Превенцијом против можданог удара

" Болести крвних судова су непријатељ број један у свијету и код нас, а међу њима је мождани удар трећи најважнији узрок обољевања и смртности, као и најчешћи узрок инвалидитета", указао је др Јанковић.

Република Српска 29.10.2020 | 17:47
Превенцијом против можданог удара

Одборнички кандидати са листе СНСД-а, др Немања Јанковић, др Стојанка Николић, др Александар Стевановић, Нада Станчић и Станислав Милошевић, обиљежили су данас  Свјетски дан борбе против можданог удара уличном акцијом, испред градске библиотеке, на којој су грађанима дијелили летке о значају превенције и лијечењу можданог удара.

Одборнички кандидат др Немања Јанковић, специјалиста васкуларне хирургије, запослен у бијељинској болници,  је рекао да се мождани  удар у свијету не сматра само здравственим проблемом, него је он и економски и социјални проблем.

" Болести крвних судова су непријатељ број један у свијету и код нас, а међу њима је мождани удар трећи најважнији узрок обољевања и смртности, као и најчешћи узрок инвалидитета. Мождани удар код двије трећине болесника узрокује инвалидитет који најчешће за посљедицу има трајну радну неспособност. Ово обољење не ремети само живот обољелог, него и његове породице, а представља велики терет и за економију једног друштва", истакао је др Јанковић и поручио да редовни контролни прегледи и рано откривање фактора ризика су најважнији у превенцији можданог удара.

Превентивну акцију одборничких кандидата са листе СНСД-а подржао је и проф. др Златко Максимовић, в.д. директор Болнице "Свети Врачеви" који је рекао да ће увијек подржавати активности које доприносе бољем здрављу становништва.

(БН)
-- 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

М4м

29.10.2020 17:59

Шта је ово, сви доктори хоће у политику

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

30.10.2020 05:45

Како вас није стид? Па,вец имате једну сигурну плату.

Name

Д

29.10.2020 18:03

Срамно је користити једну озбиљну дијагнозу за предизборну кампању. Нису они дијелили летке о можданом удару већ своје за предизборну кампању. Свака част колегама који су врсни љекари, али ово није у реду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зуx

29.10.2020 19:39

Гузва, сатрасе се од посла, а имају кад да се баве политиком...Фуј!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.10.2020 05:43

Побјегли из болнице. Има пуно заразени.

Name

Лицемјери

29.10.2020 21:15

Вазно је да ови др дрзе предавања испред библиотеке, на улици, а народ се нема коме у болници обратити,... умиру људи од најбезазленијих слуцајева... Ови др се требају стидити свог понасања у претходном злогласном Ц..... периоду, а не промовисати на улицама, дајуци неке као фол савјете, "изигравајуци овако хуманисте", показавси се вецином као велики лицемјери...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Која превентива?

29.10.2020 22:44

То је знала и моја баба а ови изашли да се рекламирају за изборе уместо да раде свој посао по болницама. Могли су барем навести да је много људи умрло од удара а не да су све стрпали под корону.

ОДГОВОРИТЕ