Koliko će narod da košta “Okupljanje za Pelagićevo”?

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik prije nekoliko dana prisustvovao je potpisivanju sporazuma o saradnji između šest političkih subjekata u Pelagićevu, odnosno, ozvaničenju podrške kandidatu SNSD-ea za načelnika opštine Slavku Tešiću. Sporazum su potpisali SNSD, Demos, Ujedinjena Srpska, SRS "Vojislav Šešelj", HDZ BiH i HDZ 1990.

Republika Srpska 30.10.2020 | 11:58
Koliko će narod da košta “Okupljanje za Pelagićevo”?

"Sarađivaćemo i pokazati da imamo zajednički cilj, da očuvamo mir, stabilnost i dobre odnose među ljudima", rekao je Dodik u izjavi za medije.

A o kakvoj se stvarnoj saradnji radi i šta se krije iza sporazuma koji su podržala dva HDZ-ea? I zašto je sporazum potpisan tako kasno, u jeku izborne kampanje?

Prema dobro obavještenim izvorima, Hrvatska koalicija nije tek tako pristala na podršku Tešiću, kojeg su, ne tako davno, u decembru prošle godine, smijenili sa funkcije predsjednika Skupštine opštine Pelagićevo. Cijena koja je sada plaćena za naklonost Hrvata bila je poprilično visoka, tvrdi naš izvor.

Nije u pitanju bio samo novac, mada je u pitanju velika cifra, nego je Dodik lično morao da dođe u Pelagićevo i da "sklopi dil" s njima, to je bio uslov. Naš izvor tvrdi da su pregovori trajali više mjeseci, da su Hrvati bili neumoljivi, ali da su nakon Dodikove intervencije i dolaska u Pelagićevo, popustili.

Hrvatska koalicija u Pelagićevu je značajan politički faktor, budući da su i do sada bili dio opštinske vlasti. U proteklim godinama, u toj opštini zabilježen je i najveći broj hrvatskih povratnika u odnosu na cijelu teritoriju Republike Srpske, 40 posto. Opšte je poznato da je hrvatska iseljenička zajednica u inostranstvu, posebno u Hrvatskoj, dobro organizovana.

To je vjerovatno i bila polazna tačka za pregovore s liderom SNSD-ea, jer izborni inženjering kupovine hrvatskih glasova može da se veoma lako organizuje, ako se dobro plati. Hrvatski glasovi će, u ovakvom poretku stvari, sasvim sigurno odlučivati o izbornim rezultatima u ovoj posavskoj opštini.

Politika SNSD-ea koja se fluidno kreće od zagovaranja otcjepljenja Republike Srpske i pripajanja Srbiji radi zaštite vitalnih nacionalnih interesa do podrške formiranju trećeg, hrvatskog entiteta u BiH, koji bi dobrim dijelom zadirao u teritoriju Republike Srpske. To je politika koja prijedorskim Bošnjacima nudi formiranje opštine Omarska, ukoliko podrže SNSD.

To je ista politika koju sprovodi SNSD-e u Pelagićevu, samo da bi po svaku cijenu osvojio vlast i srušio aktuelnog načelnika i kandidata Socijalističke partije za načelnika opštine Simu Stakića.

Poljuljana koalicija SNSD i Socijalističke partije koja je počela da puca u Banjaluci, sada se lomi u  Pelagićevu. To što će srpski narod biti kolateralna šteta, to je SNSD-eu manje važno. Kao i to što će  golobradi Tešić biti samo pijun u igri koju vode funkcioneri dva HDZ-ea, ni to nije važno. Važna je pobjeda, po svaku cijenu. A tu visoku cijenu platiće narod, ukoliko pristane da ga u sunovrat povedu "Okupljeni za Pelagićevo".

(BN)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Zlaja

30.10.2020 11:04

Donji Žabar

ODGOVORITE
Name

Hdz

30.10.2020 11:13

Pa kad imaju tolko glasaca sto hdz i ti ostali nemajunsvog kandidata za nacelnika pa nek pobkede i imaju hrvata za nacelnika u po r.s...hehehe

ODGOVORITE
Name

borac

30.10.2020 12:05

HDZ i SRS voislav seselj koalicije vise od gluposti.

ODGOVORITE
Name

Brdjo

30.10.2020 12:24

Pa Mile i njegovi istomisljenici godinama zastupaju Hrvatske interese u Pelagicevu, do te mjere su povezani da je poslanik iz opstine Pelagicevo, gospodin Mijo, clan kluba poslanika SNSD-a, a covjek je pripadnik hrvackog naroda.

ODGOVORITE
Name

Realno

30.10.2020 12:37

Crvena bagro imate 00000 sanse stize vas bozija kazna ubrzo

ODGOVORITE
Name

11903

30.10.2020 18:51

Ovi sto kampanju vode pod sloganom ''okupljanje za ovog, onog'' indirektno potvrdjuju da smo svo ovo vrijeme njihove vladavine bili rasuti, pa nas toboz treba okupiti.

Name

ZZZ

30.10.2020 12:38

Tako treba socijalistima nikad doci do pameti.Ko ih vodi dobri su sa Petrom

ODGOVORITE
Name

bat

30.10.2020 13:09

Ali zamisli koalicije: Dodik, Šešelj i Hrvati!

ODGOVORITE
Name

Re

30.10.2020 13:17

Šta ima da zamišljaš, vidiš da to uveliko funkcioniše, nisi valjda slep.

Name

Zalajac

30.10.2020 16:47

Nemate vi socijalisti sanse

ODGOVORITE
Name

Tim

30.10.2020 18:01

100 glasača a 50 političara ?

ODGOVORITE
Name

Pelagicevo

30.10.2020 19:06

Nema to nikakve veze sa tim sto pisete, u Pelagicevu ce konacno da pobijedi sloga naroda jer Slavko Tesic je izuzetno dobar momak i svi ga podrzavaju cak i SDS. Stakic ce konacno da bude samo ruzna proslost za Pelagicevo.

ODGOVORITE
Name

Pravda

30.10.2020 20:21

Pelagiicevo je procvjetalo od kako je aktuelni nacelnik Simo Stakic na vlasti. Narod to vidi i zna. Sto je dobro ne treba mijenjati, nego treba podrzati da tako i nastavi. To je za dobrobit svih gradjana ko hoce realno da razmisli.

ODGOVORITE
Name

El pateon

30.10.2020 20:49

Realno je otprilike tebi dobar, pa vodi ga kući nek ti kuća cvjeta kao Pelagićevo sada