Колико ће народ да кошта “Окупљање за Пелагићево”?

Предсједник СНСД-а Милорад Додик прије неколико дана присуствовао је потписивању споразума о сарадњи између шест политичких субјеката у Пелагићеву, односно, озваничењу подршке кандидату СНСД-еа за начелника општине Славку Тешићу. Споразум су потписали СНСД, Демос, Уједињена Српска, СРС "Војислав Шешељ", ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990.

Република Српска 30.10.2020 | 11:58
Колико ће народ да кошта “Окупљање за Пелагићево”?

"Сарађиваћемо и показати да имамо заједнички циљ, да очувамо мир, стабилност и добре односе међу људима", рекао је Додик у изјави за медије.

А о каквој се стварној сарадњи ради и шта се крије иза споразума који су подржала два ХДЗ-еа? И зашто је споразум потписан тако касно, у јеку изборне кампање?

Према добро обавјештеним изворима, Хрватска коалиција није тек тако пристала на подршку Тешићу, којег су, не тако давно, у децембру прошле године, смијенили са функције предсједника Скупштине општине Пелагићево. Цијена која је сада плаћена за наклоност Хрвата била је поприлично висока, тврди наш извор.

Није у питању био само новац, мада је у питању велика цифра, него је Додик лично морао да дође у Пелагићево и да "склопи дил" с њима, то је био услов. Наш извор тврди да су преговори трајали више мјесеци, да су Хрвати били неумољиви, али да су након Додикове интервенције и доласка у Пелагићево, попустили.

Хрватска коалиција у Пелагићеву је значајан политички фактор, будући да су и до сада били дио општинске власти. У протеклим годинама, у тој општини забиљежен је и највећи број хрватских повратника у односу на цијелу територију Републике Српске, 40 посто. Опште је познато да је хрватска исељеничка заједница у иностранству, посебно у Хрватској, добро организована.

То је вјероватно и била полазна тачка за преговоре с лидером СНСД-еа, јер изборни инжењеринг куповине хрватских гласова може да се веома лако организује, ако се добро плати. Хрватски гласови ће, у оваквом поретку ствари, сасвим сигурно одлучивати о изборним резултатима у овој посавској општини.

Политика СНСД-еа која се флуидно креће од заговарања отцјепљења Републике Српске и припајања Србији ради заштите виталних националних интереса до подршке формирању трећег, хрватског ентитета у БиХ, који би добрим дијелом задирао у територију Републике Српске. То је политика која приједорским Бошњацима нуди формирање општине Омарска, уколико подрже СНСД.

То је иста политика коју спроводи СНСД-е у Пелагићеву, само да би по сваку цијену освојио власт и срушио актуелног начелника и кандидата Социјалистичке партије за начелника општине Симу Стакића.

Пољуљана коалиција СНСД и Социјалистичке партије која је почела да пуца у Бањалуци, сада се ломи у  Пелагићеву. То што ће српски народ бити колатерална штета, то је СНСД-еу мање важно. Као и то што ће  голобради Тешић бити само пијун у игри коју воде функционери два ХДЗ-еа, ни то није важно. Важна је побједа, по сваку цијену. А ту високу цијену платиће народ, уколико пристане да га у суноврат поведу "Окупљени за Пелагићево".

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Злаја

30.10.2020 11:04

Доњи Жабар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хдз

30.10.2020 11:13

Па кад имају толко гласаца сто хдз и ти остали немајунсвог кандидата за нацелника па нек побкеде и имају хрвата за нацелника у по р.с...хехехе

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

30.10.2020 12:05

ХДЗ и СРС воислав сесељ коалиције висе од глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брдјо

30.10.2020 12:24

Па Миле и његови истомисљеници годинама заступају Хрватске интересе у Пелагицеву, до те мјере су повезани да је посланик из опстине Пелагицево, господин Мијо, цлан клуба посланика СНСД-а, а цовјек је припадник хрвацког народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

30.10.2020 12:37

Црвена багро имате 00000 сансе стизе вас бозија казна убрзо

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

30.10.2020 18:51

Ови сто кампању воде под слоганом ''окупљање за овог, оног'' индиректно потврдјују да смо сво ово вријеме њихове владавине били расути, па нас тобоз треба окупити.

Name

ЗЗЗ

30.10.2020 12:38

Тако треба социјалистима никад доци до памети.Ко их води добри су са Петром

ОДГОВОРИТЕ
Name

бат

30.10.2020 13:09

Али замисли коалиције: Додик, Шешељ и Хрвати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.10.2020 13:17

Шта има да замишљаш, видиш да то увелико функционише, ниси ваљда слеп.

Name

Залајац

30.10.2020 16:47

Немате ви социјалисти сансе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тим

30.10.2020 18:01

100 гласача а 50 политичара ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пелагицево

30.10.2020 19:06

Нема то никакве везе са тим сто писете, у Пелагицеву це конацно да побиједи слога народа јер Славко Тесиц је изузетно добар момак и сви га подрзавају цак и СДС. Стакиц це конацно да буде само рузна прослост за Пелагицево.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

30.10.2020 20:21

Пелагиицево је процвјетало од како је актуелни нацелник Симо Стакиц на власти. Народ то види и зна. Сто је добро не треба мијењати, него треба подрзати да тако и настави. То је за добробит свих градјана ко хоце реално да размисли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ел патеон

30.10.2020 20:49

Реално је отприлике теби добар, па води га кући нек ти кућа цвјета као Пелагићево сада