Sahrana Amfilohija u nedjelju, Irinej služi liturgiju

Patrijarh srpski Irinej služiće u nedjelju, u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici liturgiju povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Region 30.10.2020 | 13:09
Sahrana Amfilohija u nedjelju, Irinej služi liturgiju

Nakon liturgije će biti služeno opijelo i obavljena sahrana, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko primorske. 

Tijelo Amfilohija će, kako se navodi, danas biti prenijeto na Cetinje i u Cetinjskom manastiru će sjutradan, 31. oktobra, na praznik Svetog Petra Cetinjskog u devet časova biti služena liturgija.

"Istog dana u 13 časova biće svečani ispraćaj zemnih ostataka Mitropolita Amfilohija iz Cetinjskog Manastira za Podgoricu gdje će biti molitveno dočekane u 14 časova u Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. U Hramu će biti sve do nedelje, 1. novembra, kada će se služiti Sveta arhijerejska zaupokojena Liturgija kojom će načalstvovati Njegova Svetost patrijarh Irinej sa više arhijereja naše i drugih pomjesnih Crkava. Nakon Liturgije će biti služeno opijelo i obavljena sahrana". 

Amfilohije će, po sopstvenoj želji, biti sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života, navodi se u saopštenju.

U nedjelju, 1. novembra u svim gradovima i manastirima gdje je to moguće biće služena liturgija sa početkom u devet časova, nakon koje bi bio održan pomen, kako bi "svi koji su u nemogućnosti da fizički prisustvuju i na ovaj način uzeli molitvenog učešća u opijelu i sahrani mitropolita Amfilohija", dodaje se u saoštenju.

"Obavještavamo da će sve do sahrane mitropolita Amfilohija narod u molitvenom mimohodu moći da se pokloni mitropolitovom odru, kao i u danima nakon sahrane svakodnevno će se služiti Sveta Liturgija i pomeni u Hramovima, a vjerni narod će moći u Kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja da se pokloni mitropolitovom grobu".

Iz crkve poručuju da od državnih organa očekuju doprinos kako bi se dostojno ispratio "jedan od najuglednijih arhijereja ove drevne svetosavske zetske i crnogorske episkopije, kao i čitavog hrišćanskog svijeta".

"Svjesni cjelokupne zdravstvene situacije, ali i ogromnog poštovanja koje uživa mitropolit Amfilohije, apelujemo na sve učesnike mitropolitovog ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mjera, ponašajući se po onoj mudrosti Marka Miljanova, junaštvom braneći sebe od drugih, a čojstvom braneći i čuvajući druge od sebe. Neka je vječan spomen našem vladici i arhipastiru", saopšteno je iz MCP.

(Vijesti.me)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Slavko

30.10.2020 15:38

Ode jedan sveti covjek u nedlju ima i nebo da proplace od tuge ,a ne zivi covjek.

ODGOVORITE
Name

Car

30.10.2020 18:12

Vjecna slava upokojenom Amfilohiju poslje patrijarha Pavla jedina osoba koja je zasluzila da mu se ime pominje sa pietetom. Ostavce zapamceno veliki borac za pravoslavlje. Nazalost nedoceka da vidi zasta se izborio u Pravoslavnoj Crnoj Gori.

ODGOVORITE
Name

Srbin i Crnogorac

30.10.2020 18:24

Vjecna slava i hvala! Ovo je veliki gubitak za sve Srbe i bracu Crnogorce...

ODGOVORITE