Бивши директор “Рудинга” мора да плати одштету Влади

– Бивши директор предузећа “Рудинг” из Угљевика Љубо Лазић мора да плати 130.000 марака одштете Влади Републике Српске због незаконите експлоатације кречњака, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 03.11.2020 | 08:40
Бивши директор “Рудинга” мора да плати одштету Влади

Лазић је на челу “Рудинга” био у првим годинама након приватизације 2001. године, када је без одобрења и сагласности тадашњег Министарства за привреду, енергетику и развој Републике Српске експлоатисао ову минералну сировину.

Због тога је пресудом Основног суда из октобра 2010. године проглашен кривим и осуђен на новчану казну у износу од 4.500 КМ, јер је наведеном предузећу прибавио имовинску корист у износу од 131.244,47 КМ.

Међутим, пресудом нису били задовољни у министарству, па су од Врховног суда РС тражили да им Лазић исплати 131.244,47 КМ колико је његово предузеће стекло мимо закона, што је суд и уважио.

Лазић, који данас ради у Руднику и термоелектрани Угљевик уложио је жалбу, али га је Уставни суду БиХ одбио.

Наиме, он је сматрао да за штету треба да одговара предузеће, а не он као запослени због чега су судови, сматра, требали у потпуности одбити тужбени захтјев.

Међутим, према оцјени Уставног суда, Лазић је све урадио са умишљајем, свјесно и са намјером, због чега он мора да сноси ту штету.

“Врховни суд је дао јасне и прецизне разлоге за закључак да је апелант, као лице које је намјерно проузроковало предметну штету у смислу Закона о облигационим односима дужан да ту штету и надокнади”, наводи се у пресуди Уставног суда БиХ.

Лазић за портал ЦАПИТАЛ каже да се не мири са овом пресудом, те да ће се највјероватније жалити Европском суду за људска права у Стразбуру.

“Та средства су остала у предузећу, нисам их ја узео себи због чега не планирам да то платим. Ако треба ићу и у Стразбур да би доказао да сам у праву”, поручио је он.

Подсјећамо, предузеће “Рудинг” послује у склопу Електропривреде Републике Српске, која га је купила за 12 милиона марака.

Основано је 1979. године под именом “Грамат” и све до приватизације је пословало у склопу “Рудника угља Угљевик”, да би 2001. године било приватизовано.

До момента приватизације фирма се углавном бавила бушачко-минерском дјелатношћу, геолошким истраживањима, бушењем у рударству и грађевинарству, а након приватизације се почиње бавити производњом и прерадом техничко-грађевинског камена и литотамнијског кречњака – креде.

“Рудинг” у свом власништву има два површинска копа, и то површински коп техничко-грађевинског камена – кречњака „Јабланград“ и површински коп литотамнијског кречњака – креде „Вучијак“.

(Цапитал)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Директор

03.11.2020 08:12

Наравно да треба да плати директор као овлаштено лице и лице одговорно за законитост рада. А рефундацију нека тржи од Рудинга. Можда ће му бити проблем да докаже да ли су средства настала пљачком народних ресурса заиста и остала у Рудингу или су волшебно магијом испарила. ИКад правобранилаштво РС буде покретало спорове против одговорних људи иу државним институцијама за штету насталу злоупотребом буђзетских средстава има нада за РС, до тада је више љуштура, мање-више

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.11.2020 09:33

МИ под приватлуком немамо избора, или ћемо устату да срушимо приватлуком и упоставимо нормлани прувреду или ћемо под приватлуком нестати као народ.

Name

Јаффа

03.11.2020 08:34

Удри по ситнијим, крупне звијерке краду милионе и њих нико не смије ни споменути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кобац

03.11.2020 09:00

Идеја је ок,само касно досла за ову влада и власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво123

03.11.2020 15:11

Супер. Сахранио то предузеце па сад ради на рите угљевик. Да и ту мало угради се. Домацин веелики.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

03.11.2020 15:12

Запослио се на рите угљевик у 58 години, а омладина нек цека. И наравно и даље ниста не ради.

ОДГОВОРИТЕ