Građani odaju poštu mitropolitu Amfilohiju

Vernici i poštovaoci mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je preminuo jutros nakon borbe sa koronavirusom, došli su večeras ispred hrama Svetog Save gde su mu paljenjem sveća odali poštu. Oni su sveće palili ispred male crkve Svetog Save, u kojoj je u to vreme održana i služba.

Srbija 30.10.2020 | 21:49
Građani odaju poštu mitropolitu Amfilohiju

Ranije danas na društvenim mrežama pojavio se poziv vernicima i poštovaocima lika i dela mitroplita Amfilohija da večeras u 18.00 ispred Hrama zapale sveću za pokoj njegove duše.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je jutros u Kliničko-bolničkom centru Crne Gore nakon borbe sa koronavirusom.

Njegovi zemni ostaci su iz KBC Crne Gore danas preneti u Cetinjski manastir gde mu je održan pomen.

Biće sahranjen u nedelju, 1. novembra, u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a svetu liturgiju će predvoditi patrijarh srpski Irinej. 

Mandatar za sastav nove vlade Crne Gora Zdravko Krivokapić pozvao je da se proglasi Dan žalosti zbog smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. 

Od zvaničnika širom Crne Gore i Srbije stigli su izrazi saučešća povodom smrti mitropolita. Za patrijarha Irineja ovo je jedan od najtežih dana u istoriji Srpske pravoslavne crkve. 

Mitropolit Amfilohije rođen je na Božić 1938. kao Risto Radović u Barama Radovića u blizini Manastira Morače. 

Svojim rečima i stavovima često je izazivao veliku pažnju. Imao je veliki uticaj na mnoge vernike, ali je bio i na meti kritika protivnika. Govorio je da ga, kada kaže neku oštriju reč, odmah optuže da se bavi politikom.

RTS

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

NEUPUĆENI

30.10.2020 22:07

Težak udarac za sve nas koji vjerujemo u prave vrijednosti. SPC je upokojenjem pokojnog Patrijarha Pavla i Mitropolita Amfilohija doživjela ozbiljan ispit. Ima Naša Crkva dobre naslednike vjere i nadam se da će im dati priliku da su i oni blizu Dostojmih.

ODGOVORITE
Name

Hristov ratnik

31.10.2020 07:34

Tezak udarac za sve iskrene pravoslavne vjernike, probudjene Srbe, kojima je mitropolit Amfilohije pomogao da se vrate u "Hristovo okrilje i zagrljaj blazenstva, te da spoznaju "snagu krsta". U zivotu je bio veliki covjek, takav ce i ostati, jer su vjecni svi pravi, istinski pravednici, u borbi za slobodu duse, koja je glava tjelu i zivotu. Dosljedan naslednik naseg blazegog patrijarha Pavla, duhovna i moralna vertikala, ostace zapamcen kao Hristov ratnik, duhovni otac i borac za svekoliku slobodu, ne samo svog naroda. Vjecna mu slava i hvala za sirenje svih spoznaja, a prvenstveno duhovne. Amin.

ODGOVORITE