Muzej u Banjaluci dug stvaraocima Republike Srpske

Smatram da nam je, ne samo zadatak, već i obaveza, da Banjaluka u narednom periodu, pored Muzeja grada, dobije i Muzej Odbrambeno-otadžbinskog rata, kazala je danas Vesna Adamović, predsjednica Aktiva žena Srpske demokratske stranke.

Republika Srpska 01.11.2020 | 12:57
Muzej u Banjaluci dug stvaraocima Republike Srpske

Ona je poručila da je Muzej Odbrambeno-otadžbinskog rata dug Republike Srpske prema njenim stvaraocima. 

 „To je i obaveza prema našim potomcima, koji bi otvaranjem ovog muzeja imali priliku da se upoznaju sa istorijskim dešavanjima u periodu od 1991. do 1995 godine. Region već ima takve muzeje, a u Sarajevu postoje čak tri muzeja posvećena navedenom periodu“, napominje Adamović.

Ona navodi da je kultura sjećanja i pamćenja vrlo važna, ističući da RS nema nijedan muzej posvećen odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Naši mladi naraštaji uskraćeni su za saznanja o nastanku Republike Srpske. Osnivanjem muzeja i popunjavanjem eksponatima iz datog perioda, sačuvaćemo od zaborava istorijski i pobjednički poduhvat srpskog naroda i Vojske Republike Srpske, koji su nam donijeli najveću pobjedu u 20. vijeku, Republiku Srpsku“, kaže Adamović. 

Podsjeća da je banjalučka skupština 2012. godine donijela odluku o osnivanju Muzeja grada Banjaluka i da se do danas ništa nije pokrenulo sa mrtve tačke. 

„Sa bogatom istorijskom prošlošću, bogatim arheološkim nalazištima, utvrđenjima i slično, Muzej grada bi upotpunio kulturnu i turističku ponudu grada. Istovremeno, mladi ljudi bi imali priliku da se upoznaju sa Banjalukom kroz istoriju“, poručila je Adamović.

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Drenka

01.11.2020 12:28

A jesu je i stvorili i dali mafija da sa njom vlada

ODGOVORITE
Name

Dado

01.11.2020 12:31

Mogli bi predloziti da se ispravi nepravda prema borcima RS. Pa zar niko od nas koji smo bili u ratu nije zasluzio bar po KM mjesecno za ucesce? Ko ce od nas docekati 65 godinu, ako smo od 18-te bili u rovu? Moze svaka opstina odvajati sredstva za takve kategorije. Pa svi bi se slozili sa tim. Ko nije za to javno objaviti pa neka pokazu ko je Srbin I srpskog roda.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

01.11.2020 13:13

@Dado.Ne moze vama pripasti nista pa kada bi izdvajali po 100 maraka.Sve bi to sekta uzela sebi pa zar ne vidis koliko samo uzimaju za vjesanje plakata svojih kandidata.Sve su firme u sluzbi Snsd-ea a mnogi borci to podrzavaju.Samo da napomenem da je i Vukotic pa Maljutka da su i oni borci i oni su sa druge strane.Narod nema vise para da placa kriminal narod bjezi i sebi po raznim Evropskim destinacijama prave sebi novi dom.

Name

MARKO

01.11.2020 12:32

KO SU STVARAOCI . JEL TO MILE I EKIPA . ZNAMO , KOGA STE PROMOVISALI KAO STVARAOCE. NEMA TU POGINULIH BORACA, RANJENIH BORACA I SVIH NAS OSTALIH BORACA , SAMO DEZERTERI I ONI KOJI SU U TOKU RATA BILI DALEKO OD RATA, KAKO ONI TAKO I NJIHOVE PORODICE . SRAM VAS BILO. IMA BOGA.

ODGOVORITE
Name

КСС

01.11.2020 12:53

Музеј ствараоца подразумјева да се ту прикажу историјске чињенице из наведеног периода, слике, предмети, текстови настале као доказ наше борбе за опстанак на овим просторима, ту ќе бити места и за чињенице о нашим борцима који су дали своје животе, као и преживјели који су најзаслужнији за стварање Републике Српске. Има смисла да буде уз Споменик борцима отаџбинског рата. Гдјо Адамовиќ, то је нешто што се мора реализовати, јер бања Лука се сад само познаје по периоду другог свјетског рата и прије. О побједама и спремности народа који је изнијео борбу се не говори.

ODGOVORITE
Name

Opstanak u BiH???

01.11.2020 18:23

A za taj "opstanak" smo izdali Srbe u Hrvatskoj koji nas više i ne interesuju !