Зашто је витамин Д кључни фактор против ЦОВИД 19?

Шта је то 8 од 10 тешко оболелих од ковида имало заједничко у крвној слици? Сви су имали недостатак једног важног витамина за имунитет.

Здравље 29.10.2020 | 17:03
Зашто је витамин Д кључни фактор против ЦОВИД 19?

Пандемија корона вируса је највећа здравствена криза са којом се свет суочио у последњих 100 година. Ипак, још од марта сви упозоравају да нам један витамин може бити спас, а у последњих неколико дана све се више говори о томе да управо он може бити најбоља мера превентиве против тешког облика болести.

Зашто је недостатак витамина Д једно од највећих здравствених питања ове године?

Пандемија сама по себи имала је огроман утицај на нормалан живот - тело је примало мање сунчеве светлости и стога није било у могућности да створи довољно витамина Д.

Али, какве везе витамин Д има са корона вирусом САРС-ЦоВ-2?

Нова студија из Шпаније наводи да је 80 одсто пацијената који су били хоспитализовани због ковида, било у дефициту са витамином Д.

Друга студија објављена у журналу БМЈ Нутритион Превентион анд Хеалтх пронашла је да су људи који су узимали суплементе витамина Д, имали мање шансе да пате од респираторних проблема уопште.

Веза између најгорег исхода вируса и витамина Д може се објаснити већим осетљивостима међу етничким мањинама јер људи са тамнијом кожом теже стварају витамин Д.

- Једини приступ ковиду је идентификовање и лечење недостатка витамина Д, посебно код високоризичних особа као што су старије особе, пацијенти са коморбидитетима и живетљи домова за старе који су главна популација коју овај вирус циља. Требало би препоручити лечење витамином Д код пацијената са ковидом, посебно код оних са ниским нивоом овог хормона који циркулише у крви - истиче коаутор студије др Хосе Хернандез са Универзитета Кантабрија у Шпанији.

Недостатак витамина Д повезан је са разним здравственим проблемима, мада је још увек у току истраживање зашто хормон утиче и на друге системе у телу.

Многа истраживања указују на благотворно дејство витамина Д на имуни систем, посебно у погледу заштите од инфекција.

(Телеграф.рс)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Влафо Дазајиц

29.10.2020 16:44

Код мене у Целинцу је у сваку куцу усао витамин Д преко ароније

ОДГОВОРИТЕ