Европа се затвара: У овим земљама су најстрожије мјере забране

Треба дјеловати одмах, с обзиром на пораст броја случајева заразе корона вирусом посљедњих седмица. Циљ је да се избјегне преоптерећење одјела за интензивну његу у болницама. То су реченице којима европски шефови држава и влада ових дана најављују и објашњавају драстичне мјере ограничења јавног живота у својим земљама, пише ДW.

Свијет 02.11.2020 | 19:06
Европа се затвара: У овим земљама су најстрожије мјере забране

Ево како то изгледа широм ЕВропе:

Аустрија: Нове мјере од сутра 

Строге рестрикције уводе се у Аустрији, укључујући и полицијски сат од 20 до шест сати ујутро. Примјена тих мјера почиње од уторка 3. новембра у поноћ и трајаће најмање до краја овог мјесеца, најавио је аустријски канцелар Себастиан Курц.

"То значи да у том периоду више не смијете напуштати кућу и посјец́ивати друге људе. Нажалост, то је нужно, јер смо уочили да су приватне забаве често мјеста гдје се преноси вирус", поручио је Курц Аустријанцима.

Трговине у Аустрији остају отворене, као и вртиц́и и школе до вишег нивоа, али сви спортски, културни и забавни догађаји више нису могући. Хотели и угоститељски објекти морају се затворити.

Да би ублажила економске посљедице затварања, влада у Бечу ц́е погођеним предузећима надокнадити 80 посто промета који су имали у новембру прошле године.

Али наравно постоје изузеци. Још увијек је могуц́е иц́и на посао, помагати другима или ићи у шетњу.

Велика Британија: Болнице на рубу капацитета 

И Велика Британија уводи једномјесечне мјере ограничења. Како је најавио премијер Борис Џонсон, нове мјере ступају на снагу у четвртак 4. новембра и трајаће до 2. децембра.

Кафићи и ресторани ће моћи нудити само храну и пиће за понијети, све трговине које нису нужне за потребе становништва ће бити затворене, а људи ће моћи напуштати куће из врло ограниченог броја разлога, међу којима је и тјелесна активност.

За разлику од претходног лоцкдоwна, школе, универзитети, градилишта и производња наставиће радити.

У Великој Британији су се донедавно надали да ће низ регионално уведених мјера бити довољан како би се обуздало ширење вируса, али се од тога одустало након што су стручњаци који савјетују владу прогнозирали да ће тренутним темпом раста капацитети болница ускоро бити потпуно попуњени.

Грчка: Премијер најављује полицијски сат ноћу

У Грчкој је на снази дјеломични лоцкдоwн од уторка, 3. новембра. Грчки премијер Киријакос Мицотакис најављује полицијски сат ноћу, као и затварање барова, ресторана и спортских дворана на мјесец дана.

"Мјере ће ступити на снагу у шест сати, а кретање ће бити забрањено од поноћи до пет сати ујутро", рекао је Мицотакис.

За разлику од затварања у марту, школе, хотели, фризерски салони и трговине остат ће отворене широм земље, рекао је премијер, али ће универзитети радити на даљину. Ресторани ће бити затворени, осим за испоруке хране. Биће затворена и кина, музеји, позоришта, клубови, барови и каване у најтеже погођеним дијеловима главног града Атене и у Солуну, као и у другим зонама које су под повећаним ризиком. Предвиђено је да мјере трају мјесец дана, а циљ је да се ситуација поправи до Божића, рекао је грчки премијер.

Португал: Погођена густо насељена подручја

Португалска влада најављује ново затварање већег дијела земље од 4. новембра и позива грађане да остану код куће, осим када морају излазити због посла, школе или куповине. Премијер те земље Антóнио Цоста објаснио је да мјере обухватају 121 општину, укључујући и градове Лисабон и Порто.

У најпогођенијим дијеловима земље живи око 70 посто становништва од приближно десет милиона Португалаца.

Француска: Корона и тероризам 

Француски предсједник Емануел Макрон увео је још од петка 30. октобра карантин у читавој земљи. У Француској је од четвртка у подне на снази и највиши степен упозорења од тероризма након што је тог дана у Ници убијено троје и повријеђено неколико људи.

У тој земљи иначе трговине од овог уторка не смију до даљњег продавати књиге, одјећу и кућанске апарате, односно смију продавати само прехрамбене производе. Та одлука је донијета након што су се жалили власници малих продавница који су због лоцкдоwна морали затворити трговине.

Шпанија: Немири у Мадриду и Барцелони

Овог викенда шпанска полиција привела је неколико десетина људи након сукоба с демонстрантима на протестима у неколико градова. Грађани су се бунили због рестрикција уведених против епидемије корона вируса.

Највећи немири избили су у Мадриду гдје су демонстранти узвикивали "Слобода", палили контејнере за смеће и подигли барикаде у средишту града. Потом су полицију гађали камењем и молотовљевим коктелима.

Немира је било и у Барселони као и у неким другим регијама. Шпански премијер Педро Сáнцхез осудио је немире и на Тwиттеру навео да се не може толерирати "насилно и ирационално понашање малих скупина".

Италија: Полукарантена и полицијски сат у више регија 

Италијанска влада увела је "полукарантену", полицијски сат у више великих регија. Барови и ресторани затварају се у 18 сати, као и спортске дворане, кина и концертне дворане. Влада је најавила помоћ од пет милијарди еура за најтеже погођена занимања.

Против тих нових мјера, током викенда су одржане демонстрације у Риму, Милану, Напуљу, Торину, Бологни, Фирензи… Било је насиља, сукоба с полицијом и вандализма. У сукобима у Фирензи између полиције и демонстраната ухапшено је око 20 демонстраната.

Словачка: "Тестирамо све, показаћемо Европи и свијету"

Словачка покушава готово цјелокупну популацију два пута тестирати на Сарс-ЦоВ-2. На готово 5.000 мјеста биће тестиране све особе између 10 и 65 година старости.

"Ово је велика прилика да Европи и свијету покажемо како постоји други начин, без затварања привреде и милиона незапослених", рекао је премијер Словачке Игор Матович.

Према подацима владе, само првог дана тестирана су два и по милиона људи од којих је 25.850 било позитивно на цовид-19. У тој акцији Словачка користи брзе, антиген тестове који мање коштају, али се сматрају недовољно поузданима.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Глупост

02.11.2020 19:58

Живим у Цириху! У времену од 20 часова ( кад се затварају радње), па до 6 ујутро ви, буквално, немате кога срести на улици (изузетак је улица црвених фењера), а претпостављам да је тако и у другим европским градовима, па не видим сврху увођење нечег што већ постоји! Можда једино увести забрану рада кафана и куплераја у проблематичним четвртима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

02.11.2020 20:13

На сцени је Орвелова 1984.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чаруга 1992

02.11.2020 22:02

Тачно

Name

Смислов

03.11.2020 04:13

Не уводите, молим вас овдје полицијски час од 20,00, јер кафићи треба да раде до 22, 00. Када се то уводи у Бечу или Барцелони, онда је то у реду, а овдје је то не демократски.

ОДГОВОРИТЕ