Олде је најстарији пингвин на свету! (ВИДЕО)

Пингвин из Оденсе у Данској, по имену Олде ( што на данском значи "прабака“) понела је титулу за најстаријег живог пингвина на свету у заробљеништву...

Занимљивости 02.11.2020 | 16:38
Олде је најстарији пингвин на свету! (ВИДЕО)

Дуговечни гентоо пингвин (Пигосцелис папуа) од 4. октобра 2020. године имала је 41 годину од 141 дана, што га чини најстаријим ОАП-ом на свету (старосни пингвин)!

У дивљини, гентоо пингвини - који су пореклом са Антарктичког полуострва и субантарктичких острва - обично живе само 15–20 година, иако њихов живот у заточеништву може да траје и до 30 година.

У оба случаја, Олде је срушио очекивања. Иако ње понекад могуће да пингвини диостигну и до 30 година живота то је изузетно ретка појава.

На питање какав је осец́ај да један ставновник зоо врта буде гинисов рекордер, службеник за штампу и друштвене медије Оденсе Зоо врта Данни Ларсен рекао је:

"Заиста је фантастично! Наши чувари зоолошког врта су професионалци и као такви немају своје фаворите - али мислим да сигурно ће рец́и да Олде заузима посебно место у њиховим срцима“.

У новије време један од најстаријих примера била је женка афричког пингвина (Спхенисцус демерсус) звана Тесс из зоолошког врта Пуебло у Колораду, САД, која је умрла 2015. године у својој 40. години.

Због својих година Олде сада има нешто другачији третман у односу на остале пингвине, па јој рибу послужују одвојено како не би морала да је дели с млађим пингвинима.

 

Извор: Занимљивостидана.цом

Коментари / 0

Оставите коментар