Родитељи и даље не могу остајати с дјецом у УКЦ РС

Епидемија вируса корона закомпликовала је функционисање цјелокупног здравственог система, а копља су се преломила и преко дјеце. Уколико дијете, без обзира на узраст, мора на хоспитализацију у Универзитетско – клинички центар РС, на поједина одјељења мора ићи самостално, без пратње родитеља или старатеља. Родитељи су огорчени, дјеца са лијечења из УКЦ-а излазе с траумама, а руководство Клиничког центра све правда мјерама борбе против ширења вируса корона.

Република Српска 01.11.2020 | 20:21
Родитељи и даље не могу остајати с дјецом у УКЦ РС

Уколико је неопходна хоспитализација дјетета на Универзитетском клиничком центру РС, из било ког здравственог разлога, онемогућено је присуство родитеља и старатеља, а дијете се, без обзира на доб, смјешта у здравствену установу самостално. Директор УКЦ-а Владо Ђајић каже да је све из превентивних разлога, како вирус корона не би ушао на одјељења.

„Ми када тестирамо родитеља, ми не знамо да ли је он стварно негативан или не, тестови нису сто посто поуздани. Не можемо да ризикујемо да унесемо инфекцију међу болесну дјецу", каже генерални директор УКЦ-а РС Владо Ђајић.

Директор УКЦ-а није образложио како се регулише рад љекара и медицинских сестара, с обзиром на то да су они мимо радног времена изложени вирусу корона као и родитељи дјеце. Како је оставити дијете од 3 и по године да преноћи у Клиничком центру најбоље зна Маријана Латиновић. С обзиром на то да је дијете било у стању дехидратације, Латиновић није могла ризиковати здравље дјетета, али посљедице останка дјетета у здравственој установи без ње, санира и мјесецима касније.

„Чак кад су ми враћали ствари, фалила је једна пиџамица, ја сам их питала, они кажу толико се унередио да смо морали да бацимо. Замислите то, то је била читава ноћ. Мислим да ће се свака мајка сложити са мном, и да пресједимо на столици, то би за нас било ок. Сад је октобар, то се десило у августу, он се трза у сну и дан данас, пун је страхова, поготово од бијелог мантила", каже Маријана Латиновић, мајка трогодишњег дјетета.

Наташа Станковић из Бањалуке је управо ради што хитнијег рјешавања овог проблема формирала и фејсбук групу "Пратња дјеци приликом хоспитализације", унутар које се припрема и петиција која би дозволила једном родитељу да уз негативан тест на вирус корону остане с дјецом на лијечењу у Универзитетско – клиничком центру.

 „Ми већ сада живимо у страху и имамо трауму од тога да ли ће се нешто десити дјетету и да ли ћемо морати да оставимо само дијете на УКЦ– у и да му то изазове ментална обољења касније у животу", каже Станковић.

Из Омбудсмена за дјецу Републике Српске су такође тражили појашњење овакве одлуке да дјеца приликом хоспитализације не могу имати пратњу, али из УКЦ – а су остали нијеми на њихове захтјеве. Из Омбудсмена захтијевају промјену оваквог става УКЦ – а, те да се уз поштовање епидемиолошких мјера обезбиједи присуство једног од родитеља или старатеља приликом лијечења дјетета, на начин како је то ријешено и у земљама региона, уз негативан ПЦР тест.

(БН)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Бијељинка

01.11.2020 19:57

Страсно...па тестирајте родитеља..платице само да буде и брине о свом дјетету..подрска родитељима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

01.11.2020 22:06

О овоме се већ причало раније, да ће дјецу изоловати од родитеља. Родитељима је већ забрањено долазити у школу на родитељске састанке а сада још и ово...Стравично. Народе пробуди се!

Name

Ре

02.11.2020 16:25

Да ли су твоји родитељи ишли са тобом у болницу? Чему толика галама? И у болницама раде нечије мајке, а не бабароге. Ако струка каже да нешто не може ко си ти да тврдиш другачије. Онда своје дијете лијечи сама.

Name

Откуда им право

01.11.2020 20:02

На то??? Родитељи не дајте им дјецу!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будан сценарио

02.11.2020 07:15

Дјецу не треба остављати саму у њиховим рукама, јер нико не гарантује ста могу дозивјети. Овај систем и задња времена, показатељ је да им не треба вјеровати. Протест угрозавања дјеце, родитеља, насиље које презивљавамо у свим областима зивота, довело нас је до дна опстанка уопсте. Будјење је неминовно, просли је 12х, ста је са народом?

Name

Сами измислили

02.11.2020 08:48

Цак би и њима било лаксе, свакако би њега дјетета била далеко боља и од помоци, самим тиме опсте познато са психолоског срановиста опоравак далеко брзи....

Name

Демократа

01.11.2020 20:22

Било која странка и било који водја по мени нема никакво право да за изборе користи дјецу као стит дјеца се не смију окупљти на скуповима то треба забранити најстрозије јер народу ако је до окупљања и заразе дај да дјецу постедимо барем њи они су наса будуцнос и незнају јадни ни ста раде ,док су неки спремни за бољи свој полозај цак да и дјецу зртвују ,,па то стварно нема смисла..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамоте

01.11.2020 20:34

Невидјена срамота, питамо се да ли би дотицни оставили своје дијете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.11.2020 21:33

Ове одлуке су ван сваке памети како повјерути дијете несколовном кадру и како вјеровати лоповима..дај бјезте тамо..

Name

Намјерно то раде

01.11.2020 21:08

Цуј тестову нису сигурни. Криминална секта злоставља дјецу, намјерно излазу траумама, не зеле да родитељи виде њихов немар....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ник

01.11.2020 21:16

Срам да их буде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ванземаљка Петгемрежић

01.11.2020 21:26

Ово је током пандемије у више земаља потврђено као проблем. Заиста је глупо..... Било који политичар, да ли власти или опозиције, тестира се и ако је био контакт контакта контакта,... Мало, мало па чујемо како се нека ВИП особа тестирала, позитивна на вирус, али се супер осјећа... а за родитеље болесне дјеце нема тестова. О томе ја причам, то нема везе са тим ко је на власти, њима се може, обични људи могу због себе, не зато јер им је неко наредио, да пазе себе и своје ближње, ако хоће, зараза је зараза. Коме је до бајки, нек у њих вјерује, али обичан народ, па и дјеца пате!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како је у Сарајеву и Тузли?

01.11.2020 22:25

Смије ли родитељ да буде са дјецом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБАЦ

01.11.2020 22:59

Ја сам мајка која није ни у једној политичкој странци! Ово је нечувено и недопустиво!!! Само су дјецу тако у логоре доводили! О овој теми да се расправљати! Родитељи памет у главу, знамо шта нам је чинити. Пред УКЦ да упитамо господина Ђајића о поузданост тестова! О овој теми се не смије шутати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арена

01.11.2020 23:00

Страсно.У свим сегментима зивота људи су једноставо зртве свега и свацега.Ово све висе лици на заробљениство, гдје год се окренес само видис да нигдје немас право и да се никоме не мозез обратити за помоц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

02.11.2020 02:58

Како вас није срамота 150КМ наплаћивати ПЦР тест по особи у РС,јесте ви нормални ово је све измишљено да се само паре узму од народа,је ли није могла нека нормална цијена ако већ хоћете да се обогатите на тај начин ...Боже шта раде од јадног народа то је страшно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

02.11.2020 03:05

Чуј каже тестови нису поуздани а 150КМ наплаћују по особи тест,кључни доказ да мафија само паре узима од народа који то крваво заради,а каквих будала и бетера Боже,правда мора стићи и казнити то све кад тад,овако неће више моћи никад да се богате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваста

02.11.2020 10:06

Признају да нису поуздани, изолују особу, ЛИЈЕЦЕ га као позитивног на основу непоузданог теста, и онда казу умро????? Ало?????

Name

РАЈНА

02.11.2020 05:35

Ми када тестирамо родитеља, ми не знамо да ли је он стварно негативан или не, тестови нису сто посто поуздани. рече директор УКЦ . Поштовани грађани, директор УКЦ Бања Лука је јавно изјавио ,а писмено документовано да тестови нису сигурни, па на који начин и са којим правом поменути , не могу од гађења да му поменем име, одређује терапију, по ком основу онда људе лијечите, затварате у карантине, значи , Ковид 19 као виру не постоји, јер га сам тест не препознаје, значи ово је све превара и лаж.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.11.2020 11:39

страсно, НАРОДЕ ОТВОРИ ОЦИ, ста је њих онда на основу ове изјаве ПОГРЕСНО ЛИЈЕЦЕНО, ста је њих ОНДА ИЗГУБИЛО ЗИВОТ?! СВЕ ВАМ ЈЕБЕМ!

Name

Знаци пљацкају

02.11.2020 19:53

Не лијеце или погресно лијеце.

Name

М.М

02.11.2020 10:54

Тестови нису поуздани,сто нас онда тестирају дзаба,,само се родитељи слозити и пред УКЦ,и туци по реду од главног па даље..цекати да изадју и ударати док се и они не унереде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

02.11.2020 15:02

Ко води Клинику и добри смо

Name

Јелена

02.11.2020 22:48

СТРАСНО!!!!

ОДГОВОРИТЕ