Ова држава 200 дана није забиљежила пренос короне

Док се велики део света бори с обуздавањем нових таласа пандемије, Тајван је забележио 200 узастопних дана без иједног локалног преноса заразе коронавирусом.

Свијет 30.10.2020 | 10:02
Ова држава 200 дана није забиљежила пренос короне

Одговор Тајпеја, главног града Тајвана, на пандемију сматра се једним од најефикаснијих на свету.

Пацифичко острво Тајван, са 23 милиона људи, последњи пут је локални пренос коронавируса имало 12. априла када је била ускршња седмица. Од четвртка је Тајван потврдио 553 случаја од којих је само 55 било локалног порекла. Осим тога, седам људи је преминуло.

Ова ефикасна борба Тајвана против пандемије долази неколико дана након што су Немачка и Француска најавиле нове блокаде државе, а Сједињене Америчке Државе забележиле рекордних 88.000 новозаражених у једном дану.

Тајван никада није морао, нити је спроводио такве блокаде и строге мере попут ограничења грађанских слобода каква су виђена у Кини.

Уместо тога, Тајван се више фокусирао на брзо деловање. Наиме, власти Тајвана су одлучиле да се сви путници проверавају на директним летовима из Вухана гдје је коронавирус први пут откривен, 31. децембра 2019. године, још када је овај вирус углавном био предмет гласина и ограниченог пријављивања.

Тајван је свој први случај заразе пријавио 21. јануара, а одмах након тога забранио становницима Вухана путовање на ово острво. Сви путници који су долазили из Кине, Хонгконга и Макаа морали су да прођу кроз провере.

Све се то догодило пре него што је и сам Вухан отишао у локдаун 23. јануара. До марта је Тајван забранио улазак на ово подручје свим странцима, осим дипломата, локалном становништву и особама с посебним визама.

Међутим, важно је истаћи да Тајван ипак има предности какве западне земље немају. Првенствено, реч је о географском положају - на острву је службеницима било лакше да контролишу улаз и излаз.

С друге стране, Тајван је имао и искуство на својој страни након што је 2003. године претрпео појаву смртоносног САРС-а. Тајвански министар спољних послова Џозеф Ву рекао је да је тада ова држава радила на изградњи својих капацитета за сузбијање пандемије.

"Дакле, када смо чули да у Кини постоје поједини случајеви 'тајне' упале плућа, због чега су морали да се лече у изолацији, одмах смо знали да је то нешто попут САРС-а", рекао је Ву.

Осим тога, власти су активирале и острвски центар за епидемије који је основан након САРС-а, ради координације између министарстава. Појачана је производња маски за лице и заштитне опреме.

Инвестирано је и у масовно тестирање и брзо и ефикасно праћење контаката.

Бивши тајвански потпредседник Чен Чиен-јен, који је по струци епидемиолог, казао је да закључавања држава нису идеално решење.

Додао је да су непотребна и масовна тестирања попут оних у Кини где се милиони људи прегледају када се открије неколико случајева.

"Врло пажљиво тражење контаката и строги карантин њихових блиских чланова, најбољи су начин да се коронавирус држи под контролом", поручио је.

(Индеx.хр)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Директ

30.10.2020 09:45

И Сјеверна Кореја. :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

31.10.2020 13:52

Мозда Тајван није толико интетесантан корони.

ОДГОВОРИТЕ