Укус гвожђа у устима - симптом Ковида-19?!

Руски и јапански научници су открили да укус гвожђа у устима може бити један од могућих симптома Ковида-19.

Здравље 30.10.2020 | 19:13
Укус гвожђа у устима - симптом Ковида-19?!

Научници Далекоисточног федералног универзитета су заједно са колегама из Истраживачких центара Русије и Јапана открили механизам развоја корона вируса повезаног са оштећењем еритроцита, који су главна мета Ковида-19.

У чланку објављеном у њемачком медицинском часопису "Архив ЕуроМедика", научници извјештавају да вирус САРС-КоВ-2 може напасти коштану срж, не само оштећујући црвена крвна зрнца која се већ налазе у крви, већ и спречавајући стварање нових.

"Циљ вируса су еритроцити, који су у тијелу одговорни за транспорт протеина хемоглобина богатог гвожђем и кисеоником", наводи се у саопштењу.

Научници сматрају да "мртви еритроцити могу да изазову оштећење неурона у мозгу, крвним судовима и унутрашњим органима, који више немају довољно кисеоника", преносе "Новости".

"У тежим случајевима може доћи до вишеструког отказивања органа, човјек заправо остаје без сопствених црвених крвних зрнаца и почиње да се гуши. Респиратори не помажу, јер нема ко да транспортује кисеоник. За ефикаснију терапију таквих пацијената неопходно је убризгавање црвених крвних зрнаца и витамина Б12", наводи се у чланку.

"Механизам обнављања оштећених еритроцита још увијек није проучен. Преурањено распадање црвених крвних зрнаца примарна је реакција на вирус САРС-КоВ-2, који постепено настаје. Пацијент може да сазна да је оболио осјећајући укус гвожђа, пошто се хемоглобин ослобођен из црвених крвних зрнаца у крвотоку ослобађа пљувачком", наводи се у медицинском часопису.

По мишљењу научника, сви који имају низак хемоглобин су у опасности. Прије свега, то су старији људи са хипертензијом, гојазни, који имају дијабетес, труднице, пацијенти са ослабљеним имунитетом, заражени ХИВ-ом и пацијенти обољели од рака.

"Вирус улази у епитела, гдје се множи, а затим улази у крвоток и напада, може напасти плућа, уринарни систем и еритроците", рекла је Галина Рева, професор на Одјељењу за фундаменталну медицину на Факултету за биомедицину Далекоисточног федералног универзитета.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Јој

30.10.2020 19:19

Дајте висе па ја сам висе пута имала грип укус горко све ко гвоздје да звацем....а имала сам и да немам мириса и укуса грип...то је било годинама раније нису то нови феномени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

30.10.2020 19:21

Ово су симптоми утицаја 5г раздваја гвоздје од хемоглобина и долази до поремецаја кисика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.10.2020 20:37

Браво! Ипак има паметних овдје.

Name

Ветеринар

30.10.2020 19:26

Сад у све убједјују само да народ пристане на вакцину да унисте народ и да узму паре,,нико то нетреба да прими цим Рудоња неце први није ту несто уреду..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранко

30.10.2020 19:34

Так окус сам ја имао од зрацења кад сам имао рак грла.

ОДГОВОРИТЕ