GRAĐANI PROTIV EKO TOPLANA: Nepotizam i sukob interesa na račun korisnika grijanja

Sve ukazuje da je nakon pokrenute teme u javnosti, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić natjerao rukovodstvo "Eko Toplana" da zaključe novi ugovor sa Darijom Mirnić-Majstorović, kako bi se njeno zastupanje ograničilo samo na parnične postupke.

Republika Srpska 03.11.2020 | 08:44
GRAĐANI PROTIV EKO TOPLANA: Nepotizam i sukob interesa na račun korisnika grijanja

Banjalučko preduzeće „Eko Toplane” izdalo je generalnu punomoć za zastupanje u svim postupcima pred sudovima advokatici Dariji Mirnić-Majstorović, iako ova firma ima zaposlene pravnike.

Majstorović se počela baviti advokaturom nekoliko mjeseci nakon početka rada „Eko Toplane Banjaluka“, jer joj je, prema izvorima Žurnala, unaprijed obećano da će zastupati to pravno lice. To što su “Eko Toplane” izabrale baš nju nije slučajno.

Riječ je o supruzi Milenka Majstorovića, koji je prema sudskom registru član Upravnog odbora ove firme.

Nema sumnje, radi se o klasičnom sukobu interesa, jer je Milenko Majstorović, kao član Upravnog odbora preduzeća „namjestio“ posao pravnog zastupanja svojoj supruzi Dariji Mirnić-Majstorović.

To što su “Eko Toplane”, koje su sve osim ekološke, angažovale posebnog advokata da ih zastupa u postupcima pred sudom protiv građana koji ne izmiruju svoje obaveze (dobar dio s pravom, jer je kvalitet grijanja u mnogim dijelovima grada katastrofalan), u većini predmeta čini troškove postupka veoma visokim.

Troškovi postupka, na čije plaćanje sudovi obavezuju potrošače, u konačnici predstavlja prihod navedene advokatice. To se može smatrati pljačkanjem potrošača, a najveći dobitnik je advokatica Mirnić-Majstorović. Krenimo redom.

Kredibilan izvor Žurnala iz „Eko Toplana“ potvrdio je da je advokatica Darija Mirnić- Majstorović zastupala ovu firmu i u izvršnim i u parničnim postupcima od samog osnivanja tog preduzeća 2018. godine. 

Advokaturom je počela da se bavi 27. aprila 2018. godine, dva mjeseca nakon osnivanja “Eko Toplana”, u čijem Upravnom odboru je njen muž Milenko Majstorović.

Logično pitanje glasi - čime je jedan advokat početnik zaslužio da zastupa jedno veliko preduzeće? Podjednako bitno pitanje je - da li uopšte postoji potreba da se angažuje advokat za zastupanje, kada „Eko Toplane” imaju zaposlene pravnike?

Iz Osnovnog suda u Banjaluci Žurnalu je odgovoreno da su “Eko Toplane” pokrenule ukupno 3800 predmeta protiv građana koji ne izmiruju nakanade za troškove grijanja. Visina troškova na ime sudske takse određuje se prema vrijednosti predmeta spora i to u skladu sa važećim zakonom o sudskim taksama.

Visina ostalih troškova postupka određuje se u skladu sa važećom Tarifom o nagradama i naknadi troškova za rad advokata. Odluku o tome koja stranka će snositi troškove postuka donosi sud i to prema tome koja stranka je dobila spor. U najvećem broju slučajeva građani su ti koji gube spor, što znači da su oni obavezni da snose troškove postupka.

U Osnovnom sudu Banjaluka, kako nam je potvrđeno, troškovi postupka koje sud odredi rješenjem o izvršenju odnose se na troškove sudske takse u iznosu od 100 KM, troškove za sastav prijedloga za izvršenje u iznosu od 160 KM i ostale troškove, poput paušalne nagrade od 25 posto od ovog iznosa, ukoliko stranku zastupa punomoćnik.

Takođe, u toku postupka, sud određuje troškove potrebne za preduzimanje izvršnih radnji (rad sudskog izvršitelja) u iznosu od pet do deset maraka, u zavisnosti od udaljenosti mjesta u kojem se izvršne radnje preduzimaju, navodi se u odgovoru iz Osnovnog suda Banjaluka.

U čemu je kvaka? Svi ti postupci započinju kao izvršni postupci, odnosno „Eko Toplane“ podnose sudu prijedlog za izvršenja protiv građana koji nisu izmirili svoje obaveze. U predmetima u kojima izvršenik (tuženi) izjavi prigovor, predmet se upućuje na parnični referat, te se dalje postupak odvija u formi parničnog postupka. Što se tiče troškova postupka, ukoliko je predmet završio u parničnom postupku, troškovi postupka ne mogu biti manji od 800,00 KM.

Sa druge strane, ukoliko izvršenik u izvršnom postupku ne izjavi prigovor, troškovi su manji, s tim da ne mogu biti manji od 344 KM, uključujući 100 maraka sudske takse, 160 maraka za sastav prijedloga za izvršenje, 40 maraka paušalne nagrada, 34 KM PDV i 10 maraka za sudskog izvršioca.

Za sada je 158 predmeta prešlo na parnični referat. To nije konačan broj, jer će i u velikom broju trenutno izvrših predmeta, njih 3.800, tuženi građani uložiti prigovor, pa će i ti predmeti biti okončani u parničnom postupku.

U svakom slučaju, za tužene građane trošak od 344 marke nije beznačajan, posebno ako se uzme u obzir činjenica da se radi o jednostavnim predmetima. Advokatica Darija Mirnić - Majstorović je angažovana samo kako bi na lak način ostvarila dobru zaradu, jer za svaki dobijeni spor dobije 25 posto od iznosa koji protiv građana presudi sud.  

Da zaposleni pravnici "Eko Toplana" preuzmu zastupanje firme pred sudom, što im i jeste posao, građani bi snosili samo troškove postupka koji se odnose na sudske takse i sudskog izvršioca, odnosno 100 KM, što je opet povoljnije od minimalnih 344 KM u izvršnom postupku ili 800 KM u parničnom postupku.

„Toplana“ d.o.o. Banja ranije je takođe masovno podnosila tužbe protiv građane zbog neizmirenih obaveza, mada je grijanje u Banjaluci u zimskom period za njihovog vakta bilo katastrofalno, ali su tu firmi pred sudovima zastupali pravnici zaposleni u tom preduzeću, zbog čega su troškovi postupka, koje na kraju snose potrošači, bili minimalni (samo sudske takse).

“Eko Toplane Banjaluka imaju Ugovor o zastupanju sa advokatom Darijom Mirnić-Majstorović, koja u ovom momentu zastupa Privredno društvo isključivo u parničnim postupcima, sve u skladu sa Zakonom o advokaturi RS i Zakonom o parničnom postupku.

Prema navedenom ugovoru, ‘Eko Toplane’ ne plaćaju paušal  Mirnić - Majstorović, a nagrada za rad advokata obračunava se po zvaničnoj advokatskoj tarifi”, saopšteno je Žurnalu iz ovog preduzeća.

Iz ovakvog odgovora, da se zaključiti da advokatica trenutno zastupa "Eko Toplane" samo u parničnim predmetima. To može značiti samo da je u skorije vrijeme, nakon što je u javnosti pokrenuta ova tema, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić natjerao rukovodstvo "Eko Toplana" da zaključe novi ugovor sa Mirnić-Majstorović, kako bi se njeno zastupanje ograničilo samo na parnične postupke.

U Banjaluci trenutno postoje dva pravna lica koja su registrovana za poslove proizvodnje i isporuke toplotne energije potrošačima. To su „Toplana“ d.o.o. i „Eko Toplane Banjaluka“ d.o.o.. Faktički, samo „Eko Toplane” vrši isporuku toplotne energije potrošačima i to od 1.februara 2018. godine, dok se „Toplana“ d.o.o. trenutno bavi jedino iznajmljivanjem postrojenja „Eko Toplanama”.

„Toplana“ d.o.o. Banja Luka je stopostotno u vlasništvu Grada Banjaluka i njen direktor je Mićo Milovanović, kadar SNSD-a.„Eko Toplane Banja Luka“ d.o.o. je u suvlasništvu Grada Banjaluka i Društva sa ograničenom odgovornošću za energetiku i ekologiju „IEE“ Banja Luka, pri čemu udio Grada u kapitalu iznosi 15,7 miliona KM (48,97 %), dok udio firme “IEE” u kapitalu iznosi 16,3 milina KM (51,03 KM).

Riječju, “IEE” je većinski vlasnik “Eko Toplana”, mada je grad u ovaj projekat uložio 15,7 miliona KM. Praktično, “Eko Toplane” su izgrađene novcem građana Banjaluke i hladno predate na upravljanje privatnoj firmi.

Kompanija „IEE“ Banjaluka je dio “ELNOS GRUPE”. Vlasnici “IEE” su Borko Torbica i Dragiša Zečević, dok je vlasnik “ELNOS GRUPE”, Dušan Torbica, otac Borka Torbice. U Gradiški kao posebno preduzeće postoji “IEE Toplana Gradiška“, koje takođe zastupa advokatica Darija Mirnić - Majstorović. Vlasnik te toplane je preduzeće koje je i većinski vlasnik "Eko Toplana Banjaluka”.

Nema sumnje, radi se o istoj matrici sukoba interesa, nepotizma i forsiranja interesa pojedinaca, bez obzira na to što, i u ovom slučaju, najdeblji kraj izvlače građani.

(Žurnal.info)

Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

Kika

03.11.2020 08:00

Joj šta se radi majko draga?! Otvoreno kradu, otimaju, a sve u skladu sa zakonom. Juče oko 16h kod Asa-a na Starčevici stoji postavljen promotivni sto SNSD-a, tik ispred vrata. Neka žena se pobunila zbog čega su tu i pita šta su uradili za tolike godine vlasti i tako....pominje da joj je neko poginuo u ratu u 21.godini života, a ovi sad sve uništiše i urnišu po poginulim borcima, RVI, njihovim porodicama i demobilisanim porodicama i na RS. Kad skočiše na ženu, odmah njih 5,6 dušebrižnika se nadjoše. Svađaju se sa ženom. Mislim, nema ni njoj mane u svađi, ali razlika između njih je da je ona sve u pravu. Podržala sam ženu, naravno.

ODGOVORITE
Name

Ре Кика

03.11.2020 08:57

Одавно избјегавам објекте пред којима су билборди и пропагандни мат, странака , у БЛ месница и локал преко пута касарне Козара објесио све одборнике а фискални рачун никад није донио док сам ишао у тај објекат.

Name

re

03.11.2020 09:12

Poslo sam im dopis da ne zelim njihovu uslugu ali oni i dalje salju racune i dobijam od suda prijetnje.LJudi kako se zastititi od ovih gulikoza i lopova .Necu da imam nikakva posla sa mafijom ne treba mi njihovo grijanje

Name

Бањалучанин

03.11.2020 09:35

Секташи црвени и мени шаљу рачуне банда лоповска.

Name

keš lova

03.11.2020 08:04

Sa burlinim odabranim facama u RS sve je teški kriminal, svima poznat u njegovom drmanju RS.

ODGOVORITE
Name

Maki

03.11.2020 08:07

Objavite molim vas sliku doticne ,da vidimo ko nas uz eko toplanu pljacka. Hvala.

ODGOVORITE
Name

Stari znalac

03.11.2020 10:08

radila jedno vrijeme i u Elektroprenosu, odakle je taj isti muz izvukao za kosu, pitamo se zbog cega....

Name

...

03.11.2020 08:08

svi znaju zasta sluzi taj pajac Milenko. Nikakva on figura tu nije, pa oni su maltene bijeda, iako vole da se pokazu da dobro zive. Kompleks sela je cudo.

ODGOVORITE
Name

stole

03.11.2020 08:09

slozna braca kucu grade a topla eko toplanu

ODGOVORITE
Name

Veljko

03.11.2020 08:10

Kod nas je to sve normalno. Kad je Toplana raskinula Ugovor sa mnom i kad je ova Eko Toplana počela s grijanjem ja sam im poslao dopis da ne želim da imam nikakav odnos s njima. Imao sam zavrnut kalorimetar 2 godine i nisam koristio njihovo grijanje ali sam uredno dobijao račune za usluge koje nisam koristio. I na kraju me tužili. Kucali na vrata neki izvršitelji. Ostavljali ceduljice da se plati. Ponašaju se kao najgori zelenaši i kamataši i sve to odobrava Grad, gradonačelnik i Sud. Gradonačelnik to još javno ohrabruje i govori da tako mora. Lopovluk, bahatluk, bezobrazluk preko leđa jadnog naroda..jad i čemer..

ODGOVORITE
Name

Re

03.11.2020 10:05

Pa mora podrzavati kad ima finansijsku korist od eko toplane, omogucio privilegovanim pojedincima da zaradjuju milione kroz eko toplanu

Name

TOP 1982

03.11.2020 08:23

A uprani i nadzorni odbori su im puni ljudi koji nemaju pojma o grijanju,energetici i tehnickim stvarima uopsteno.

ODGOVORITE
Name

Bl

03.11.2020 08:30

Neka ide u CG.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

03.11.2020 08:32

Nisam vjerovao koliko bahatih i bezdušnih ljudi imamo...ali su me uvjerili definitivno!

ODGOVORITE
Name

Radovan

03.11.2020 08:47

Ne mogu da vjerujem da Banjalučanin može da glasa za ovu sektu dotakli smo dno.

ODGOVORITE
Name

Mikula

03.11.2020 08:59

Има гријања, и не смрди.

ODGOVORITE
Name

Dunja

03.11.2020 09:40

Pa šta im rade pravnici?

ODGOVORITE
Name

Advokat

03.11.2020 09:42

Ko je ta Darija?

ODGOVORITE
Name

Boris

03.11.2020 09:45

Samo pobjeda režima na izborima može značiti bolji život za građane. Oni koji i dalje misle da će SNSD nakon 22 godine nerada i pljačke postati narodna stranka koja radi za narod, oni nisu normalni

ODGOVORITE
Name

Miso

03.11.2020 10:35

Mozemo mi pisati sta hocemo doticna gospoda advokatica je kupila dva stana i poslovni prostor a bijeda koja je zbog opstrukcije i nakaradnog zakona za iskljucenje sa toplovodne mreze mora da koristi grijanje moze samo na sud drugo im nista ne preostaje.To gospodin gradonacelnik zna vrlo dobro a sta ocekivati od ove nenarodne vlasti da ce se zauzeti za gradane. Nebi to izglasali na skupstini grada a grdonacelnik je bijo najglasniji kad su se donosile odluke na statu gradana i stvio se na stanu Eko Toplane koja je sve samo nije Eko.Zato srusiti ovaj rezim a izbori su za 12 dana.

Name

Realno

03.11.2020 10:00

Igor Radojicic, taj "divni" gradonacelnik, onaj kojeg svi vole, koji je kao "drugaciji" od ostalih SNSD-ovaca stoji iza svega i snosi najveci dio odgovornosti za sve lose sto se desava u BL. On je taj koji je osmislio Eko toplane da bi pogodovao privatnom kapitalu, on je taj koji se hvali kruznim tokovima dok cistoca nije kadra organizovati odvoz smeca, dok veci dio teritorije okoline grada nema vodu, dok sve kanalizacije idu direktno u Vrbas...da, za 200 miliona godisnjeg budzeta su uspjeli staviti saksije u gospodsku ulicu, novu fasadu na banski dvor i poplocati par stotina kvadrata ispred palate preddsjednika.... da se radi o nekom filmu bilo bi smjesno, ovako je zalosno

ODGOVORITE
Name

Za banja luku

03.11.2020 10:35

Bravo za Ekotoplanu. Otidjite tako u Njemacku, Austriju ili Svicu, pa nemojte platiti rezijski racun, vidjet cete kako cete proci.

ODGOVORITE
Name

Re

03.11.2020 13:20

Zaboravio si reći da u Švici plaćaš ono što dobijaš, a ne tjera te niko da plaćaš uslugu koju ne želiš ili ne dobijaš.

Name

Oliver

03.11.2020 10:38

Dajte što prije zatvorite tu tako zvanu eko toplane jer će nam biti sto puta gore nego korona svi ćemo oboliti od karcinoma a gradonačelnik sjecko Radojičić samo uzima profit

ODGOVORITE
Name

Vanja

03.11.2020 13:18

Za razliku od naše Eko-toplane koja NE GRIJE u pojedinim dijelovima grada, te toplane na zapadu griju.Nemoj ti nama soliti pamet sa tom tvojom Švicom(valjda Švajcarska se zove)znamo mi sve,kako splaća račun i koliko iznosi.Trpimo ,smrzavamo se,apelujemo a oni nas ignorišu.Šta tebi nije jasno?

Name

Ako ćemo pravo

03.11.2020 22:27

Nije ni Švica ni Švajcarska, već je Švicarska.

Name

Petar

03.11.2020 13:12

Ako sam dobro razumio tačno se zna visina sudske takse, cena sastavljanja tužbe i sve ostalo, zašto advokati nemaju fiskalne kase i da li advokati u našem društvu mogu imati ikakvu odgovornost. U Republici Srpskoj nesretan je svaki čovek koji upozna advokata ili notara, bilo kako.

ODGOVORITE
Name

Nikola-Niko Mikić

29.11.2020 10:24

Draško rješi kriminal oko EKO toplane, zaštiti građane i na sledećim izborima ćeš biti Predsjednik Republike Srpske. Pokaži da si borac protiv kriminala, korupcije i drugih devijacija u društvu.

ODGOVORITE