града Бањалука и њен директор је Мићо Миловановић, кадар СНСД-а.„Еко Топлане Бања Лука“ д.о.о. је у сувласништву Града Бањалука и Друштва са ограниченом одговорношћу за енергетику и екологију „ИЕЕ“ Бања Лука, при чему удио Града у капиталу износи 15,7 милиона КМ (48,97 %), док удио фирме “ИЕЕ” у капиталу износи 16,3 милина КМ (51,03 КМ).

Ријечју, “ИЕЕ” је већински власник “Еко Топлана”, мада је град у овај пројекат уложио 15,7 милиона КМ. Практично, “Еко Топлане” су изграђене новцем грађана Бањалуке и хладно предате на управљање приватној фирми.

Компанија „ИЕЕ“ Бањалука је дио “ЕЛНОС ГРУПЕ”. Власници “ИЕЕ” су Борко Торбица и Драгиша Зечевић, док је власник “ЕЛНОС ГРУПЕ”, Душан Торбица, отац Борка Торбице. У Градишки као посебно предузеће постоји “ИЕЕ Топлана Градишка“, које такође заступа адвокатица Дарија Мирнић - Мајсторовић. Власник те топлане је предузеће које је и већински власник "Еко Топлана Бањалука”.

Нема сумње, ради се о истој матрици сукоба интереса, непотизма и форсирања интереса појединаца, без обзира на то што, и у овом случају, најдебљи крај извлаче грађани.

(Журнал.инфо)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Кика

03.11.2020 08:00

Јој шта се ради мајко драга?! Отворено краду, отимају, а све у складу са законом. Јуче око 16х код Аса-а на Старчевици стоји постављен промотивни сто СНСД-а, тик испред врата. Нека жена се побунила због чега су ту и пита шта су урадили за толике године власти и тако....помиње да јој је неко погинуо у рату у 21.години живота, а ови сад све уништише и урнишу по погинулим борцима, РВИ, њиховим породицама и демобилисаним породицама и на РС. Кад скочише на жену, одмах њих 5,6 душебрижника се надјоше. Свађају се са женом. Мислим, нема ни њој мане у свађи, али разлика између њих је да је она све у праву. Подржала сам жену, наравно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Кика

03.11.2020 08:57

Одавно избјегавам објекте пред којима су билборди и пропагандни мат, странака , у БЛ месница и локал преко пута касарне Козара објесио све одборнике а фискални рачун никад није донио док сам ишао у тај објекат.

Name

ре

03.11.2020 09:12

Посло сам им допис да не зелим њихову услугу али они и даље саљу рацуне и добијам од суда пријетње.Људи како се заститити од ових гуликоза и лопова .Нецу да имам никаква посла са мафијом не треба ми њихово гријање

Name

Бањалучанин

03.11.2020 09:35

Секташи црвени и мени шаљу рачуне банда лоповска.

Name

кеш лова

03.11.2020 08:04

Са бурлиним одабраним фацама у РС све је тешки криминал, свима познат у његовом дрмању РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маки

03.11.2020 08:07

Објавите молим вас слику дотицне ,да видимо ко нас уз еко топлану пљацка. Хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стари зналац

03.11.2020 10:08

радила једно вријеме и у Електропреносу, одакле је тај исти муз извукао за косу, питамо се због цега....

Name

...

03.11.2020 08:08

сви знају заста слузи тај пајац Миленко. Никаква он фигура ту није, па они су малтене биједа, иако воле да се показу да добро зиве. Комплекс села је цудо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

столе

03.11.2020 08:09

слозна браца куцу граде а топла еко топлану

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вељко

03.11.2020 08:10

Код нас је то све нормално. Кад је Топлана раскинула Уговор са мном и кад је ова Еко Топлана почела с гријањем ја сам им послао допис да не желим да имам никакав однос с њима. Имао сам заврнут калориметар 2 године и нисам користио њихово гријање али сам уредно добијао рачуне за услуге које нисам користио. И на крају ме тужили. Куцали на врата неки извршитељи. Остављали цедуљице да се плати. Понашају се као најгори зеленаши и каматаши и све то одобрава Град, градоначелник и Суд. Градоначелник то још јавно охрабрује и говори да тако мора. Лоповлук, бахатлук, безобразлук преко леђа јадног народа..јад и чемер..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.11.2020 10:05

Па мора подрзавати кад има финансијску корист од еко топлане, омогуцио привилегованим појединцима да зарадјују милионе кроз еко топлану

Name

ТОП 1982

03.11.2020 08:23

А упрани и надзорни одбори су им пуни људи који немају појма о гријању,енергетици и техницким стварима уопстено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

03.11.2020 08:30

Нека иде у ЦГ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

03.11.2020 08:32

Нисам вјеровао колико бахатих и бездушних људи имамо...али су ме увјерили дефинитивно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

03.11.2020 08:47

Не могу да вјерујем да Бањалучанин може да гласа за ову секту дотакли смо дно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микула

03.11.2020 08:59

Има гријања, и не смрди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуња

03.11.2020 09:40

Па шта им раде правници?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

03.11.2020 09:42

Ко је та Дарија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

03.11.2020 09:45

Само побједа режима на изборима може значити бољи живот за грађане. Они који и даље мисле да ће СНСД након 22 године нерада и пљачке постати народна странка која ради за народ, они нису нормални

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

03.11.2020 10:35

Моземо ми писати ста хоцемо дотицна господа адвокатица је купила два стана и пословни простор а биједа која је због опструкције и накарадног закона за искљуцење са топловодне мрезе мора да користи гријање мозе само на суд друго им ниста не преостаје.То господин градонацелник зна врло добро а ста оцекивати од ове ненародне власти да це се заузети за градане. Неби то изгласали на скупстини града а грдонацелник је бијо најгласнији кад су се доносиле одлуке на стату градана и ствио се на стану Еко Топлане која је све само није Еко.Зато срусити овај резим а избори су за 12 дана.

Name

Реално

03.11.2020 10:00

Игор Радојициц, тај "дивни" градонацелник, онај којег сви воле, који је као "другацији" од осталих СНСД-оваца стоји иза свега и сноси највеци дио одговорности за све лосе сто се десава у БЛ. Он је тај који је осмислио Еко топлане да би погодовао приватном капиталу, он је тај који се хвали крузним токовима док цистоца није кадра организовати одвоз смеца, док веци дио територије околине града нема воду, док све канализације иду директно у Врбас...да, за 200 милиона годисњег будзета су успјели ставити саксије у господску улицу, нову фасаду на бански двор и поплоцати пар стотина квадрата испред палате преддсједника.... да се ради о неком филму било би смјесно, овако је залосно

ОДГОВОРИТЕ
Name

За бања луку

03.11.2020 10:35

Браво за Екотоплану. Отидјите тако у Њемацку, Аустрију или Свицу, па немојте платити резијски рацун, видјет цете како цете проци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.11.2020 13:20

Заборавио си рећи да у Швици плаћаш оно што добијаш, а не тјера те нико да плаћаш услугу коју не желиш или не добијаш.

Name

Оливер

03.11.2020 10:38

Дајте што прије затворите ту тако звану еко топлане јер ће нам бити сто пута горе него корона сви ћемо оболити од карцинома а градоначелник сјецко Радојичић само узима профит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вања

03.11.2020 13:18

За разлику од наше Еко-топлане која НЕ ГРИЈЕ у појединим дијеловима града, те топлане на западу грију.Немој ти нама солити памет са том твојом Швицом(ваљда Швајцарска се зове)знамо ми све,како сплаћа рачун и колико износи.Трпимо ,смрзавамо се,апелујемо а они нас игноришу.Шта теби није јасно?

Name

Ако ћемо право

03.11.2020 22:27

Није ни Швица ни Швајцарска, већ је Швицарска.

Name

Петар

03.11.2020 13:12

Ако сам добро разумио тачно се зна висина судске таксе, цена састављања тужбе и све остало, зашто адвокати немају фискалне касе и да ли адвокати у нашем друштву могу имати икакву одговорност. У Републици Српској несретан је сваки човек који упозна адвоката или нотара, било како.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола-Нико Микић

29.11.2020 10:24

Драшко рјеши криминал око ЕКО топлане, заштити грађане и на следећим изборима ћеш бити Предсједник Републике Српске. Покажи да си борац против криминала, корупције и других девијација у друштву.

ОДГОВОРИТЕ