Овај хаос у Ници мора да се заустави!

Трифуновић о нападу у Ници: Овај хаос мора да се заустави! Верске вође треба да пошаљу заједничку поруку мира.

Свијет 29.10.2020 | 17:18
Овај хаос у Ници мора да се заустави!

Директор Института за националну и међународну безбедност Дарко Трифуновић рекао је у ударним вестима Курир телевизије да је напад исламисте испред цркве у Ници јасна порука припадницима друге религије.

- Нико се није окренуо кад су две православне владике обезглављане у Сирији - рекао је Трифуновић и нагласио да је дошло време да лидери највећих светских конфесија седну за сто и пошаљу заједничку поруку.

Трифуновић очекује од верских лидера да осуде напад, али и евентуални одговор.

- Насиље рађа насиље - рекао је Трифуновић.

Директор Института за националну и међународну безбедност је нагласио да је данас широм света евидентан сукоб цивилизација.

- То је главни проблем Француске. Људи који дођу са стране се држе заједно и живе у некој врсти гета - рекао је Трифуновић и додао да чак и у Београду мигранти не желе да им жене порађају наши доктори.

Брутално убијање људи од стране исламиста је према његовим речима такође једна врста политичке поруке јер припаднике других религија на тај начин спуштају на нижи ниво постојања.

- Замислите како на ово гледа француска десница? Да ли се наоружавају? Да ли одређују мете напада? То није решење. Решење је да разговарамо и упознајемо једни друге - каже Трифуновић.

Долазак председника Емануела Макрона у Ницу смириће ситуацију, али неће решити горући проблем, сматра наш експерт за безбедност.

- Није у питању један човек већ велике терористичке скупине чије су елементи широм Европе. Највећа опасност су такозвани тумачи Курана - упозорава Трифуновић и наглашава да данас постоје различити моделитети како терористи регрутују нове чланове у своје редове.

Трифуновић сматра да је француски либерални систем у великој мери крив за овакве нападе.  

- Без религијских лидера биће тешко зауставити овакве нападе. Решење је да француска влада позове имаме да осуде овакав напад. Исто треба да ураде и хришчанске цркве - каже Трифуновић.

За њега није изненађење то што ниједна исламска земља није осудила овај напад.

- Многе исламске земље се наслађују данас. Да неће (турски председник Реџеп Тајип) Ердоган можда да осуди напад? Па он је припадник Муслиманског братства - рекао је Трифуновић и рекао да је циљ свих свих напада џихадиста да се убијањем других направи чисто исламски свет.

Муслиманско братство према његовим речима делује у 78 држава.

- Уопште не крију планове и кажу да ће се борити до последњег - каже Трифуновић.

Додаје да је Саудијска Арабија направила на хиљаде џамија у Европи, а да је законом забрањено подићи цркву у тој земљи.

- Свакодневно нам шаљу поруку, али ми не разумемо јер смо залутали у неолиберализму - каже Трифуновић.

 Шта се догодило у Француској?

 Терористички напад, подсећамо, догодио се јутрос у Ници око девет часова кад је нападач (23) убио троје људи испред катедрале. Жени и мушкарцу је ножем одсекао главу, а током напада је ранио још неколико људи.

Градоначелник Нице Кристијан Естроси навео је да је реч о терористичком нападу и да је нападач узвикивао "Алаху акбар" чак и после хапшења.

Нешто касније уследили су малтене синхронизовани напади у Авињону и Џеди. Нападач из Авињона је убијен насред улице током напада.

Напади су се догодили само две недеље након што је у Паризу обезглављен професор Самуел Пати. Њега је убио 18-годишњи Чечен јер је ученицима показивао карикатуре пророка Мухамеда.

Француска према његовим речима сад има историјску шансу да организује велики скуп верских лидера на коме ће бити послата снажна и заједничка порука мира.

- Шта ако Француска сад баци атомску бомбу на неку исламску земљу? Хоће ли то решити проблем? Неће - каже Трифуновић и додаје да би (амерички председник Доналд) Трамп у овом случају већ подигао хиљаде авиона.

Експерт сматра да гласа разума ипак неће бити и да ће врло брзо проговорити језик силе.

- Само тако политичари остају популарни - подвукао је Трифуновић.

(Курир.рс)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Скептик

29.10.2020 16:53

Чланица НАТО, са силним носачима авиона и атомским бомбама, не може се супроставити пјешадинцима са ножевима у рукама...И још запомажу: ОВО МОРА ПРЕСТАТИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕЛИОТ Н.

29.10.2020 17:11

Нема сукоба цивилизација то је лазни термин за наставак сукоба са онима који нису као ови а ови нису као они Зато ти би требао знати да је овдје потребан обострани респект и не цинити зло у тудзем двористу а мислеци да се то не мозе десити и у твом двористу,,,, зао ми је зртава у Француској али ми је исто толико зао зртава на блиском истоку

Name

Неутралан

29.10.2020 17:12

Ето им либерализма и отворених граница за све осим за оне које треба.Француска је прва одбацила Христа.Ето све се враца.Али то је тек поцетак.Ислам влада Европом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.10.2020 18:05

И треба да одбаци. То су све измисљотине и јако су опасне. Вијековима је тако. Надам се да це у будуцности здрав разум побједити и ослободити се религија

Name

Ре за ре

29.10.2020 19:55

Вјера није крива за убијање него неправда и немој се сикирати јер праве вјере и вјерника це бити до краја свијета.

Name

Ре ре за ре

29.10.2020 20:46

Прочитај књиге из историје и погледај ко је све водио ратове и у име чега.

Name

Искрено

29.10.2020 17:31

Зао ми је погинулих и напади су за сваку осуду. Ја не знам тко су "Исламисти" али знам да су злоцин уциниле убице и злоцинци, а они немају вјеру, али имају француски пасос, зато сто су најцесце из земаља које је Француска колонијализирала (окупирала). И није истина да нема осуда, зато сто је меду првима злоцин осудила и Турска, као и председник председниства БиХ. "Поред Ватикана, турско министарство вањских послова саопћило је у четвртак да најоштрије осуђује смртоносни напад ножем у француском граду Ници..."

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђуро

29.10.2020 18:33

Када су исламисти у току рата у Босни Србима одсјецали главе И носали их(постоје фотографије), тада је бивши француски председник Митеран говорио да је то легитимна борба муслимана за слободу, а када се то догађа Французима онда је то тероризам и несмало смак свијета. Само да се зна.

Name

Ре Ђуро

29.10.2020 19:45

Требао си и своје исламисте поменути,многи невини цивили су убијани на сличан начин,треба бити фер,само да се зна и подсјети на истину.

Name

Ре ђуро

29.10.2020 20:40

Засто се водис мрзњом у зивоту?Можеш ли ми реци гдје су те слике да и ја видим?

Name

Хамис

29.10.2020 18:40

Па сад удјете у тај један кварт и пребројите их

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрнд

29.10.2020 19:05

"Овај хаос у Ници мора да се заустави!" или хаос у Француској?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре дјуро

29.10.2020 19:30

Ајде дјуро спусти се на земљу мало претјерујес националисто

ОДГОВОРИТЕ
Name

доктор

29.10.2020 20:50

нека се французи окане цртања пророка,какву корист имају од те провокације него изазивати другу страну и инциденте где људи невини гину политика је велико зло у свету.

Name

Ортодоxни Хрисцанин

29.10.2020 19:56

Не знам због цега би се ја трбао нервирати због догадјаја у Француској. Јос несто, Корзика има пуно право да се одцијепи од Француске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.10.2020 20:42

То да си прави хрисцанин забринуо би се јер су и тај убијени француз а и тај убица тунизанин твоја браца.Какву ти религију слиједис у којој нема емпатије?

Name

Засто

29.10.2020 21:28

Се не јави наса СПЦ, у смислу застите насег народа, отварања оцију, показивања елементарне бриге,...сто је њена обавеза, света дузност? Тузно је како се наси вјерски слузбеници понасају, игнорантски, одродјено од народа, лицемјерно,... Дарко треба мало анализирати ове односе, јер је "наса безбједност" итекако угрозена, доласком ове војне Исис посасти ... ста це бити са нама, ста је планирано са овим недобродослим од народа??? Французи имају своје слузбе, професионалце, они су ипак Дрзава.