Olde je najstariji pingvin na svetu! (VIDEO)

Pingvin iz Odense u Danskoj, po imenu Olde ( što na danskom znači "prabaka“) ponela je titulu za najstarijeg živog pingvina na svetu u zarobljeništvu...

Zanimljivosti 02.11.2020 | 16:38
Olde je najstariji pingvin na svetu! (VIDEO)

Dugovečni gentoo pingvin (Pigoscelis papua) od 4. oktobra 2020. godine imala je 41 godinu od 141 dana, što ga čini najstarijim OAP-om na svetu (starosni pingvin)!

U divljini, gentoo pingvini - koji su poreklom sa Antarktičkog poluostrva i subantarktičkih ostrva - obično žive samo 15–20 godina, iako njihov život u zatočeništvu može da traje i do 30 godina.

U oba slučaja, Olde je srušio očekivanja. Iako nje ponekad moguće da pingvini diostignu i do 30 godina života to je izuzetno retka pojava.

Na pitanje kakav je osećaj da jedan stavnovnik zoo vrta bude ginisov rekorder, službenik za štampu i društvene medije Odense Zoo vrta Danni Larsen rekao je:

"Zaista je fantastično! Naši čuvari zoološkog vrta su profesionalci i kao takvi nemaju svoje favorite - ali mislim da sigurno će reći da Olde zauzima posebno mesto u njihovim srcima“.

U novije vreme jedan od najstarijih primera bila je ženka afričkog pingvina (Spheniscus demersus) zvana Tess iz zoološkog vrta Pueblo u Koloradu, SAD, koja je umrla 2015. godine u svojoj 40. godini.

Zbog svojih godina Olde sada ima nešto drugačiji tretman u odnosu na ostale pingvine, pa joj ribu poslužuju odvojeno kako ne bi morala da je deli s mlađim pingvinima.

 

Izvor: Zanimljivostidana.com

Komentari / 0

Ostavite komentar