Пут у вјечност: Сахрањен митрополит Амфилохије

Блаженопочивши митрополит Амфилохије сахрањен је у крипти Саборног Храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Регион 01.11.2020 | 14:33
Пут у вјечност: Сахрањен митрополит Амфилохије

У крипти храма Христовог васкрсења данас је, у присуству будућег премијера Здравка Кривокапича и највиших званичника Србије и Републике Српске Александра Вучића и Милорада Додика, те бројних грађана, сахрањен архиепископ цетињски и митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Иако је било предложено да се прогласи Дан жалости у Црној Гори, то на државном нивоу није усвојено, већ су поједине општине појединачно прогласиле једнодневни или тродневни дан жалости.

У својој 82 години покренуо је народ на литије, незапамћено дешавање у Црној Гори, које су резултирале и великом излазношћу на изборе и промену власти у ЦГ, када је и сам митрополит гласао по први пут у свом животу.

Епископ Јоаникије је, обраћајући се бројним вјерницима, свештенству, званичницима, указао да долазак оволико значајних личности, оволико свештенства под овако тешким условима је велики догађај раван великој жалости која је снашла Црну Гору.

- Ваш долазак је нама велика утјеха. Кад плачемо, заједно плачемо - лакше нам је . А плаче Црна Гора, нека плаче има и за киме.  Бог му је дао те је обнови Црну Гору,и њене храмове, уљепшао лице, окадио сваки камен, свако дијете помиловао, сбвакога жалосног утјешио, сваког гладног нахранио, све трпио и све миловао својом љубављу. Он је био човјек Христове голготе и васкрсења и његова теологија је теологија васкрсења- поручио епископ Јоаникије.

На одру балгопочившег митроплита Амфилохије говорио је и академик Матија Бећковић.

- Тужни саборе, ожалошћени народе, млада слободна Црна Горо, надао сам се да ће митрополит Амфилохије сахранити мене. Била је то велика част за сваког кога је сахрањивао протеклих година, али небо је одлучило да ја данас сахрањујем њега. Кажу да бог сваког држи на земљи док не уради оно због чега се родио. То је својим животом потврдио и митрополит Амфилохије. Господ га је позвао у прави час, баш кад је требало. Позвао га је на небо где ће сад више урадити за свој народ и цркву, него да је остао на земљи, где је учинио све због чега се родио. Нова препорођена Црна Гора почиње од А, зато смрт ником није пала лакше него њему и зато је на одру овако блажен и спокојан. Зато ми плачемо,а он и небо се радују. Као што је свети Ђорђе убио аждају, тако је и Амфилохије у наше дане погубио корону. И не само болест него и као вирус братске мржње - рекао је академик Матија Бећковић.

Посљедњи поздрав упутио је и мандатар Владе Црне Горе Здравко Кривокапић.

- Наш ђедо је увек сведочио вером и љубављу. Данашњи дан је литија свих литија. Погледај још једном на народ свој.

Кривокапић се у беседи присетио вечери када се са Амфилохијем сусрео у ноћи након избора.

- Рекао си "Благо мени".

Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић у свом говору нагласио је да се опраштамо  од највећег духовника овог времена.

- На овој светој земљи стојим у име свих вас, који сте нас бирали и предлагали, да се у име вас захвалимо и од људи опростимо. Овај пут нешто другачије, јер је он неко са којим се морате опростити, а са којим се није могуће растати. Тако се и ја данас с тобом поздравља, ал се не опраштам. Надам се да ћеш бити последњи владика који је морао бранити цркву од дијела свог народа, а бранио си је и одбранио тако да си сваком унапријед опростио. И да тако ниси поступио нема тог Црногогорца који ти не би замјертио, а није, јер си светињу у себи носио. Знао си то јер си и сам као морачки син, оштар у изражај, а благ у поступању. Тако бранити, а ништа не узети, толико урадити а све подарити, толико саградити а све поклонити, могу само велики и бесмртни- рекао је Бечић.


Његова светост патријарх српски Иринеј истакао је да смо се данас сабрали да молитвено испратимо Господу нашем митрополита Амфилохија, тамо где ћемо сви једнога дана бити. Нагласио да је да се митрополит Амфилохије храбро и пожртвовано  борио за опстанак православне вере у Црној Гори.

- По устоличењу сусрео се са невероватним проблемима и народ отуђен од вере. Већина храмова претворена у торове за стоку, манастири без монаштва, једном речју, духовна запуштеност у читавом народу. Уз помоћ божију, упорним трудом и напором, Амфилохије је крчио коров на њиви господњој. Уместо звона са оваца и коза настањених у храмове, зазвонила су црквена звона и умилини славопој Богу. Почео се сабирати народ, обновљена јесвештенство и монаштво, а тиме и вера у народу, за релативно кратко време Црна Гора васкрсавала и постајала углед српској цркви и српском народу. Духовно обновљена Црна Гора са митрополитом Амфилохијем на челу имала је снагу да се одупре и да стане на одбрану својих светиња, да подигне дух и углед свога имена кога је претходна власт свела на националну мањину. Покретач свих обнова био је управо благопочивши митрополит. Подржан народом и свештенством, зато ће његово име бити уписано златним словима у српској историји као угледне личности, цењен и поштован у целом православљу- рекао је патријарх Ириње.

Сахрани архиепископа цетињског и митрополита црногорског приморског Амфилохија присуствује велики број грађана, међу којима је и осмогодишња девојчица Уна, која од јутрос са иконом у рукама стоји крај митрополитовог одра.

Како је објаснио ректор Богословске академије отац Гојко Перовић, реч о митрополитовом кумчету, којој је био веома привржен.

Уна је, казао је, на неки начин била "симбол" и "херој" литија које су месецима одржаване у Црној Гори против Закона о сободи вероисповести.

А медији су пренели да, када ју је један полицајац благонаклоно погледао и притом се осмехнуо, Уна рекла:"Шта се смејеш, ово је озбиљна ствар".

Од митрополита, који је био вољен и поштован, али и критикован и оспораван, опростило се хиљаде грађана, који су му од јуче у мимоходу одавали последњу пошту.

Сахрани су присуствовали и председник парламента Црне Горе Алекса Бечић, лидери ДФ-а Андрија Мандић и Милан Кнежевић, бројни посланици парламентарне већине и личности из јавног и друштвеног живота Србије и Црне Горе, али не и председник Мило Ðукановић.

БН

                                    

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Звездас

01.11.2020 13:59

ГЛЕДАМ ВУЦИЦ ОПЕТ ВОДА ОНУ БУДАЛУ ДОДИКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

01.11.2020 16:26

Не за се који је свој народ и државу више упропастијо

Name

СелманКРИМИ

01.11.2020 16:26

Растаљују се са Милом?

Name

Матеј

01.11.2020 18:49

Додик није ништа говорио јер му нису дали близу микрофона. Украо би га сто посто.

Name

Шибицар

01.11.2020 14:04

Види бакначког шибицара у првим редовима, да се слика за предизборну кампању. Бига шибицара са Анфилохија и ПРАВОСЛАВЉЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

01.11.2020 15:05

Велики србенда дошао на сахрану. Сама његова појава је велико зло. Није ти ту мјесто.Залутао си.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоде

01.11.2020 15:12

Па моји драги срби оставите се Вуцица, Додика и Бакинаца.Данас је сахрањен Митрополит Анфилохије и треба да му одамо сви поцаст и да каземо да смо сретни сто смо га имали.Немојте да једни друге вриједјамо, постујмо једни друге, зар нас томе није уцио Амфилохије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Благо

01.11.2020 15:20

Ономе ко се не мјеса у БОЗЈУ вољу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајка

01.11.2020 16:05

Путуј у царство небеско нас драги дедо уцитељу велики цовјеце нас мили драги ал опрости ми бозе ал ме нервира додик људи јесте видјели лицимјера да он стане први у редове да га камаре забиљазе јадник јадни дему је друг Мило то је његов атак

Name

Модричанин

01.11.2020 15:48

Овај наш антихрист Милорад Д. зна да је Владика рекао да је Драшко заслужио да му он лично уручи неко признање и има образа да му дође на сахрану а ово ме подсјети и на долазак истог код Давора Драгичевића на саучешће

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србогорац

01.11.2020 16:11

Да је преседник Црне Горе присуствовао сахрани испао би велики господин а овако је остао у својој махали из које неце никада изаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да је цовјек

02.11.2020 14:53

Не би пљацкао, завадјао, дијелио градјане, угрозавао права... Лопов,лазов и убица не иде једно без другога,и сваки покусај негирања тога било каквим гестом,поступком, просто је немогуце.....

Name

Спрдате ли ме?!

01.11.2020 16:44

Драге моје бивсе комсије, све сте у праву, само бих додао да се није звао Анфилохије него Амфилохије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Привјесак

02.11.2020 07:30

Додик као џепни привјесак сав се јадан излизао ал виси па виси, попут страшила у кокурузима којег су голубови усралу.

ОДГОВОРИТЕ