Словачка у једном дану тестирала милион људи!

Више од милион Словака тестирано је данас на вирус корона након што је држава покренула велику логистичку операцију како би тестирала највећи дио популације током викенда.

Свијет 31.10.2020 | 21:54
Словачка у једном дану тестирала милион људи!

Власти су саопштиле да је овај амбициозни план тестирања свих становника старијих од 10 година први те врсте у земљи ове величине. У Словачкој живи око 5,5 милиона становника.

Више од 40.000 здравствених радника и тимова подршке укључујући војнике, полицију, административне раднике и волонтере ради на 5.000 локација како би помогло у тестирању.

Министар одбране Јарослав Над рекао је данас новинарима да је до подне тестирано 828.518 људи, од чега је 7.947 било позитивно.

Он је рекао да очекује да ће овог викенда бити тестирано више од три милиона људи.

Премијер Игор Матович се нада да ће уз помоћ овог плана бити идентификовано и стављено у карантин довољно заражених како би се избјегле оштрије мјере блокаде и рестрикције.

Тестирање је бесплатно и на добровољној бази, али ће Влада увести мјере против људи који не буду учествовали, укључујући забрану одласка на посао.

Словачки медији јављају да се у редовима чека и по четири сата, али се данас послијеподне ситуација поправила.

Тест антиген је брз и резултати су готови за око 30 минута, али је мање тачан од пи-си-ар теста.

Други круг тестирања планиран је за седам дана.

У Словачкој је у посљедња 24 часа инфекција вирусом корона потврђена код 2.573 особе чиме је укупан број заражених повећан на 57.664, док је 219 људи умрло.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Амнезија је колективна

01.11.2020 09:19

Вријеме је прехлада, сезонских грипа, респираторних инфекција,...овај народ, а нас поготово, понасају се као тек пробудјени из неке коме, као да никад нису били грипозни, прехладјени, с неком упалом... Ста се десава, каква тестирања, да ли су сви од неке стихијске амнезије обољели? Тестирају хиљаде, а један цовјек не мозе притисак измјерити, нема приступа у болницу, третирани смо као задњи бескуцници, а и на њих се неко сазали... Хоце ли се висе икад десити будјење свјесних?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иги

01.11.2020 10:44

брзи тест је гото 50-50% тацан, мада мозда се напредовало и ово је нека нова врста.

ОДГОВОРИТЕ