Музеј у Бањалуци дуг ствараоцима Републике Српске

Сматрам да нам је, не само задатак, већ и обавеза, да Бањалука у наредном периоду, поред Музеја града, добије и Музеј Одбрамбено-отаџбинског рата, казала је данас Весна Адамовић, предсједница Актива жена Српске демократске странке.

Република Српска 01.11.2020 | 12:57
Музеј у Бањалуци дуг ствараоцима Републике Српске

Она је поручила да је Музеј Одбрамбено-отаџбинског рата дуг Републике Српске према њеним ствараоцима. 

 „То је и обавеза према нашим потомцима, који би отварањем овог музеја имали прилику да се упознају са историјским дешавањима у периоду од 1991. до 1995 године. Регион већ има такве музеје, а у Сарајеву постоје чак три музеја посвећена наведеном периоду“, напомиње Адамовић.

Она наводи да је култура сјећања и памћења врло важна, истичући да РС нема ниједан музеј посвећен одбрамбено-отаџбинском рату.

„Наши млади нараштаји ускраћени су за сазнања о настанку Републике Српске. Оснивањем музеја и попуњавањем експонатима из датог периода, сачуваћемо од заборава историјски и побједнички подухват српског народа и Војске Републике Српске, који су нам донијели највећу побједу у 20. вијеку, Републику Српску“, каже Адамовић. 

Подсјећа да је бањалучка скупштина 2012. године донијела одлуку о оснивању Музеја града Бањалука и да се до данас ништа није покренуло са мртве тачке. 

„Са богатом историјском прошлошћу, богатим археолошким налазиштима, утврђењима и слично, Музеј града би употпунио културну и туристичку понуду града. Истовремено, млади људи би имали прилику да се упознају са Бањалуком кроз историју“, поручила је Адамовић.

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Дренка

01.11.2020 12:28

А јесу је и створили и дали мафија да са њом влада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

01.11.2020 12:31

Могли би предлозити да се исправи неправда према борцима РС. Па зар нико од нас који смо били у рату није заслузио бар по КМ мјесецно за уцесце? Ко це од нас доцекати 65 годину, ако смо од 18-те били у рову? Мозе свака опстина одвајати средства за такве категорије. Па сви би се слозили са тим. Ко није за то јавно објавити па нека показу ко је Србин И српског рода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

01.11.2020 13:13

@Дадо.Не мозе вама припасти ниста па када би издвајали по 100 марака.Све би то секта узела себи па зар не видис колико само узимају за вјесање плаката својих кандидата.Све су фирме у слузби Снсд-еа а многи борци то подрзавају.Само да напоменем да је и Вукотиц па Маљутка да су и они борци и они су са друге стране.Народ нема висе пара да плаца криминал народ бјези и себи по разним Европским дестинацијама праве себи нови дом.

Name

МАРКО

01.11.2020 12:32

КО СУ СТВАРАОЦИ . ЈЕЛ ТО МИЛЕ И ЕКИПА . ЗНАМО , КОГА СТЕ ПРОМОВИСАЛИ КАО СТВАРАОЦЕ. НЕМА ТУ ПОГИНУЛИХ БОРАЦА, РАЊЕНИХ БОРАЦА И СВИХ НАС ОСТАЛИХ БОРАЦА , САМО ДЕЗЕРТЕРИ И ОНИ КОЈИ СУ У ТОКУ РАТА БИЛИ ДАЛЕКО ОД РАТА, КАКО ОНИ ТАКО И ЊИХОВЕ ПОРОДИЦЕ . СРАМ ВАС БИЛО. ИМА БОГА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КСС

01.11.2020 12:53

Музеј ствараоца подразумјева да се ту прикажу историјске чињенице из наведеног периода, слике, предмети, текстови настале као доказ наше борбе за опстанак на овим просторима, ту ќе бити места и за чињенице о нашим борцима који су дали своје животе, као и преживјели који су најзаслужнији за стварање Републике Српске. Има смисла да буде уз Споменик борцима отаџбинског рата. Гдјо Адамовиќ, то је нешто што се мора реализовати, јер бања Лука се сад само познаје по периоду другог свјетског рата и прије. О побједама и спремности народа који је изнијео борбу се не говори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опстанак у БиХ???

01.11.2020 18:23

А за тај "опстанак" смо издали Србе у Хрватској који нас више и не интересују !