Грађани одају пошту митрополиту Амфилохију

Верници и поштоваоци митрополита црногорско-приморског Амфилохија, који је преминуо јутрос након борбе са коронавирусом, дошли су вечерас испред храма Светог Саве где су му паљењем свећа одали пошту. Они су свеће палили испред мале цркве Светог Саве, у којој је у то време одржана и служба.

Србија 30.10.2020 | 21:49
Грађани одају пошту митрополиту Амфилохију

Раније данас на друштвеним мрежама појавио се позив верницима и поштоваоцима лика и дела митроплита Амфилохија да вечерас у 18.00 испред Храма запале свећу за покој његове душе.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије преминуо је јутрос у Клиничко-болничком центру Црне Горе након борбе са коронавирусом.

Његови земни остаци су из КБЦ Црне Горе данас пренети у Цетињски манастир где му је одржан помен.

Биће сахрањен у недељу, 1. новембра, у крипти Саборног храма у Подгорици, а свету литургију ће предводити патријарх српски Иринеј. 

Мандатар за састав нове владе Црне Гора Здравко Кривокапић позвао је да се прогласи Дан жалости због смрти митрополита црногорско-приморског Амфилохија. 

Од званичника широм Црне Горе и Србије стигли су изрази саучешћа поводом смрти митрополита. За патријарха Иринеја ово је један од најтежих дана у историји Српске православне цркве. 

Митрополит Амфилохије рођен је на Божић 1938. као Ристо Радовић у Барама Радовића у близини Манастира Мораче. 

Својим речима и ставовима често је изазивао велику пажњу. Имао је велики утицај на многе вернике, али је био и на мети критика противника. Говорио је да га, када каже неку оштрију реч, одмах оптуже да се бави политиком.

РТС

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

НЕУПУЋЕНИ

30.10.2020 21:07

Тежак ударац за све нас који вјерујемо у праве вриједности. СПЦ је упокојењем покојног Патријарха Павла и Митрополита Амфилохија доживјела озбиљан испит. Има Наша Црква добре наследнике вјере и надам се да ће им дати прилику да су и они близу Достојмих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Христов ратник

31.10.2020 06:34

Тезак ударац за све искрене православне вјернике, пробудјене Србе, којима је митрополит Амфилохије помогао да се врате у "Христово окриље и загрљај блазенства, те да спознају "снагу крста". У зивоту је био велики цовјек, такав це и остати, јер су вјецни сви прави, истински праведници, у борби за слободу дусе, која је глава тјелу и зивоту. Досљедан наследник насег блазегог патријарха Павла, духовна и морална вертикала, остаце запамцен као Христов ратник, духовни отац и борац за свеколику слободу, не само свог народа. Вјецна му слава и хвала за сирење свих спознаја, а првенствено духовне. Амин.

ОДГОВОРИТЕ