Bivši direktor “Rudinga” mora da plati odštetu Vladi

– Bivši direktor preduzeća “Ruding” iz Ugljevika Ljubo Lazić mora da plati 130.000 maraka odštete Vladi Republike Srpske zbog nezakonite eksploatacije krečnjaka, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 03.11.2020 | 08:40
Bivši direktor “Rudinga” mora da plati odštetu Vladi

Lazić je na čelu “Rudinga” bio u prvim godinama nakon privatizacije 2001. godine, kada je bez odobrenja i saglasnosti tadašnjeg Ministarstva za privredu, energetiku i razvoj Republike Srpske eksploatisao ovu mineralnu sirovinu.

Zbog toga je presudom Osnovnog suda iz oktobra 2010. godine proglašen krivim i osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 4.500 KM, jer je navedenom preduzeću pribavio imovinsku korist u iznosu od 131.244,47 KM.

Međutim, presudom nisu bili zadovoljni u ministarstvu, pa su od Vrhovnog suda RS tražili da im Lazić isplati 131.244,47 KM koliko je njegovo preduzeće steklo mimo zakona, što je sud i uvažio.

Lazić, koji danas radi u Rudniku i termoelektrani Ugljevik uložio je žalbu, ali ga je Ustavni sudu BiH odbio.

Naime, on je smatrao da za štetu treba da odgovara preduzeće, a ne on kao zaposleni zbog čega su sudovi, smatra, trebali u potpunosti odbiti tužbeni zahtjev.

Međutim, prema ocjeni Ustavnog suda, Lazić je sve uradio sa umišljajem, svjesno i sa namjerom, zbog čega on mora da snosi tu štetu.

“Vrhovni sud je dao jasne i precizne razloge za zaključak da je apelant, kao lice koje je namjerno prouzrokovalo predmetnu štetu u smislu Zakona o obligacionim odnosima dužan da tu štetu i nadoknadi”, navodi se u presudi Ustavnog suda BiH.

Lazić za portal CAPITAL kaže da se ne miri sa ovom presudom, te da će se najvjerovatnije žaliti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

“Ta sredstva su ostala u preduzeću, nisam ih ja uzeo sebi zbog čega ne planiram da to platim. Ako treba iću i u Strazbur da bi dokazao da sam u pravu”, poručio je on.

Podsjećamo, preduzeće “Ruding” posluje u sklopu Elektroprivrede Republike Srpske, koja ga je kupila za 12 miliona maraka.

Osnovano je 1979. godine pod imenom “Gramat” i sve do privatizacije je poslovalo u sklopu “Rudnika uglja Ugljevik”, da bi 2001. godine bilo privatizovano.

Do momenta privatizacije firma se uglavnom bavila bušačko-minerskom djelatnošću, geološkim istraživanjima, bušenjem u rudarstvu i građevinarstvu, a nakon privatizacije se počinje baviti proizvodnjom i preradom tehničko-građevinskog kamena i litotamnijskog krečnjaka – krede.

“Ruding” u svom vlasništvu ima dva površinska kopa, i to površinski kop tehničko-građevinskog kamena – krečnjaka „Jablangrad“ i površinski kop litotamnijskog krečnjaka – krede „Vučijak“.

(Capital)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Direktor

03.11.2020 08:12

Naravno da treba da plati direktor kao ovlašteno lice i lice odgovorno za zakonitost rada. A refundaciju neka trži od Rudinga. Možda će mu biti problem da dokaže da li su sredstva nastala pljačkom narodnih resursa zaista i ostala u Rudingu ili su volšebno magijom isparila. IKad pravobranilaštvo RS bude pokretalo sporove protiv odgovornih ljudi iu državnim institucijama za štetu nastalu zloupotrebom buđzetskih sredstava ima nada za RS, do tada je više ljuštura, manje-više

ODGOVORITE
Name

re

03.11.2020 09:33

MI pod privatlukom nemamo izbora, ili ćemo ustatu da srušimo privatlukom i upostavimo normlani pruvredu ili ćemo pod privatlukom nestati kao narod.

Name

Jaffa

03.11.2020 08:34

Udri po sitnijim, krupne zvijerke kradu milione i njih niko ne smije ni spomenuti.

ODGOVORITE
Name

Kobac

03.11.2020 09:00

Ideja je ok,samo kasno dosla za ovu vlada i vlast.

ODGOVORITE
Name

Savo123

03.11.2020 15:11

Super. Sahranio to preduzece pa sad radi na rite ugljevik. Da i tu malo ugradi se. Domacin veeliki.

ODGOVORITE
Name

Simo

03.11.2020 15:12

Zaposlio se na rite ugljevik u 58 godini, a omladina nek ceka. I naravno i dalje nista ne radi.

ODGOVORITE