Сахрана Амфилохија у недјељу, Иринеј служи литургију

Патријарх српски Иринеј служиће у недјељу, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици литургију поводом смрти митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Регион 30.10.2020 | 13:09
Сахрана Амфилохија у недјељу, Иринеј служи литургију

Након литургије ће бити служено опијело и обављена сахрана, саопштено је из Митрополије црногорско приморске. 

Тијело Амфилохија ће, како се наводи, данас бити пренијето на Цетиње и у Цетињском манастиру ће сјутрадан, 31. октобра, на празник Светог Петра Цетињског у девет часова бити служена литургија.

"Истог дана у 13 часова биће свечани испраћај земних остатака Митрополита Амфилохија из Цетињског Манастира за Подгорицу гдје ће бити молитвено дочекане у 14 часова у Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици. У Храму ће бити све до недеље, 1. новембра, када ће се служити Света архијерејска заупокојена Литургија којом ће началствовати Његова Светост патријарх Иринеј са више архијереја наше и других помјесних Цркава. Након Литургије ће бити служено опијело и обављена сахрана". 

Амфилохије ће, по сопственој жељи, бити сахрањен у крипти Саборног храма у Подгорици у гробу који је припремљен за његовог живота, наводи се у саопштењу.

У недјељу, 1. новембра у свим градовима и манастирима гдје је то могуће биће служена литургија са почетком у девет часова, након које би био одржан помен, како би "сви који су у немогућности да физички присуствују и на овај начин узели молитвеног учешћа у опијелу и сахрани митрополита Амфилохија", додаје се у саоштењу.

"Обавјештавамо да ће све до сахране митрополита Амфилохија народ у молитвеном мимоходу моћи да се поклони митрополитовом одру, као и у данима након сахране свакодневно ће се служити Света Литургија и помени у Храмовима, а вјерни народ ће моћи у Крипти Саборног Храма Христовог Васкрсења да се поклони митрополитовом гробу".

Из цркве поручују да од државних органа очекују допринос како би се достојно испратио "један од најугледнијих архијереја ове древне светосавске зетске и црногорске епископије, као и читавог хришћанског свијета".

"Свјесни цјелокупне здравствене ситуације, али и огромног поштовања које ужива митрополит Амфилохије, апелујемо на све учеснике митрополитовог испраћаја да се придржавају свих прописаних здравствених мјера, понашајући се по оној мудрости Марка Миљанова, јунаштвом бранећи себе од других, а чојством бранећи и чувајући друге од себе. Нека је вјечан спомен нашем владици и архипастиру", саопштено је из МЦП.

(Вијести.ме)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Славко

30.10.2020 14:38

Оде један свети цовјек у недљу има и небо да проплаце од туге ,а не зиви цовјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цар

30.10.2020 17:12

Вјецна слава упокојеном Амфилохију посље патријарха Павла једина особа која је заслузила да му се име помиње са пиететом. Оставце запамцено велики борац за православље. Назалост недоцека да види заста се изборио у Православној Црној Гори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин и Црногорац

30.10.2020 17:24

Вјецна слава и хвала! Ово је велики губитак за све Србе и брацу Црногорце...

ОДГОВОРИТЕ